Poetsko-muzičko veče u čast Njegoša i nikšićke gimnazije

Šestočlana ekipa predvođena prof. Danilović je uz druženje naučila mnogo o Njegošu
218 pregleda 0 komentar(a)
muzičko-poetsko veče, Zahumlje, Foto: Ivan Petrušić
muzičko-poetsko veče, Zahumlje, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.11.2013. 09:32h

Poetsko-muzičko veče učenika nikšićke gimnazije „Stojan Cerović“ održano sinoć u sali „Zahumlja“ bilo je prilika da se obilježi 200 godina od rođenja pjesnika, filozofa i vladara Petra II Petrovića Njegoša, ali i najava manifestacija kojom će ova prosvjetno-obrazovna ustanova 4. decembra obilježiti vijek uspješnog postojanja.

„Scenario sam napravila tako što sam koristila djela Milovana Đilasa, Matije Baćkovića, Ljube Nenadovića, Isidore Sekulić, Jefta Milovića, ali i Njegoševa pisma i djela ‘Gorski vijenac’, ‘Luča mikrokozma’ i ‘Noć skuplja vijeka’. U pitanju je neka vrsta performansa u toku koga šest sjajnih učenika Gimnazije pokušava publici makar na trenutak približiti život i rad pjesnika i vladara, a potom i njegovo pjesništvo”, kazala je prof. Sonja Danilović.

Učenici koji su, prema riječima Danilovićke, od prvog razreda “zapaljeni vatrom poezije” i koji su poetsko-muzičko veče pripremali tridesetak dana su Filip Vučić, Ksenija Ristić, Andrija Bošković, Nikola Kankaraš, Romana Perović i Antonina Mitrić.

“Njegoš je velikan naše knjižvnosti i ponosan sam što mi se ukazala čast da se nađem u ekipi koja radi na ovom projektu”, kazao je Andrija Bošković.

Prema njegovim riječima šestočlana ekipa predvođena prof. Danilović je uz druženje naučila mnogo i sada će pokušati da to što su naučili prikažu i drugima svjesni da, kada je Njegoš u pitanju, uvijek ima dosta toga novog da se nauči.

Bonus video: