Bošnjak: Lamežević nije nikad pokazao žaljenje zbog smrti mog supruga

Viši sud u Bijelom Polju za smrt pacijenta odredio polugodišnji kućni zatvor umjesto zatvorske kazne hirurgu, koji je tvrdio da nije odgovoran
859 pregleda 3 komentar(a)
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 30.07.2018. 06:10h

Presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom je zbog smrti Mirsada Bošnjaka bjelopoljski hirurg Eldin Lamežević osuđen na polugodišnju kaznu kućnog zatvora, supruga pokojnog Selma Bošnjak je nazvala sramnom i poklonom ljekaru koji je “ubio jedan mladi život”.

Lameževiću se sudilo zbog smrti pacijenta nakon pada sa terase porodične kuće u Nedakusima.

Viši sud je preinačio presudu Osnovnog suda, kojom je hirurg zbog krivičnog - teška djela protiv zdravlja ljudi bio osuđen na polugodišnju zatvorsku kaznu.

Suđenje u Višem sudu uslijedilo je nakon što je Ustavni sud ukinuo prvostepenu presudu, jer je našao da je sud odbijanjem predloga odbrane da se obavi novo vještačenje, povrijedio pravo doktora na pravično suđenje.

“Zaprepašćeni smo ovakvom odlukom bjelopoljskog Višeg suda. Našu bol i tugu sud dodatno pogoršava riječima iz obrazloženja da je Lamežević pokazao iskreno kajanje, što on nikada nije uradio za ovih pet godina, od kada traje postupak. Čak nijednom nije pokazao ni minimum ljudskog poštovanja prema Mirsadovoj porodici”, kazala je Bošnjak, ističući da je porodica ogorčena posebno zato što su vještaci iz Novog Sad potvrdili tvdnje vještaka iz Beograda, da je uzrok smrti njenog supruga ruptura slezine, a ne povreda na glavi.

Ona je istakla da je porodica vjerovala u Viši sud, kojem je bez ikakvog realnog razloga Ustavni sud ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje, dodajući da se obratila javnosti u nadi da se ovakvi propusti ljekara više ni kom ne dese.

I novim vještačenjem je potvrđeno da je uzrok smrti Bošnjaka unutrašnje krvarenje slezine, a ne povreda glave nakon pada sa terase, kako je tvrdio hirurg.

Vještaci iz Novog Sada su utvrdili da ne postoji nijedan trag optuženog u dokumentaciji, niti dokaz da je bilo šta uradio.

“Kao da nije bio prisutan u bolnici prilikom zbrinjavanja”, kazao je vještak prof. dr Igor Veselinović, ističući da je “i nesačinjavanje dokumentacije o zbrinjavanju takođe propust u liječenju”. Vještaci su istakli da “zbrinjavanje povrijeđenog nije izvedeno prema principima medicinske struke i nauke, niti principima dobre kliničke prakse (fizikalni pregled, laboratorijski nalazi, ultrazvučni nalaz ili CT pregled trbuha)”.

Dr Lamežević je tvrdio da je pregledao pacijenta i da nije kriv za njegovu smrt, ističući da je “smrt nastala zbog supkapsularnog hematoma, za šta postoje dokazi”, a ne “rupture slezine, koja je nastala 10 minuta ispred Podgorice”.

On je kao pripravni ljekar pregledao Bošnjaka 12. avgusta 2013. godine.

Dr Lamežević je član Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista.

Bonus video: