Šoć ponovio - Šoškić je udaren u glavu

Vještak je kategorički potvrdio da je pokojni Šoškić zadobio povrede glave zadobijene djelovanjem čvrstog, tupog mehaničkog oruđa, što potvrđuje postojanje male razderotine
159 pregleda 7 komentar(a)
Željko Bojić, Foto: Jadranka Ćetković
Željko Bojić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.11.2013. 18:17h

Vještak sudske medicine Miodrag Šoć, potvrdio je u bjelopoljskom Višem sudu da su povrede potiljačnog dijela lobanje na pokojnom Miroslavu Šoškiću, nastale od jakog udara tupim predmetom.

Šoć je to rekao u nastavku suđenja beranskim policijacima Željku Bojiću i Adnanu Kožaru, optuženima za smrta Šoškića.

Dvadesetdvogodišnji muškarac nestao je u noći između 16. i 17. decembra 2008. godine pred policijskom potjerom i kasnije je pronađen mrtav.

Na suđenje, iz zdravstvenih razloga, nije došla vještak sudske medicine dr Dragana Čukić, pa se, prema planu, nijesu mogle usaglašavati različiti nalaza dva vještaka.

Uprkos protivljenju odbrane, suđenje je nastavljeno pojašnjavanjem nalaza Šoća.

Vještak je kategorički potvrdio da je pokojni Šoškić zadobio povrede glave zadobijene djelovanjem čvrstog, tupog mehaničkog oruđa, što potvrđuje postojanje male razderotine.

Upitan da pojasni kako to da je Sudsko-medicinski odbor u Podgorici, čiji je on bio izvjestilac, potpisao nalaz u kojem piše da su povrede na glavi Šoškića bile “sa utisnućem” na glavi, a da je kasnije, nakon eshumacije leša, utvrdio da su povrede “bez utisnuća” od predmeta na glavu, Šoć je pojasnio da na osnovu dokumentacije, kao i priloženih fotografija, nije bilo dobro vidljivo da li postoji utisnuće, što je i bio jedan od razloga što je tražena ekpertiza.

Nakon više pitanja oko utisnuća na glavi, precizirao je: “I da bilo utisnuća i da nije, moje mišljenje bi bilo da se radi o udarcu, a ne padu, niti prevrtanju po vodi”, rekao je.

Objasnio je da je mišljenje bazirao na osnovu veličine preloma kosti lobanje, odnosno tačne lokacije, vrste i veličine povrede. On je ocijenio da nema nikakve mogućnosti usaglašavanja sa nalazom Čukić, čim mu je ona potvrdila da ostaje pri nalazu da su povrede nastale usljed pada.

Pojašnjavajući dio nalaza - "da osoba poslije takve povrede nije mogla više da bude aktivna i da se kreće”, precizirao je da Šoškić, nakon udarca u desni tjemeni dio glave, odmah gubi svijest, kao i mogućnost bilo kakvih voljnih pokreta”.

"U svojoj 25-godišnjoj praksi nisam naišao ni na jedan sličan prelom kod utopljenika, kakav je bio na glavi Šoškića”, kazao je Šoć.

On je pomenuo primjer nedavne obdukcije djevojke na primorju, na čijem tijelu, iako su djelovali snažni talasi od pet i više metara, nije utvđen nijedan prelom.

Bonus video: