NAPAD NA "VIJESTI"

Ivanović: Vlast kreirala ambijent u kom su ovakve stvari nekažnjive

"Taj ambijent kreira Vlada Crne Gore, Demokratska partija socijalista i njihov šef i predsjednik te Vlade"
59 pregleda 131 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 20:32h

Najnoviji napad na "Vijesti" je samo nastavak pritiska koji traje posljednjih 6,7 godina i odraz je ambijenta koji je stvorila vlast u kom su napadi na nezavisne medije nekažnjivi, pa čak i poželjni.

"Nije na nama da otkrivamo pozadinu ni ovog napada, kao što nismo radili ni sa prethodnim, zato što za to postoje nadležne službe", kazao je direktor ND "Vijesti", Željko Ivanović.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Ivanović je naglasio da naročito treba uzeti u obzir ambijent u kom rade nezavisni mediji u Crnoj Gori.

"Taj ambijent kreira Vlada Crne Gore, Demokratska partija socijalista i njihov šef i predsjednik te Vlade, a to je ambijent govora mržnje, prijetnji, targetovanja "Vijesti", i u takvom ambijentu je normalno da se krugovi koji su povezani sa DPS-om i Vladom, ali i oni koji možda nemaju nikakve veze sa njima, osjećaju sigurnim i zaštićenim da preduzimaju ovakve korake", kazao je Ivanović za TV Vijesti.

U takvom ambijentu je, prema Ivanoviću, jasno ni zašto mnogi od prethodnih napada na "Vijesti" nisu rasvjetljeni.

"Otkrivanje pozadine izvršilaca, posebno nalogodavaca nekih od tih napada, bi ukazalo na njihove bliske prijateljske, partnerske, možda rođačke veze i sa vrhom vlasti i premijerom", smatra Ivanović.

Kamere snimile napad

Redakcija “Vijesti” u Podgorici kamenovana je sinoć oko 23.30 časova a pripadnici Uprave policije danas su uzimali tragove na licu mjesta.

Tri još nepoznata muškarca, prišla su glavnom ulazu redakcije i prozor najprije razbili ogromnim kamenom, a odmah potom i jednim manjim.

Nakon kamenovanja, napadači pokriveni kapuljačama pobjegli su prema Bulevaru revolucije.

Na 29. sekundi snimka se vidi napad za sada nepoznatih počinilaca. Prekidi u videu su posljedica načina na koji snima bezbjednosna kamera

Na snimcima sa nadzornih kamera vidi se kako su napadači pritrčali trotoarom od Bulevara ka parkingu redakcije, a potom munjevito kamenicama zasipaju stakla ulaznih vrata. Jedan od napadača, sa bijelim kačketom na glavi, prišunjao se do stepeništa redakcije, a potom velikom kamenicom 25X15 cm polomio staklo glavnog ulaza, dok je drugi sa parkinga manjim kamenom pogodio drugi dio vrata.

Napad na redakciju “Vijesti” prijavljen je policiji, čija je ekipa sinoć napravila uviđaj.

Noćni čuvar “Vijesti” za vrijeme napada bio je u portirnici, ali je napadače vidio tek nakon “bombardovanja”, kada su se dali u bijeg.

“Trajalo je svega nekoliko sekundi. Veliki kamen koji je probio debelo staklo ulaznog dijela, udario je i u zid portirnice. Na zidu je ostala rupa. Druga, manja kamenica, zavšrila je na podu”, ispričao je portir.

U vrijeme napada na redakciju “Vijesti” u zgradi je bilo desetak novinara, urednika i tehničkog osoblja, ali niko nije povrijeđen.

Redakcija “Vijesti” u dva navrata kamenovana je i 20. oktobra, za vrijeme održavanja Parade ponosa.

Tada su vandali, sakriveni u rulji koja je negodovala zbog održavanja skupa, odlučili da kamenicama zaspu i prozore kancelarija na bočnom dijelu zgrade. U razmaku od po pola sata huligani su tada kamenicama polomili prozore kancelarije portala “Vijesti”, a potom i prostoriju Gradske hronike.

U napadu je polomljena i šoferšajbna parkiranog “juga”, na kojem je bio logo lista.

Tokom tog napada kamenice su samo pukom srećom promašile novinare, koji su radili na svojim mjestima.

Policija nije pronašla vinovnike tog napada.

Serija paljenja automobila

Policija i tužilaštvo još nijesu riješili ni seriju paljenja automobila “Vijesti” u ljeto 2011. godine.

Serija napada na automobile lista počela je u noći između 13. i 14. jula 2011. kada su još nepoznati počinioci, oko 3 sata poslije ponoći, polili benzinom dva službena vozila dnevnika, na parkingu Bulevara revolucije u blizini zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U noći 26. jula dogodio se novi napad - u Maslinama ispred kuće radnika lista zapaljen je još jedan ostavljeni automobil redakcije “Vijesti”.

I te noći bio je isti način izvršenja, napadač je prednji dio automobila polio benzinom, zapalio i pobjegao. Nepoznati napadači su 28. avgusta oko 03.58 časova na parkingu kod OŠ “Pavle Rovinski” na Starom aerodromu zapalili kombi štamparije lista, ali u tom slučaju benzin nije korišten za izazivanje vatre.

Reakcije povodom napada

Građanska alijansa je najoštrije osudila napad i tražila hitnu reakciju od direktora policije Slavka Stojanovića i ministra Raška Konjevića kako bi se izbjegao ambijent linča na novinare, slobodnu riječ i stoga - demokratiju.

"Država u kojoj maskirani nasilnici iz noći imaju nesmetan put ka prostorijama bilo kog glasila, koja omogućava da nekažnjeno prođu napadi na novinare, od strane bahatih pojedinaca i skrivenih kukavica ima ozbiljan problem sa sopstvenim uređenjem. Ovo iz toga što je nesmetan put koji pominjemo - zapravo put do svih nas, kojim se kreira opšta nesigurnost i klima u kojoj su oni koji rade svoj posao legitimna meta svakojakih "vojnika".

Demokratija nije jednoumlje, već mogućnost da se i glas onih koji ne misle isto - ne guši, a pogotovo - ne ubija", navode iz Građanske alijanse.

Prva osuda napada stigla je iz LGBT Foruma Progres.

"Najoštrije osuđujemo napad na prostorije redakcije nezavisnog dnevnika "Vijesti", medija koji godinama promoviše toleranciju i kulturu mira i kritičkim pristupom podstiče i čuva građansku svijest i aktivizam", saopšteno je iz te organizacije.

Oni ocjenjuju da postupak, za sada nepoznatih osoba, nije ništa drugo do, kako ocjenjuju, fašistička akcija usmjerena protiv slobode u Crnoj Gori.

Napad su osudili i iz Akcije za ljudska prava (HRA), podsjećajući da je to drugo po redu kamenovanje prostorija "Vijesti" u posljednjih mjesec dana.

"Vandalizam je posljednje utočište bezumlja,  koje ne umije ili ne želi da polemiše s bilo kim. Očekujemo od nadležnih državnih organa da otkriju i kazne počinioce i ovog i ranijih napada na 'Vijesti', kao i one iz 2011. godine", navodi se u saopštenju HRA.

Zaključuju da vlast, ostavljajući te napade nekažnjene, podstiče nove napade i dalje ugrožava slobodu izražavanja.

I član Savjeta Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) Goran Đurović je pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Upravu poliije da upotrijebe sve zakonske mehanizme i radnje kako bi zaustavili kontinuirane napade na redakciju dnevnog lista „Vijesti“.

"U kontinuitetu se napadaju i maltretiraju urednici i novinari dnevnog lista 'Vijesti', kamenuje redakcija, uništava pokretna imovina a počinioci ili nisu nikad otkriveni ili nisu procesuirani na valjan način. Time se posredno ohrabruju novi napadi svih koji, vođeni različitim motivima i interesima, žele uništenje dnevnog lista 'Vijesti'", naveo je Đurović u dopisu.

Dugogodišnje nečinjnjenje državnih institucija u otkrivanju i kažnjavanju počinilaca napada na novinarke i novinare je, smatra Đurović, odavno poprimilo dramatične razmjere.

"Pritisak na rad novinara i novinarki nije dio izolovanih, međusobno nepovezanih slučajeva. Da se radi o nepovezanim slučajevima valjda bi bar neko od pravih krivaca bio procesuiran do sada. Sistematičan pritisak na rad novinarki i novnara je veoma organizovan i tim prije zahtijeva bolju organizaciju svih subjekata društva koji žele razvoj demokratije i uspostvaljanje jednog od osnovinih principa na kojem počiva demokratija-vladavinu prava", dodao je Đurović.

Navodi da medijska zajednica, koja je podijeljena na suštinskim pitanjima, i cijela javnost moraju postaviti pred one koji vrše javne funkcije i štite javni interes pitanje odgovornosti kao preduslov daljeg razvoja zajednice.

"Ukoliko su državni organi nezaintersovani ili nesposobni za rješavanje ovog slučaja, jedino opravdano očekivanje javnosti je smjena nadležnih nosilaca javnih funkcija čime se može pokazati minimum volje da se promijeni klima i podsticajno okruženje za dalje napade na ovaj dnevni list", zaključio je Đurović.

Galerija

Preporučujemo za Vas