Anderson otvara 64. Berlinski filmski festival

Direktor Berlinala Diter Koslik izrazio je oduševljenje izborom filma za otvaranje prvog velikog međunarodnog festivala 2014.
0 komentar(a)
Berlinale 2012, Foto: Beta/AP
Berlinale 2012, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.11.2013. 14:01h

Berlinski filmski festival 2014. godine biće otvoren filmom američkog scenariste i reditelja Vesa Andersona “The Grand Budapest Hotel”, čija se radnja događa u čuvenom evropskom hotelu između dva rata, a govori o krađi jedne neprocjenjive renesansne slike.

U tom filmu, čijom će svjetskom premijerom šestog februara početi 64. Berlinale, glavne uloge igraju Ralf Fajns, Bil Marej, Edvard Norton, Tilda Svinton i Džad Lou.Direktor Berlinala Diter Koslik izrazio je oduševljenje izborom filma za otvaranje prvog velikog međunarodnog festivala 2014.“Oduševljeni smo što će Ves Anderson otvoriti 64. Berlinale. Sa nepogrešivim Andersonovim šarmom, ova komedija obećava da će stvari početi u velikom stilu”, izjavio je Koslik.

U novom filmu Andersona, koji je tri puta do sada nominovan za Oskara, igraju i Matje Amalrik, Oven Vilson, Viljem Defo, Harvi Kajtel… Andersonovim filmom

“Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca” otvoren je bio 2012. godine 65. Filmski festival u Kanu. Anderson je poznat i po filmovima “Voz za Darldžing”, “Vodeni svijet Stiva Zisua”, “Fantastični gospodin Foks”.

“The Grand Budapest Hotel” snimljen je u britansko-njemačkoj produkciji, a u bioskopima u Evropi pojaviće se u februaru, dok će u SAD početi da se prikazuje u martu 2014.

Na 63. Berlinalu ove godine Zlatnog medvjeda osvojio je rumunski film “Dječija poza” Karina Petera Necera, a trijumf je ostvario i sarajevski reditelj Danis Tanović dramom “Epizoda u životu berača željeza” za koju je dobio Gran pri žirija. Za ulogu u tom filmu, Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu dobio je Nazif Mujić, koji u toj drami o diskriminaciji romske manjine u BiH igra samog sebe.

Nagradu za najbolju režiju na 63. Berlinalu dobio je Dejvid Gordon za američki nezavisni film “Prince Avalanche”, dok je za scenario nagrađen iranski reditelj u kućnom pritvoru Džafar Panahi za film “Spuštena zavjesa”.

Bonus video: