Prva meč lopta za drugu rundu

"Francuske ekipe su teški protivnici, igraju dobru odbranu, imaju dobru zaštitu bloka, teško im je spustiti loptu, ali se nadam da ćemo našim kvalitetom doći do uspjeha", kaže Marković
1 komentar(a)
Milan Marković, Foto: Cev.lu
Milan Marković, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 07.11.2013. 14:38h

U kovanju planova za prolaz u drugu rundu Lige šampiona, treće kolo grupe C označeno je, možda, kao krucijalno – meč sa francuskim vicešampionom Pari volejem je prilika da odbojkaši Budvanske rivijere naprave definitivan korak ka narednoj fazi takmičenja.

Neočekivana pobjeda u Žešovu protiv Rešovije (3:2), prvaka Poljske i prvog favorita grupe, nakon očekivane pobjede kod kuće sa češkim Jihostrojem (3:0), dovela je izabranice Siniše Reljića u poziciju da u Parizu nemaju imperativ, ali su svjesni da mogu mnogo toga da dobiju...

"Utakmica je važna za obje ekipe. I prije početka smo najavljivali da će to da bude okršaj za drugo mjesto. Nakon našeg iznenađenja u Poljskoj, Pari volej više nema prava na kiks i imaće dodatni pritisak zbog toga. Ali, to ne smije da nas zavara, jer znamo da prave ekipe igraju dobro pod pritiskom", upozorava za “Vijesti” kapiten Budvana Milan Marković, uz napomenu da je ekipa kompletna, jer se vratio i Aleksandar Milivojević, koji je propustio nekoliko treninga zbog visoke temperature.

Crnogorski šampion je u Poljskoj zadivio Evropu, sa pet bodova je neočekivan lider u grupi. Ali, Budvani su dovoljno iskusni da znaju da su odigrana tek dva kola...

"Svjesni smo da smo napravili veliko iznenađenje protiv Rešovije, ali nema mjesta euforiji. Sad imamo prvu meč loptu, pobjedom u Parizu bismo već na polovini takmičenja u grupi obezbijedili prolaz u drugu rundu. Zato smo svi maksimalno ozbiljni, fokusirani, i nadam se da ćemo sve to da prenesemo na teren. Teško je prognozirati ishod, francuske ekipe su teški protivnici, igraju dobru odbranu, imaju dobru zaštitu bloka, teško im je „spustiti“ loptu, ali se nadam da ćemo našim kvalitetom doći do uspjeha", dodaje Marković.

Recept je „jednostavan“...

"Nama je najvažnije da imamo dobar pristup, kao protiv Rešovije, da probamo servisom da ih odmaknemo od mreže i tako olakšamo bloku i odbrani kako bismo pravili brejk poene. U prva dva meča nam prvi napad nije bio problem i ako budemo zadržali dosadašnji nivo, možemo da se nadamo dobrom rezultatu", ističe kapiten Rivijere.

Poslije povrede Gorana Marića u prvom kolu, Pari volej (ima pobjedu i poraz u prva dva kola) je morao da traži alternativu za poziciju korektora i našao je u francuskom reprezentativcu, tamnoputom Sidibeu, koji je u posljednjem kolu Prvenstva Francuske, u porazu od „fenjeraša“ Narbona (za koji igra crnogorski reprezentativac Božidar Ćuk, bivši igrač Budvana) sa 3:0, ulazio kratko u drugom setu.

"Mislim da su ga svjesno čuvali zbog nas, da mi ne bismo imali nikakve podatke o njemu, da probaju kroz neko iznenađenje da nas dobiju. Sidibe je sigurno dobar igrač, siguran sam da će da počne protiv nas", zaključio je Marković.

Utakmica u Parizu počinje u 20.30 časova. Sude Portugalac Helio Ormonde i Šveđanin Štefan Bernstrom. U prvom meču 3. kola, Rešovija je sinoć na svom terenu savladala Jihostroj 3:1 i upisala drugu pobjedu u grupi (Česi treći poraz).

Matijašević: Ivovića napasti smeč servisom

Utakmici u Parizu prisustvovaće i crnogorski selektor Nikola Matijašević, trener Šomona, trenutno lidera Prvenstva Francuske

"Protiv Budvanske rivijere će moći da igra Sidibe, jer će Marić pauzirati šest nedjelja. On je drugi korektor francuske reprezentacije, koji je bio na Evropskom prvenstvu, bio je odličan protiv Brazila u Svjetskoj ligi. Dok se Marić nije povrijedio, Pari volej je po meni bio jedan od favorita prvenstva, bili su prvi na tabeli. Imaju dosta iskusnu ekipu, tu je Hernan, najboljih španski tehničar, koji je izuzetan tehničar, ali je dosta u loš u bloku, što bi, po meni, trebalo iskoristiti da se igra na njega kad je na mreži, što može da bude efikasno. Primači Ivović i Tromel drže ekipu", kaže Matijašević za “Vijesti”.

Crnogorski selektor ističe da je jedan od recepata za uspjeh da se smeč servisom optereti Ivović, srpski reprezentativac.

"Pošto je njemački libero Štojervald, jedan od najboljih na svijetu, to je velika šansa. Ivović je drugi poenter lige i to kao primač, ispred mnogih korektora. Smečerski igra izuzetno dobro, jako ga je teško izblokirati. Ako uspiju da ga pogađaju smeč servisom, što mu je lošija strana, biće manje efikasan, a Budvani će imati dosta šansi. Pogotovo što novi korektor neće imati mnogo vremena da se uigra sa tehničarom, što je veliki hendikep za njih. Po meni, to što je Budva dobila Rešoviju, koja je savladala Pari volej, ne treba da znači da Budvanska rivijera treba da uđe kao favorit, daleko od toga. Ali, ne treba ni da precijene Parižane. Pari volej će na tom meču biti mnogo bolji nego protiv Rešovije, meč će biti otvoren", dodao je Matijašević.

Rašoviću druga šansa

Gostovanje Budvanske rivijere u Parizu nije prvo kada je crnogorska odbojka u pitanju. Budućnost je u sezoni 2002/2003, nakon osvajanja prve šampionske titule (u famoznom finalu sa Budvanima), interesantno takođe u 3. kolu grupe C, gostovala Pari voleju.

Ilić, Bjelica, Racković, Kobiljski, Radić, Čajić, Jevtić, Dangubić i ostali su 17. decembra 2002. godine poraženi 3:0 (25:16, 25:21, 25:19).

U toj ekipi, koju je vodio Igor Kolaković, tada je bio i golobradi Ivan Rašović (18 godina), danas iskusni libero Budvanske rivijere.

Bonus video: