U Ljubljani uskoro spomenik Njegošu

Spomenik će biti otkriven u maju sljedeće godine, u mjesecu proslave crnogorskog Dana nezavisnosti i Dana grada Ljubljane
69 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2013. 08:43h

Povodom dvjesta godina od rođenja crnogorskog vladike, vladara i pisca, Petra II Petrovića Njegoša, u Ljubljani će u ulici koja nosi njegovo ime biti postavljen spomenik velikanu južnoslovenskih naroda. Inicijativa i donacija - kulturnog projekta, prvog obilježja Njegošu u prijestonici Slovenije dolazi od strane počasnog konzula Crne Gore u Republici Sloveniji, Vojislava Kovača, navodi se u saopštenju iz Konzulata Crne Gore u Republici Sloveniji.

“Ideja je, da i Ljubljana - nakon Beograda, Rima, Kijeva i drugih evropskih prijestonica, koje su na taj način odale priznanje Njegoševom liku i djelu - dobije negov spomenik. Projekat je veoma pozitivno prihvaćen od strane crnogorskog Ministarstva kulture tako i od Gradske Opštine Ljubljana. Dobili smo više kvalitetnih idejnih rešenja koja ćemo pažljivo proučiti, kako bi spomenik za buduće generacije na adekvatan način oslikavao i prenosio vrijednosti Njegoševog stvaralaštva”, kazao je Kovač.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, prof.dr Vladimir Osolnik, inače odličan poznavalac Njegoševih djela, pozdravio je ideju o postavljanju spomenika, rekavši, da je zajednička nit koja povezuje slovenački i crnogorski narod, a koju je u svojim djelima prenosio Njegoš zajedno sa najvećim slovenačkim pjesnikom Francom Prešernom – ista: “ žudnja i želja za slobodom”.

Petar II Petrović Njegoš je tokom svojih putovanja više puta boravio u Ljubljani, o čemu je pisao tadašnji slovenački časopis “Kmetijske in rokodelske novice”.

Spomenik će biti otkriven u maju sljedeće godine, u mjesecu proslave crnogorskog Dana nezavisnosti i Dana grada Ljubljane.

Bonus video: