Veljović odbio da kaže kome je "predavao" na Zlatici

Inspektori Unutrašnje kontrole, kroz razgovor sa nekoliko policajaca, saznali su imena 20-ak učesnika skupa, koji će takođe biti pozvani na saslušanje
359 pregleda 80 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2013. 08:34h

Bivši šef policije i aktuelni savjetnik predsjednika države Veselin Veljović, odbio je da inspektorima Odjeljenja unutrašnje kontrole MUP-a preda spisak osoba koje je prošle sedmice pozvao na subotnji tajni sastanak u kamp “Zlatica”.

Uprkos tome, inspektori su kroz dodatna saslušanja saznali imena 20-ak učesnika skupa, koji će takođe biti pozvani na razgovor.

Veljović u MUP-u nije odgovarao na pitanja inspektora, već im je predao pisanu izjavu gotovo identične sadržine onoj koju je dan nakon sastanka sa policajcima, dao šefu Filipu Vujanoviću.

U njoj Veljović, između ostalog, navodi da nenajavljeni skup nije bio vezan za političko angažovanje policajaca pred izbore u Mojkovcu, već da je on tog dana organizovao predavanje o NATO integracijama.

Vozač je bivšeg šefa Uprave policije dovezao tik ispred ulaza u MUP u 14.52 sata, a nakon 15-ak minuta napustio je zgradu.

Vujanovićev savjetnik nije želio da se zaustavi na pozive novinara.

"Vijesti" su 10. novembra fotografisale tajni skup u kampu.

Više izvora “Vijesti” potvrdilo je da je Veljović tada tražio od bivših kolega da se nesebično angažuju do subote i što veći broj ljudi nagovore da na lokalnim izborima u tom gradu podrže DPS.

Raško Konjević

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, zatražio je hitnu istragu o skupu u sjedištu elitnih policijskih jedinica, negirajući informacije nekadašnjeg direktora policije da su u njegovom resoru znali za to okupljanje.

Konjević je rekao da je kamp državna imovina kojom upravlja njegovo ministarstvo i da se zbog toga na tom mjestu nijesu smjeli organizovati nikakvi skupovi.

Konjević traži da mu se istragom odgovori ko je Veljoviću ustupio prostor, ko je od pripadnika policije, imenom i prezimenom, prisustvovao skupu, kao i o čemu je tog dana bivši šef policije držao predavanja.

Osim nekadašnjeg direktora policije, juče je saslušan i načelnik beranske policije Veselin Krgović, rođeni Mojkovčanin i još trojica policajaca koju su takođe prisustvovali skupu u Veljovićevoj organizaciji.

Njih četvorica, prema nezvaničnim informacijama, podržali su Veljovićevu priču da je na sastanku isključivo govorio o NATO integracijama.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Krgović i trojica policajaca sa skupa pozvani su na saslušanja nakon što su prepoznati na fotografijama koje su objavile “Vijesti”.

A, koliko je tačno policajaca u subotu bilo u kampu, vjerovatno još ne zna ni ministar Konjević kome su prvih dana dostavljeni kontradiktorni podaci.

Stojanović je ministru Konjeviću napisao da je sastanku u kampu prisustvovalo 50-ak službenika, dok u Veljovićevom izvještaju piše da ih je bilo 70-ak.

Direktor policije Slavko Stojanović obavijestio je Konjevića da tog dana nije vođena evidencija o tome ko ulazi u policijski kamp.

Sagovornici “Vijesti” potvrdili su da je Veljovićeva dugogodišnja sekretarica Mojkovčanka Mila Pejović iz kancelarije Predsjedništva telefonom pozivala policajce sa “Veljovićeve liste” tražeći od njih da se okupe u kampu na Zlatici.

Dan prije skupa u kampu, Veljovićev rođeni brat i komandir mojkovačke policije Vitomir Veljović, okupio je gotovo kompletan sastav tamošnje policije, takođe u susret lokalnim izborima.

Više nezvaničnih izvora "Vijesti" tvrde da je i on, poput rođenog brata, podređenima govorio o razlozima zbog kojih treba da agituju i glasaju za DPS.

I taj skup će biti pod lupom inspektora Unutrašnje kontrole.

“Vijesti” su prošle subote fotografisale šefa beranske policije ali i Veljovićevog brata kako dolaze na skup, koji je organizovao Vujanovićev savjetnik. Osim njih “Vijesti” imaju fotografije i inspektora CB Podgorica, rodom iz Mojkovca, Zorana Strunjaša, ali i Bola Boškovića.

Na skupu je bio i službenik Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala Dalibor Medojević, takođe, rođeni Mojkovčanin...

Ustav Crne Gore, u članu 41, zabranjuje svako političko organizovanje u državnim organima, a posebno da profesionalni pripadnici policije ne mogu biti članovi političkih stranaka, niti politički angažovani.

U Kodeksu policijske etike u članu 13 piše da policijski službenik vrši policijske poslove politički neutralno. Policijski službenik ne smije djelovati za ili protiv neke političke stranke, prisustvovati političkom skupu ili učestvovati u sličnim aktivnostima.

Čiju je saglasnost imao?

Veselin Veljović nije htio “Vijestima” da kaže što je napisao u pismu koje je predao inspektorima Odjeljenja za unutrašnju kontrolu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz MUP-a, on je, u pismu objasnio da nije dobio saglasnost resornog ministra za održavanje sastanka u kampu “Zlatica”.

Veljović je, navodno, u izjašnjenju napisao da je "računao da je Konjević na sjednicama Savjeta za NATO shvatio njegovu ideju o predavanju" i da ga zbog toga nije dodatno informisao.

"Vijestima" je ranije kazao da je Konjević prihvatio njegovu inicijativu za organizovanje skupa.

U toj izjavi on ističe da je tokom diskusije na Savjetu za NATO naglasio da je potrebno u ovoj fazi intenzivirati operativne kapacitete i pojasnio: “da u sektoru bezbjednosti je zaposleno oko 10.000 službenika i da je potrebno u sistemu odgovornosti i konstruktivnog dijaloga obezbijediti značajnu podršku svih zaposlenih”.

Galerija

Bonus video: