Igor Kolaković novi trener Kana

Kolaković će voditi Kan do kraja ove sezone, a na proljeće, nakon lokalnih izbora u gradu, koji je glavni finansijer kluba, biće razgovora i o produženju ugovora i za narednu godinu.
63 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2013. 11:20h

Nakon skoro godinu i po dana pauze, Igor Kolaković se vraća klupskoj odbojci – najtrofejniji crnogorski odbojkaški trener novi je trener Kana, devetostrukog šampiona i jednog od najboljih francuskih klubova.

Kolaković će na klupi Kana naslijediti Kristofa Menoa, sa kojim je raskinuta saradnja, zbog slabog starta sezone, u kojoj je tim sa Azurne obale trenutno 11. na tabeli (od 14 timova) sa sedam bodova, odnosno sa skorom od po tri pobjede i poraza. Meno, koji je pretprošle godine na klupi zamijenio dugogodišnjeg trenera Tilija (postao je selektor Francuske), po sopstvenoj želji, obavljaće neku drugu funkciju u klubu.

“Za njihove ambicije ove sezone imaju loš skor na početku, izgubili su neke mečeve za koje su računali da će dobiti, zbog čega su odlučili da promijene trenera. Kako mi je rečeno, tražili su trenera sa reputacijom, agencija Đorđa Matijaševića (sina crnogorskog selektora Nikole Matijaševića, prim. a.) je odreagovala i nakon kratkotrajnih pregovora, ustanovili smo neke uslove i postigli dogovor. Sve to, naravno, uz dozvolu Odbojkaškog saveza Srbije, a moj novi angažman neće uticati na kalendar reprezentacije”, kaže za „Vijesti“ Kolaković, od 2006. godine selektor Srbije.

Kolaković će voditi Kan do kraja ove sezone, a na proljeće, nakon lokalnih izbora u gradu, koji je glavni finansijer kluba, biće razgovora i o produženju ugovora i za narednu godinu.

“Ja sam tražio da ugovor bude na dvje godine godinu, ali nemaju mogućnost da u ovom trenutku garantuju budžet za sljedeću sezonu, dok se ne završe lokalni izborima, jer je opština veliki sponzor, pa je to ta priča odložena za mart”, dodaje Kolaković.

Bivši trener Budućnosti (tri titule i Kup u bivšoj državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, te dvije titule i tri Kupa u nezavisnoj Crnoj Gori) i slovenačkog ACH voleja (dvije duple krune u Sloveniji i trofej u Srednjeervopskoj ligi) u ponedjeljak putuje za Francusku, dan kasnije će gledati meč između Kana i Tura, a od srijede početi sa radom. Zbog dobijanja licence od strane Francuskog odbojkaškog saveza, znači da neće moći da vodi ekipu u narednih 10-ak dana.

“Iskreno, iz mnogo razloga mi ne prija što ekipu preuzimam u hodu. Prvo, nisam selektirao ekipu, drugo nema tu pretjeranog prostora za rad, jer se igra, praktično, svakih sedam dana, a svaka utakmica je jako važna. Međutim, to je neka vrsta velikog izazova, u životnom i profesionalnom smislu, jer sam ponovo htio da se oprobam u inostranstvu, a francuska je ozbiljna liga, svake godine sve bolja i bolja. Francuska kao država i francuski zakoni su jako sigurna garancija, tako da mnogi igrači i treneri žele da rade u Francuskoj. Meni se ta želja u ovom trenutku ispunila”.

Kako kaže, dosta igrača zna iz raznih reprezentativnih selekcija, kao što su Francuzi Pužol, Samika, Kastar, Portugalac Lopes, Grk Pantaleon.

“Ali očigledno kao tim nisu funkcionisali, i tu će biti dosta posla. Na osnovu razgovora, njihov cilj je izlazak u Evropu, vjerovatno imaju i većih ambicija. Međutim, ekipa nije sastavljena baš kako bi trebalo, ali tu sad nema promjena. Ostaje nam da treniramo. U ovom trenutku me nisu opterećivali ambicijama, tražili su od mene da sredim ekipu, da u neku ruku „utegnem“ odnose, i da probamo da Kan igra što bolje u narednom periodu. To je težak i dugotrajan posao, a nema se baš puno vremena, jer se uvijek traži rezultat”, istakao je 48-Podgoričanin.

Pomoćnik Srđa Popović

Kolaković je izabrao i pomoćnika za novu avanturu u Kanu, a to je Srđan Popović, nekadašnji saigrač i pomoćnik u Budućnosti, trenutno trener juniorskog tima Budućnosti i selektor juniorske selekcije Crne Gore.

“I oko toga je bilo dosta pregovora, ali je to bio jedan od mojih uslova, jer je Srđa jako dobar u tom zanatu. Od 20. decembra do 7. januara ću biti odsutan zbog obaveza sa reprezentacijom Srbije, i to je period koji je vrlo važan za ekipu. Da tamo ostavim nekoga koga ne poznajem ili imam ograničenu komunikaciju, za mene bi bilo neozbiljno. Osim toga što tražim neku vrstu pomoći u čitavoj sezoni, trebao mi je neko preko koga ću, dok sam odsutan, imati kontrolu nad ekipom”, kaže Kolaković, koji sa Srbijom ima osam medalja, među kojima zlato na EP u Austriji 2011. i bronzu na SP u Italiji 2010. godine.

Za Popovića je ovaj poziv bio potpuno neočekivan.

“Velika čast za mene, znamo ko je Igor u odbojkaškim krugovima, bez obzira što sam radio sa njim, što smo igrali zajedno. Ovo je sve novo za mene, velika i lijepa prilika, biće odlično iskustvo, jer je Francuska liga jaka. Igoru dugujem veliku zahvalnost, ali će to biti i velika obaveza za mene, jer smo stranci tamo, u Budućnosti nam je sve bilo lakše. Ovom prilikom moram da zahvalim i predsjedniku Budućnosti Nebojši Todoroviću, direktoru Aleksandru Toškoviću i treneru Zoranu Vukčeviću koji su imali maksimalno razumijevanje i izašli mi u susret”, rekao nam je Popović.

Kolaković i Popović neće biti jedini odbojkaški predstavnici Crne Gore na Azurnoj obali, s obzirom na to da od ljeta u ženskoj ekipi Kana igra i najbolja crnogorska odbojkašica, Tanja Bokan.

Galerija

Bonus video: