Pjer Lemetr dobitnik Gonkurove nagrade

Roman “Au revoir la-haut” pobijedio je u drugom krugu glasanja pošto su ga odabrali šest od deset članova žirija
0 komentar(a)
Pjer Lemetr, Foto: Culturebox.francetvinfo.fr
Pjer Lemetr, Foto: Culturebox.francetvinfo.fr
Ažurirano: 06.11.2013. 18:16h

Francuski pisac Pjer Lemetr dobitnik je nagrade “Gonkur”, najvećeg francuskog književnog priznanja za roman “Au revoir la-haut” koji govori o izgubljenoj generaciji nakon Prvog svjetskog rata. Roman priča priču o borcima iz rovova Albertu i Eduardu koji pokušavaju da se integrišu u Francusko društvo nakon ratnih užasa.

Odluka o ovogodišnjem dobitniku je po ustaljenoj tradiciji donesena na ručku u pariskom restoranu “Druan”, a predsjednik desetočlanog žirija bio je Emond Šarl-Rou. Roman “Au revoir la-haut” opisuje razdoblje poslije Prvog svjetskog rata i nimalo veseo život povratnika koji su Francuskoj postali teret ili “nepotrebni otadžbini”.

Članovi žirija pohvalili su Lemetra za opis “poslijeratnog horora” u životu nakon rata, a takođe su iznijeli pozitivno mišljenje o njegovom “filmskom” stilu pisanja, prenijele su agencije. Ovo je prva Gonkur nagrada za dugogodišnjeg pisca krimi romana i za njegov prvi rad koji nije u tom žanru nakon niza uspješnih trilera.

Pjer Lemetr o svom nagrađenom romanu je kazao da obrađuje priču o milion i po vojnih obveznika koji su se vratili iz Prvog svjetskog rata, za koje u Francuskoj nije bilo ni sredstava ni snage da im se pomogne.

Roman “Au revoir la-haut” pobijedio je u drugom krugu glasanja pošto su ga odabrali šest od deset članova žirija, dok se za roman “Arden” Frederika Aržena opredijelilo ostalih četvoro članova žirija.

Gonkurova književna nagrada dodjeljuje se duže od sto godina za najbolji roman na francuskom jeziku. Nosi ime francuskih klasika, braće Gonkur, Edmona i Žilia. Mlađi od njih, Edmon, zavještao je svoj imetak književnoj akademiji koja je nazvana Gonkurova akademija i ustnovila istoimenu jednogodišnju nagradu za roman godine. Nagrada se dodenjuje na osnovu glasanja desetočlanog žirija akadmika na specijanoj sjednici u pariskom restoranu “Druan“. Glasanje se vrši po principu jedan akademik - jedan glas i to ga može dati samo jednoj knjizi, a predsednik ima pravo na dva glasa. Novčani iznos nagrade je simboličan - svega deset eura, ali ovo priznanje otvara lauretau širok put ne samo da postane poznat, nego mu garantuje i visok tiraž. Među dobitnicima Gonkura su bili slavni pisci kao što su Marsel Prust (1918), Moris Drion (1948), Simon de Bovoar (1954).

Saopšteno je ime još jednog književnog laureata - manje poznata, ali takođe važna književna nagrada “Rendo” otišla je u ruke Jana Moa za roman “Naissance”, o teškim odnosima djece i roditelja, prenosi AFP.

Neposredno poslije saopštavanja odluke o laureatu “Gonkura“, takođe u restoranu “Druan”, objelodanjno je da je ovogodišnja nagrada “Rendo” pripao Janu Mou za, kako su ga nazvali, monstrum-roman od 1200 strana “Naissance”.

Sam autor je za svoje djelo rekao da je “tako krupno i glomazno kao žena u devetom mjesecu trudnoće“.

Bonus video: