Roman Agate Kristi najbolji krimić svih vremena

Agata Kristi proglašena je i najboljim autorom krimića u istoriji, dok je ciklus romana o Šerloku Holmsu proglašen najboljim serijalom
69 pregleda 0 komentar(a)
Ubistvo Rodžera Akrojda, Foto: Limundo.com
Ubistvo Rodžera Akrojda, Foto: Limundo.com
Ažurirano: 07.11.2013. 13:07h

Roman Agate Kristi "Ubistvo Rodžera Akrojda" iz 1926. najbolji je krimić svih vremena, pokazala je anketa sprovedena među njenim kolegama povodom 60. godišnjice Društva pisaca kriminalističkih romana.

Među 10 najboljih krimića po izboru 600 članova Društva našao se još jedan roman Agate Kristi u kojem zločin rješava Herkul Poaro - "Ubistvo u Orijent ekspresu" iz 1934.

Kako navodi BBC, Agata Kristi proglašena je i najboljim autorom krimića u istoriji, dok je ciklus romana o Šerloku Holmsu proglašen najboljim serijalom.

Na spisku su i dva romana Rajmonda Čandlera - "Veliki san" i "Dugi oproštaj", "Baskervilski pas" Artura Konana Dojlea, "Mjesečev kamen" Vilkija Kolinsa i "9 krojača" Doroti Sajersa.

U "Ubistvu Rodžera Akrojda" Poaro istražuje smrt dva stanovnika malog engleskog sela, a roman završava otkrićem koje se danas smatra najboljim preokretom radnje u istori toga žanra.

Izbor najboljeg krimića svih vremena poklopio se sa posljednjim pojavljivanjem Dejvida Sušea u ulozi Herkula Poaroa u epizodi "Zavjesa - Poaroov posljednji slučaj" koja će biti prikazana 13. novembra.

Bonus video: