Bugarka pobijedila rak, mis Izraela siroče iz Etiopije

"Veoma je važno da žene, i pogotovo djevojke, znaju da se to može desiti svakoj od njih"
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 15:35h

Izbor za Mis univerzuma biće održan večeras u Moskvi, a za titulu najljepše boriće se predstavnice 86 zemalja. Neke od njih sa javnošću su podijelile svoje životne priče, prenosi Guardian.

Za Venetu Krastevu, mis Bugarske, dolazak u Rusiju bio je veliki izazov. Kada je imala svega 18, saznala je da boluje od raka dojke. Ona je prva u porodici sa ovom bolešću. Na sreću otkrila je u ranoj fazi, kada je primijetila da sa njenom dojkom nije sve u redu, i otišla kod doktora.

Uslijedile su dvije godine agresivnog tretmana, zbog čega je morala da pauzira studije i fokusira se na oporavak. Sada u 21. godini, ona je zdrava žena i, nakon podužeg oporavka, spremna je da iznova uživa u svom životu.

Ova plavokosa ljepotica osvojila je titulu najljepše Bugarke prije dva mjeseca. Nada se da će, ako pobijedi na izboru za Mis univerzuma, dobiti priliku da edukuje druge o ovoj bolesti.

"Veoma je važno da žene, i pogotovo djevojke, znaju da se to može desiti svakoj od njih. Treba da urade sve što je u njihovoj moći da se zaštite i nauče sve o simptomima ove bolesti”, kaže Krasteva.

Ona nije jedina sa teškom životnom pričom. Titi Jitajiš Ajana (22), mis Izraela, porijeklom je iz Etiopije. Bila je siroče i kada je imala 12 godina preseljena je u Izrael. Jedno vrijeme o njoj se brinula tetka, dok je sada kod svoje bake.

Školovala se za oficirku u izraelskoj vojsci, ali ne odustaje od sna da postane model. Prijatelj je prijavio na takmičenje ljepotica, i Titi je postala prva tamnoputa mis Izraela.

"Ako pobijedim na svjetskom izboru, nadam se da ću biti pravi uzor mladim djevojkama u mojoj zajednici. Svi su ponosni na mene i uzbuđeni zbog toga što nikada ranije nijesu vidjeli Jevrejku iz Etiopije na naslovnim stranicama magazina. To daje samopouzdanje djevojkama poput mene”, kazala je on.

Njena eventualna pobjeda u Moskvi bila bi istorijska, dodala je. Druga djevojka sa istorijskim zadatkom je Mo Set Vajn (25) iz Mjanmara. Ona je prva predstavnica svoje ratom razorene zemlje na Mis univerzumu u 53 godine postojanja ovog takmičenja. Vajn se nada da će uspjeti da skrene pažnju na svoju često zanemarenu domovinu.

"Osjećam se pomalo nepripremljeno, ali ovo doživljavam kao priliku da predstavim svoju zemlju i počastvovana sam što imam priliku za to. Ljudi će naučiti nešto o Mjanmaru”, izjavila je on.

Bonus video: