Olimpijska baklja se vratila sa prvog puta u svemir

Rus Fjodor Jurčihin, Italijan Lukas Parmitano i Amerikanka Karen Niberg sletjeli su u stepe Kazahstana u 2.49 po srednjeevropskom vremenu, i to sa olimpijskom bakljom
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2013. 11:25h

Troje astronauta vratilo se jutros na Zemlju poslije misije u svemiru od 166 dana, i to sa ruskom olimpijskom bakljom, prvom poslatom u svemir, tri mjeseca prije početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, saopšteno je u Moskvi.

Rus Fjodor Jurčihin, Italijan Lukas Parmitano i Amerikanka Karen Niberg sletjeli su u stepe Kazahstana u 2.49 po srednjeevropskom vremenu, i to sa olimpijskom bakljom, koja je bila iznijeta u svemir u subotu, prvi put u istoriji OI.

Astronauti su bili u kapsuli Sojuz prikačeni za veliki bijeli padrobran kako bi se amortizovalo sletanje na području Đezgazkana, pod vedrim nebom i na jutarnjem mrazu, prenijela je ruska televizija.

Baklja je bila u specijalnoj kutiji koju je jedan zaposleni iz ruske svemirske agencije Roskosmos brzo otvorio. „Evo baklje”, rekao je on po dolasku iz svemira, a prenose ruske mediji.

Potom je predao baklju komandantu Sojuza Fjodoru Jurčihinu, koji je sa osmjehom na licu izašao u posebnom svemirskom sjedištu i odmah baklju prekrio plavim pokrivačem zbog hladnoće od minus tri stepena.

Rusi su napravili i matrjoške tri astronauta

Kasnije su izašli i ostali astronauti. Svi su imali pored sebe zastave Rusije i Olimpijskih igara u Sočiju, koje će biti održane od 7. do 23. februara 2014. godine.

Ta svemirska baklja će se koristi za paljenje plamena tokom ceremonije početka Olimpijskih igara.

Tokom izlaska u svemir, kosmonauti su u skafanderima izašli sat vremena s bakljom, koja je zbog vremenskih uslova morala da bude ugašena.

Pored svemira, baklja će biti spuštena i u dubine Bajkalskog jezera u Sibiru, biće na vrhu planine Elbrus na Kavkazu, na nadmorskoj visini od 5.633 metara, a već je posjetila Sjeverni pol.

Galerija

Bonus video: