Knjiga dr Zvezdana Folića u izdanju Matice muslimanske

Dr Momčilo D. Pejović istakao je da se autor “veoma smjelo upustio u pisanje 'istorije crnogorskih Muslimana'"
182 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 18:04h

“Istorija Muslimana Crne Gore 1455-1918” dr Zvezdana Folića objavljena je u izdanju Matice muslimanske Crne Gore.

Istoričar dr Zvezdan Folić poznat je kao autor preko 50 naučnih radova i kao autor i koautor monografija “Vjerske zajednice u Crnoj Gori 1918-1953”, “Istorijski leksikon Crne Gore I-V”, “Država i vjerske zajednice u Crnoj Gori 1945-1965” i drugih.

Knjiga “Istorija Muslimana Crne Gore 1455-1918” kroz šest poglavlja bavi se uspostavljanjem osmanske vlasti i administrativno-teritorijalnom podjelom Crne Gore, osnovama nastanka Muslimanskog naroda u Crnoj Gori, privredom i društvom pod osmanskom vlašću, kulturom i obrazovanjem Muslimana Crne Gore pod osmanskom vlašću, međuetničkim i međukonfesionalnim odnosima za vrijeme osmanske vlasti, kao i Muslimanima u Crnoj Gori između 1878. i 1918. godine. Sadržaj knjige prate detaljni terminološki komentari.

“Istorijom, kulturom i nacionalnom osobenošću autohtonih Muslimana Crne Gore nijesu se bavile niti se sada bave naučne, istorijske, kulturne i druge institucije, osim uzgredno, iako se finansiraju iz državnog budžeta u čijim prihodima participira i ovaj narod”, zapisao je u predgovoru knjige “Istorija Muslimana Crne Gore 1455-1918” dr Avdul Kurpejović. On dalje naglašava da istraživanje, proučavanje i razmatranje istorije autohtonih slovenskih Muslimana Crne Gore zahtijeva uvažavanje zbog posebne složenosti, koja sadrži istorijsku, etnološku, obrazovnu, pravnu, društvenu, političku, kulturnu i nacionalnu komponentu.

“Ono traži svestrano naučno, argumentovano i na istorijskim i drugim saznanjima zasnovano proučavanje i pisanje istorije ovog naroda”, zapisao je dr Kurpejović.

U recenziji knjige “Istorija Muslimana Crne Gore 1445-1918” dr Momčilo D. Pejović istakao je da se autor “veoma smjelo upustio u pisanje 'istorije crnogorskih Muslimana' i veoma uspješno, metodološki ispravno i znalački doveo do kraja zadatu temu”.

“Uloženi rad se ipak 'isplatio' na način što se kao rezultat autorovih ukupnih napora, prije svega naučnih i stručnih, uspješno realizuje i ujedno pojavljuje jedno sintetičko djelo pod naslovom 'Istorija Muslimana Crne Gore 1455-1918'”, zapisao je dr Pejović.

U predgovoru knjige dr Avdul Kurpejović je zaključio da su zahvaljujući Matici muslimanskoj i dr Zvezdanu Foliću Muslimani Crne Gore dobili svoju prvu istoriju, “nakon skoro 600 godina postojanja”.

“Očekuje se da će 'Istorija Muslimana Crne Gore' pobuditi interesovanje kod čitalaca i opravdati očekivanja stručne i laičke javnosti”, zaključio je dr Kurpejović.

Bonus video: