Brković bi mogao u zatvor

Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv sina vlasnika „Vektre”, zbog incidenta sa ekspertom EU
431 pregleda 51 komentar(a)
Brkovićev Mercedes, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brkovićev Mercedes, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.11.2013. 13:34h

Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv Podgoričanina Borisa Brkovića, sina vlasnika kompanije “Vektra” Dragana Brkovića, zbog dva krivična djela za koja su zakonom zaprijećene kazne do tri i do dvije godine zatvora, saznaju “Vijesti nedjeljom”.

Brković je osumnjičen da je 23. oktobra svojim "mercedesom" udario eksperta Evropske unije u Crnoj Gori Petera Vajsa (55), koji je u nezgodi zadobio lakše tjelesne povrede, potvrdio je "Vijestima nedjeljom" vršilac dužnosti VDT-a Veselin Vučković.

"Tužilaštvo je pokrenulo postupak u svojoj nadležnosti protiv osumnjičenog, zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja i krivičnog djela nepružanje pomoći licu povrijeđenom u saobraćajnoj nezgodi. U toku je saslušanje određenog broja svjedoka saobraćajne nezgode. Izdate su naredbe za sudsko saobraćajno i medicinsko vještačenje", kazao je Vučković. Dodao je da će početkom sljedeće nedjelje kao oštećeni biti saslušan i predstavnik Evropske unije.

Prema informacijama "Vijesti nedjeljom", Brkovića je zamjenik osnovnog državnog tužioca Ivan Medojević saslušao u petak veče. Medojević će u ponedjeljak ili utorak najvjerovatnije saslušati Vajsa, koji se zbog ranije preuzetih obaveza nalazi u inostranstvu.

Njemački državljanin, predstavnik EU u Crnoj Gori, koji se bavi poglavljem 23, odnosno pravosuđem i vladavinom prava, čije je radno mjesto direktno povezano sa crnogorskom Agencijom za antikorupciju, kazao je ranije da će se interesovati kako državni organi obavljaju posao u njegovom slučaju.

Iz Uprave policije nezvanično je saopšteno da je sva potrebna dokumentacija o udesu proslijeđena tužiocu Medojeviću dva dana nakon saobraćajne nezgode.

Prema ranijim informacijama "Vijesti nedjeljom" iz policije, Brković je, nakon što je udario Vajsa, pobjegao sa lica mjesta.

“Ubrzo je pronađen nedaleko od mjesta stanovanja. Kontrolom je utvrđeno da je 'mercedes', koji je vozio, neregistrovan. Tablice sa automobila su skinute, a zbog bjekstva sa lica mjesta Brkoviću je oduzeta vozačka dozvola”, kazao je izvor iz Uprave policije.

Brković je, prema istim informacijama, kazao inspektorima da Vajsa, koji je u trenucima nezgode vozio bicikl, nije udario na pješačkom prelazu već van njega. Njegova izjava nije se poklopila sa izjavom eksperta EU.

“Prelazio sam ulicu preko pješačkog prelaza kada me je, dolazeći sa lijeve strane, udario automobil koji se kretao velikom brzinom tako da nije imao vremena da ukoči ”, kazao je ranije Vajs.

Vajs radi u okviru tvining projekta “Podrška inplementaciji antikorupcijske strategije i akcionog plana u Crnoj Gori”. Udes u kojem je povrijeđen dogodio se 23. oktobra oko 15 časova na Bulevaru Stanka Dragojevića.Više očevidaca udesa ispričalo je da je Brković naišao luksuznim “mercedesom” (PG-CG02V), da se zaustavio na pješačkom prelazu, gdje je propustio jednu ženu, a potom nakon nekoliko metara izazvao udes.

Bonus video: