Ništa od derbija za titulu: Blagojević bez borbe prihvatio remi sa Đukićem

Blagojević se pasivnom igrom odrekao borbe za titulu sa Đukićem u 14. potezu 10. kola
121 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 29.07.2018. 18:02h

Nikola Đukić je pored odbranom titule prvaka crne Gore u šahu. On je danas crnim figurama remizirao sa Dragišom Blagojevićem već u 14. potezu pretposljednjeg, 10. kola 70. Prvenstva Crne Gore u šahu.

"Od derbija nije bilo ništa, partija između Blagojevića i Đukića brzo je završena remijem ponavljanjem poteza već u ranoj fazi partije. Očekivala se beskompromisna borba za titulu ali Blagojević nije ozbiljnije ni pokušao da igra na pobjedu pa je remi sklopljen u 14 potezu. Ovim remijem on se praktično odrekao borbe za titulu prvaka. Ostalo je još samo jedno kolo u kom se Đukić, koji ima pola poena prednosti, sastaje bijelim figurama protiv Ivanovića a Blagojević crnim figurama protiv Kalezića. Inače, igrana je fijanketna varijanta kraljeve indijske odbrane i u momentu sklapanja remija pozicija je bila približno jednaka. Uvidom u bazu podataka našli smo da je krajnja pozicija već igrana između ova dva velemajstora", navodi se u saopštenju ŠSCG.

Đukić osim pola boda više od Blagojevića ima i bolje dodatne kriterijume i remi će mu biti dovoljan sjutra za osmu titulu prvaka Crne Gore.

Miloš Pečurica je zabilježio treću pobjedu zaredom. Danas je odigrao odlično protiv Nenada Karišika i u efektnom napadu je dobio partiju. Igrana je grinfeldova odbrana

Blažo Kalezić je bio uspješniji od Aleksandra Tomića u pravom "vatrometu" na šahovskoj tabli. U partiji za šahovske sladokusce dugo se nije znalo ko će prvi doći do prednosti a onda su se razigrale crne figure u oštroj varijanti slovenske odbrane.

Predrag Nikač je daleko od prave forme. Danas je protiv Armina Mušovića, u veoma komplikovanoj poziciji, previdio jednostavan potez protivnika nakon čega je došao u izgubljenu poziciju. Igrana je karo-kan odbrana, varijanta u kojoj je NIkač bijelim figurama šanse tražio u odmaklom pješačkom lancu a crni u direktnom napadu na kralja.

Luka Drašković se crnim figurama branio filidorovom odbranom protiv velemajstora Božidara Ivanovića. Nakon izmjena u centru crni je pokrenuo svoje pješake na daminom a bijeli na kraljevom krilu. Kada se očekivala prava borba remi je sklopljen u 21. potezu.

Andrej Šuković je crnim figurama žestoko napao Božidara Kisića, koji je iskoristio žrtve rivala i dobio je partiju.

Sjutra se završava šampionat u Baru, partijama koje počinju od 15,30 sati u hotelu "Sidro".

Bonus video: