Deset godina Centra za razvoj šaha "Dijagonale"

"Dijagonale" je, naime, osnovan je 5. novembra 2003. godine u Podgorici kao nevladino udruženje šahista.
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 20:36h

Centar za razvoj šaha "Dijagonale" danas proslavlja 10 godina od osnivanja.

"Dijagonale" je, naime, osnovan je 5. novembra 2003. godine u Podgorici kao nevladino udruženje šahista.

"Bavi se popularizacijom šaha, šahovskom edukacijom, organizovanjem šahovski takmičenja i turnira, seminara i predavanja, istraživanjima iz ove oblasti, izdavaštvom šahovske literature i marketinškim aktivnostima usmjerenim na unapredjivanje šaha", navodi se u saopštenju "Dijagonala" čija je osnivačica i izvršna direktorica Radmila Milošević.

Za desetak godina postojanja, Centar za razvoj šaha "Dijagonale", kao i šahovski klub "Dijagonale", koji je formiran nekoliko godina kasnije, realizovali su niz značajnih projekata, a iz ovog centra izdvajaju sljedeće:

- Projekat "Šah u školama" pod pokroviteljstvom Glavnog grada koji je rezultirao uvodjenjem šaha kao fakultativnog i izbornog predmeta u našim osnovnim školama;

- Dvije šahovske knjige: "Psihologija šahiste" doktora psihologije i jednog od najvećih američkih velemajstora Rubena Fajna i "Istaknuti ljudi i šah" Radeta Milosavljević.

- Ekipno prvenstvo osnovnih škola Podgorice (Liga) u šahu un organizaciji sa Sekretarijatom za sport (pet godina za redom)

- Pojedinačno prvenstvo osnovnih škola Podgorice u saradnji sa KIC-om (pet godina za redom);

- Pojedinačno prvenstvo srednjih škola Podgorice u saradnji sa KIC-om (pet godina za redom);

- Otvoreno prvenstvo Podgorice za mlade šahiste pod pokroviteljstvom Glavnog grada (četiri puta za redom)

- Takmičenje najboljih mladih šahista iz više gradova povodom 19. decembra – Dana Podgorice (tri puta)

- Tri godine za redom turnire za profesionalce povodom Dana nezavisnosti

- Festival šaha Pravi potez - Lovćen osiguranje ( tri godine zaredom )

- Otvoreno prvenstvo Danilovgrada za profesionalce (dva puta)

- Četiri turnira javnih ličnosti u šahu

- Ženski šahovski turnir pod sloganom Mat trafikingu

- Projekat Inkluzija kroz šah pod pokroviteljstvom FAKT-a.

- Šahovski meč pisci – novinari u okviru Petog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga

- Simultanka velemajstora Nikčevića na Šestom međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga

- Šahovski meč polaznika naše škole preko interneta (prvi put u istoriji crnogorskog šaha) sa šahovskom školom US Chess center iz Vašingtona uz prisustvo ambasadora dvije zemlje

Kako se navodi u saopštenju, Ženski šahovski klub "Dijagonale" od svog formiranja na državnim prvenstvima za žene (Premijer liga za žene) osvajao je neku od medalja nastupajući uglavnom sa mladim igračicama iz osptvene škole šaha "bez pojačanja sa strane u konkurenciji renomiranih igračica iz inostranstva koje igraju za ostale klubove".

"Muški šahovski klub "Dijagonale" je u 2010. godini debitovao u Drugoj seniorskoj muškoj ligi. Ekipu su činili mladi polaznici naše šahovske škole podržani sa nekoliko iskusnijih šahista. Te godine osvojili smo visoko drugo mjesto, a sljedeće 2011. g. treće"m stoji u saopštenju.

"Dijagonale" je prošle godine superiorno pobijedio u Drugoj ligi i plasirao se u Prvu, u kojoj je klub ove godine zauzeo mjesto u sredini tabele bez ikakvih pojačannja sa strane.

"Profesionalna škola šaha "Dijagonale" već osam godina za redom postiže značajne rezultate, dala je više kadetskih i omladinskih prvakinja i prvaka Podgorice i Crne Gore i članova kadetskih i omladinskih reprezentacija države u muškoj i ženskoj konkurenciji", navodi se u saopštenju Centra za razvoj šaha "Dijagonale".

Bonus video: