Suđenje za nesavjesno liječenje: Stigli snimci iz Kliničkog centra

Sudsko vijeće sada treba da odluči kada će snimak biti odgledan, a onda zakaže novo ročište
60 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 11.11.2013. 08:57h

Suđenje zaposlenima u Urgentnom bloku Kliničkog centra u slučaju pokojnog Cetinjanina Dragoljuba Markovića (51) zbog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći, privodi se kraju.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Larisa Mijušković-Stamatović, obavijestila je stranke u sporu da je prije nekoliko dana KC dostavio sudu video snimak na kojem bi trebalo da se utvrdi tačno vrijeme kada je Marković dovezen u Urgentni blok.

Na osnovu dokumentacije koju je do sada dostavio KC to nije bilo moguće utvrditi. Sudsko vijeće sada treba da odluči kada će snimak biti odgledan, a onda zakaže novo ročište. Sudu je iz KC dostavljen i Pravilnik o radu zaposlenih u toj ustanovi, ali se stranke u procesu o tome juče nijesu izjašnjavale.

Osnovnom državnom tužilaštvu trebalo je dvije i po godine da podigne optužnicu protiv pet osoba zaposlenih u KC. Na optuženičkoj klupi našli su se dr Darko Radulović, medicinske sestre Ljiljana Obradović, Snežana Popović i Bojana Bašanović, te medicinski tehničar Goran Mitrović.

U optužnici se navodi da su oni pri pružanju pomoći i njege očigledno nesavjesno postupali i tako uzokovali pogoršanje stanja Dragoljuba Markovića.

Dr Radulović se tereti da nije cjelovito sagledao stanje pacijenta za kojeg je znao da je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći i preporučio adekvatne preglede, iako je klinička slika - pad pritiska, bljedilo, gušenje i tegobe na koje se pacijent žalio, ukazivalo na unutrašnje krvarenje i povrede grudnog koša i drugih unutrašnjih organa.

Medicinske sestre i tehničar terete se da nijesu postupali u skladu sa medicinskim pravilima i pacijenta tretirali kao hitan slučaj sa ustanovljenom dijagnozom “politrauma”, već su ga sat i po ostavili u Urgentnom centru bez nadzora.

Bonus video: