Reditelj filma As Pik: Uplašio bih se da je ministarstvo pomoglo

Crnogorski film pogledali članovi Akademije za film, reditelj Draško Đurović kritikuje krovnu instituciju kulture
4 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 09:46h

Film As Pik Loša Sudbina, crnogorskog reditelja Draška Đurovića, u subotu su odgledali članovi Američke akademije za film i umjetnost, koja dodjeljuje najprestižnije filmsko priznanje - Oskar. To je prvi put da se jedan crnogorski film nađe u toj proceduri.

Film rađen po tekstu Obrada Nenezića je odabrala komisija Ministarstva kulture, koja je dobila licencu Američke filmske akademije, a za 8. novembar je zakazana još jedna projekcija.

Reditelj Đurović je “Vijestima” kazao da As Pik zbog nedostatka novca neće imati standardnu kampanju koja je uobičajena za kandidate za Oskara za najbolji strani film.

- Za uobičajenu pomoć u kampanji za Oskara koju obezbjeđuje svaka zemlja, film As Pik nije dobio nikakva sredstva, do mog ulaska u avion - što bi podrazumjevalo oglase u velikim filmskim časopisima, gostovanje dijela ekipe u medijima i dodatne projekcije u Los Anđelesu...

Đurović, koji je juče otputovao za Ameriku je kazao da je propuštena dobra prilika, “ali da bi bili uplašeni da se desilo drugačije i da je Ministarstvo kulture pomoglo kampanju As Pika za Oskara - prvi put u istoriji”.

- Ipak, sa voljom i radošću su moj odlazak u Holivud pomagali iz Ministarstva spoljnih poslova i Montenegro Erlajnsa kojima film nije u opisu djelovanja. Da nije bilo tih ljudi As Pik bi bio prepušten sam sebi, što je vjerovatno i bio cilj, ali to ne bi bilo pravedno ni prema filmskoj ekipi koja ga je realizovala u super teškim uslovima, prema glumcima Majklu Madsenu, Patriši Arket i Lu Gosetu koji će biti tamo, a ni prema samom filmu čije nam je prikazivanje na raznim festivalima u svijetu donijelo toliko radosti - rekao je Đurović.

Koprodukcija Udrženja filmskih stvaralaca Crne Gore i B film Montenegro, dobio je nagrade na festivalima u Herceg Novom, Parizu, Stohkolmu i Leskovcu. Pored domaćih glumaca Branimira Popovića, Jelene Simić, Momčila Otaševića, glumi i poznato holivudsko ime Majkl Medsen, te Peđa Bjelac i Georg Pusep.

U stvaanju filma As Pik učestvovala je brojna ekipa profesionalaca iz Amerike, Rusije, Čehoslovačke, Turske, Srbije, BIH i Makedonije. Direktor fotografije je Savo Jovanović. producenti Goran Đokić, Predrag Kalezić i Branko Baletić.

Izmicanje kao podrška

- Nezinteresivanost i mizantropija koje je Ministarstvo kulture pokazalo prema ovom projektu, nije novi fenomen. Jer, kako nas je jednom rukom pomagalo tako nam je drugom u ključnim momentima izmicalo podršku- pametna strategija ali ne baš toliko neprepoznatljiva. O toj mizantropiji većina kulturnih stvaralaca ima isto mišljenje, u svim generacijama. Ipak, najvažnije je da je As Pik do januara tamo gdje treba - u Holivudu.

I ime Crne Gore, po prvi put u vremenu - rekao je reditej Đurović pred put na drugu projekciju koja je zakazana za 8. novembar.

As Pik će tada biti prikazan u orgaizaciji European Film Promotion, a najavljeno je gostovanje glumice Patriše Arket (poznata iz serije Medijum i filma Prava romansa),glumca Lu Goseta,poznatog iz filma Oficir i džentlmen kao i Nine Seničar koja je jedna od najuspješnijih manekenki u Los Anelesu.

Bonus video: