Izložba Ane Miljkovac u nikšićkom Institutu crne metalurgije

Izložba predstavlja svojevrstan omaž industrijskoj zaostavštini, što Institut svakako jeste, ali i prikaz naglašenog materijalizma...
170 pregleda 0 komentar(a)
Ana Miljkovac, izložba, Foto: Ivan Petrušić
Ana Miljkovac, izložba, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.11.2013. 10:54h

Izložba-akcija vajarke Ana Miljkovac “Institut 2013“ otvorena je preksinoć u holu Instituta crne metalurgije u Nikšiću.

Izložba koja predstavlja svojevrstan omaž industrijskoj zaostavštini, što Institut svakako jeste, ali i prikaz naglašenog materijalizma i višeznačnost svijeta u kome živimo, pokazala je još jednom da je riječ o autorki koja duboko promišlja svaku izložbu i čiji dinamični radovi predstavljaju novinu u savremenoj crnogorskoj umjetnosti. Glavni “akteri“ izložbe su kožni novčanici, njih preko trideset.

“Počevši od tog materijalizma došla sam do novčanika koje sam postavila ne kao simbole tog materijalizma, već kao ljudske komplekse – oni se kreću, pucaju, stoje kao slike mlade i mladoženje, ženske štikle, državne zastave ili mungosi koji kontrolišu šire okruženje. Sve to je zahtijevalo jedan jasan prostorni okvir koji naglašava slučajnost“, objašnjava autorka izložbu koju je podijelila u tri dijela.

Prvi dio čine “pokretni novčanici“ koji krećući se čas udaraju o lukove, stubove i svodove, čas prolaze ispod ili pored njih. Taj dio, prema riječima umjetnice, najbolje objašnjava pjesma “Složena igra“, engleskog rokera Kolina Muldinga.

Dio sa "pokretnim novčanicima, prema riječima umjetnice, najbolje objašnjava pjesma “Složena igra“, engleskog rokera Kolina Muldinga

“Drugii dio rada čini sto sa držačima za šoljice za kafu od kojih je svaka namijenjena drugačijem konzumentu. Jedna je duhovna, obojana zagasito plavom bojom noćnog neba, druga je prepunjena masom materijala i u nju ne može ništa stati, ona ne prima više ništa, treća je puna crva koje ’ionako može da pomjeri svako’“, objašnjava Miljkovac postavku koja predstavlja kombinaciju klasičnog kolaža i modernih tehnika.

“Došla sam do zaključka da su sve savremene tehnike, u svojoj suštini, klasične likovne tehnike. U konkretnom slučaju, ova izložba je kolaž. Kada je zbilja nalik rasutom staklu, onda je ne treba sažimati već ’nalijepiti’ sve njene djelove i predstaviti kao sliku. Na taj način gledalac uzima i koristi ono što mu je blisko“, pojašnjava Miljkovac.

Treći dio izložbe nosi naziv “Novčanici, penjači i dunje – spavači“. Nevidljivi penjač ide od materijalizovanog svijeta prepunog kompleksa, od novčanika do listova dunje, čiste i nesvjesne prirode koja ne učestvuje u cijelom tom procesu, od dunja do hvatišta, od hvatišta do novčanika i završava se listom dunje.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Ana Miljkovac, koja radi kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, imala je do sada više samostalnih i grupnih izložbi i učešća na raznim bijenalima u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada, a pored vajarstva bavi se i teorijskim radom na polju likovne umjetnosti – autor je i koautor nekoliko udžbenika i priručnika. Dokazala se i na polju izrade suvenira – 2005. godine je dobila nagradu za crnogorski suvenir koju su raspisali Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo turizma.

Bonus video: