Internet grupa želi da Marinu Abramović pošalje u penziju

Od posljednjeg pojavljivanja u javnosti sa Džej Zijem, kritike o prevelikoj prisutnosti u medijima su sve češće
59 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 15:05h

Iako je nakon retrospektive u muzeju MOMA 2010. godine i filma “The Artist is Present” Marina Abramović stekla status apsolutne planetarne umjetničke zvijezde kojoj se dive i fanovi Lejdi Gage, na Internetu se formirala grupa ljudi koji se na dobrotvnornoj osnovi bore za odlazak poznate umjetnice u “zasluženu penziju”.

Grupa protivnika javne i umjetničke figure Marine Abramović okupila se oko onlajn kampanje MARFA (Marina Abramović Retirement Fund of America) koja ima za cilj da prikupi sredstva za penzionisanje umjetnice.

Na blogu aktivisti objavljuju i izmišljene sarkastične citate i priče iz života Marine Abramović. “Najavljeni” su i budući performansi, pa posjetioci mogu pročitati da će Marina Abramović u decembru ove godine održati performans tokom kojeg će “36 sati bez prestanka jesti crveni luk”.

“Sve donacije posjetilaca ovog bloga ići će u fond za sprječavanje tog performansa”, objašnjavaju organizatori.

Performans Marine Abramović i Lejdi Gage

Performans koji aktivisti bloga MARFA najavljuju za mart 2014. godine opisan je sljedećim riječima:

“Zagrliti i nježno milovati lamu tri do četiri sata. Govoriti joj da je posebna i vrijedna ljubavi. Češkati njeno krzno kao da je griva ljubavnika. Nastaviti sve dok lama samoinicijativno ne ustane. Pronaći manju životinju, kozu ili tvora. Provesti pet do šest sati držeći stvorenje i recitovati stihove Rajnera Marije Rilkea”.

Od posljednjeg pojavljivanja u javnosti sa Džej Zijem, kritike o prevelikoj prisutnosti u medijima i flertovanju sa šoubiznisom sve češće se upućuju na adresu Marine Abramović. Blog Marina Abramović Retirement Fund of America jedna je od reakcija na posljednje medijske poteze slavne umjetnice crnogorskih korijena. Ostaje da se vidi da li će ekipa organizaovana oko bloga MARFA ispratiti i dugo najvljivanu saradnju Ministarstva kulture Crne Gore i Marine Abramović, izgradnju višenamjenskog centra MACCOC (Marina Abramović Community Center Obod Cetinje).

Galerija

Bonus video: