FK Mogren i dalje najprivilegovaniji

Iako svi sportski klubovi uredno dobijaju novac iz budžeta, kako je zamjereno iz opozicije, svi naplaćuju članarine djeci koja treniraju neki od sportova i na taj način dodatno zarađuju
80 pregleda 0 komentar(a)
Mogren - Budućnost, Foto: Vesko Belojević
Mogren - Budućnost, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.11.2013. 11:28h

Fudbalski klub „Mogren“ i dalje je najprivilegovaniji sportski klub u metropoli turizma, ako se uzme u obzir koliko je novca dobio iz budžeta.

„Mogren“ je i ove godine dobio najviše novca, čak 260.000 eura. Lokalna uprava je budžetom za ovu godinu bila opredijelila 1,33 miliona eura za finansiranje 31 sportskog kluba, ali je ta suma premašena, pa je rebalansom odobreno još 150.000. Na taj način suma za sport, što je naišlo na oštru osudu opozicije, dostigla je čak 1,5 miliona eura, dok se za zdravstvo i ostale ustanove pomoć lokalne uprave mjeri hiljadama eura.

Četiri kluba - “Mogren, omladinski fudbalski klub „Petrovac“, vaterpolo klub „Budva“ i odbojkaški klub „Budvanska rivijera“, uzela su najviše novca, čak milion eura. Ostatak od 330.000 eura podijelilo je 27 klubova. Ta četiri sporstka kluba, na čijim se čelnim pozicijama nalaze uglavnom politički funkcioneri vladajućih partija DPS i SDP, već godinama unazad, bez obzira što se nalaze u prvoj ligi, predstavljaju prioritet kada su isplate.

Sekretarijat za društvene djelatnosti dostavio je opozicionoj SNP, odnosno šefu njenog odborničkog kluba Mijomiru Pejoviću, taksativno koliko je kome od sportskih klubova budžetom bilo namijenjeno, ali se u tom dokumentu ne navodi šta je sa dodatnih 150.000 eura, koje je lokalna uprava široke ruke dala za sport.

Na drugom mjestu po budžetskim izdacima našao se OFK „Petrovac“, kojem će iz budžeta biti uplaćeno 254.000 eura. Odbojkaši su dobili 240.000, dok je vaterpolistima predviđeno 230.000 eura.

Na petom mjestu, takođe po astronomskom iznosu, našao se rukometni klub „Budvanska rivijera“, kome je izmireno 100.000 eura. Džiju džicu klub „Budva“ dobio je 24.000, ženski odbojkaški klub „Budva“ 15.000, karate klub „Budva“ 11.500, a po 8.000 dobili su košarkaški klub „Budva magic“ i boćarski klub „Maini”.

Gimnastičkom klubu „Budva“ pripalo je 6.000 eura, po 4.000 karate klubu „Stari grad“ i teniskom klubu „Budvanska rivijera“, po 3.000 plivačko-vaterpolo klubu „Stari grad“ i džudo klubu „Budva“, dok je kik boks klub „City stars“ dobio 2.500 eura.

Po 2.000 eura opredijeljeno je za školu odbojke „Libero“, košarkaškom klubu „Mogren basket“, boćarskom klubu „Omladinac“ boćarskom klubu „Slovenska plaža“, šahovskom klubu „Šahmatik“, kik boks klubu „Budva“, rvačkom klubu „Budva“, dok su po 1.500 eura dobili klub za sportski ribolov „Delfin“ i klub za sportski ribolov na moru „Širun“.

Opština je iz budžeta izdvojila po 1.000 eura za smučarski klub „Mogren“ i plivački klub „OSI“, dok je 500 eura dobio tekvondo klub „Montenegrostars“.

Iako svi sportski klubovi uredno dobijaju novac iz budžeta, kako je zamjereno iz opozicije, svi naplaćuju članarine djeci koja treniraju neki od sportova i na taj način dodatno zarađuju.

Šta je sa ugovorima i transferima igrača

Pejović je kazao da godinama unazad nijedan od klubova nije podnio finansijski izvještaj o svom poslovanju, iako su uredno iz budžeta dobijali na stotine hiljada eura.

“Mi ne znamo kuda ide taj novac, jer nikada nijesu Opštini, koja je vlasnik većine ovih najplaćenijih klubova, pokazali kakvi su ugovori igrača i koliko su iznosili transferi. Sve su to nepoznanice, a imajući u vidu da Skupština opštine odobrava novac preko usvajanja budžeta, trebalo bi i da zna i kako se on troši“, kazao je Pejović.

Bonus video: