Brčko Brčković završio snimanje filma: Priča o jednom malom Titograđaninu

Podgorička premijera filma biće održana sredinom decembra na “zgarištu Bioskopa Kultura”
491 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 13:17h

“Birziminium pade mi na um!” naslov je pseudo-dokumentarca multimedijalnog umjetnika Gorana Nikčevića, alijas Brčko Brčković, koji u potpuno drugačijem maniru, dijelom oslonjen na “crni talas” jugoslovenske kinematografije i Godarov noar, dolazi pred podgoričku filmsku publiku sredinom decembra.

“Film je sniman deset godina na interesantnim lokacijama, na posebnim underground mjestima, podrumima, devastiranim kućama, čak je jedna i srušena za vrijeme snimanja, tako da će neki gledaoci, koji me ne poznaju, pomisliti da sam, kao moćni producent tražio da bude srušena zarad scenografije.

Riječ je o pseudo-dokumentacu, sve popularnijoj formi koja se bavi stvarnim, običnim ljudima i njihovim životnim situacijama. Postoji fabula, postoji izmišljena priča, ali svi snimci su autentični što će iznenaditi mnoge jer će vidjeti koliko je Podgorica za posljednjih deset godina izmijenila lice. Potonji dio filma, sniman u prethodna dva mjeseca, je igrani dio koji će biti kombinovan sa flash-backovima. Taj završni dio sniman je u samo jednoj ulici - od Jusovače do Sahat kule”, kazao je Goran Nikčević, koji potpisuje režiju i scenario, tumači glavnu ulogu i producent je ostvarenja “Birziminium pade mi na um!”. U filmu će se pored Nikčevića, u glavnim ulogama naći njegovi prijatelji iz kvarta - Blažo Janković i Gordana Nikač.

Brčko Brčković

Lik Duhboljuba Mornaka (duhovni bogalj i moralna nakaza) tumači Nikčević.

“Riječ je o liku koji je prije desetak godina bio jedan od najuspješnijih privatnih detektiva, koji je znao sve tajne grada. U njegov office udara grom i Mornak jedva preživljava. Udar izaziva tešku amneziju od koje ni nakon deset godina ne može da se oporavi. Danas, on radi na divlje u neuglednoj kancelariji, prihvatajući najgore i najjeftinije slučajeve. Dolazi zaplet. U priču biva uklučen Tragač, koji dolazi u Podgoricu da pronađe čuveni plavi safir sa ikone Bogorodice Filermose, ne pitajući za cijenu, a on je nestao '70-ih godina prošlog vijeka, kada je ikonu u Podgorici čuvala Udba. Agent specijalac - parapsiholog poznat kao 'Tetka' pokušaće da iz Mornakove 'memorije' izvuče korisne podatke koji bi je odveli do safira. U kompletan postupak, pored najraznovrsnijih metoda od hipnoze, masaže, uključen je i specijalno kreiran čitač misli, koji ako se dobro prikopča može da vrati misli iz bliske i daleke prošlosti. Na kraju Mornak slaže kockice, ali...”, to je dio priče junaka koji će publiku voditi kroz improvizovane dijaloge, kroz autentične snimke.

“Svaki snimak je u potpunosti originalan. Išao sam na autentiku titogradsku. Film je priča o jednom malom, običnom, sluđenom Titograđaninu, o njegovim snovima, htjenjima, stradanjima. O čovjeku koji ne može da se adaptira na moderno doba. Estetski i stilski film će podsjećati na “crni talas” jugoslovenske kinematografije šezdesetih godina, na ostvarenja Pavlovića, Stojanovića, Žilnika, i naravno, na mog omiljenog reditelja Godara. U filmu ne glume profesionalni glumci, to su moji prijatelji iz kvarta, tu je moj frizer, kao i petnaestak titogradskih legendi sa dobrim pričama, moglo bi se reći i proročkim”, ističe Nikčević. On nam je kazao da će podgorička premijera biti održana sredinom decembra na “zgarištu Bioskopa Kultura'”. Film ulazi u montažu, kojom će se pozabaviti Srđa Stanojević, i kako ističe Nikčević, ona će biti jednostavna, efikasna i bez modernih efekata. Scenografiju potpisuje Peđa Dobrilović, snimatelj zvuka je Aleksandar Lovran, za muziku je zadužen Mirko Šćepanović, snimatelji su Rajko Krgović, Saša Maksimovski i Jovan Radulović, a direktor fotografije Rajko Krgović. Producent filma je Goran Nikčević ili Brčko Brčković, koga, kako naglašava, “kamataši, zbog ulaganja u prave vrijednosti, od ovog trenutka treba da zaborave”.

Galerija

Bonus video: