Političarima treba objasniti da je kultura temelj države

Roman SImović govori za “Vijesti” nakon koncerta na Luštici, gdje je nastupio sa Čečilijom Cijano, Milenom Simović, Robertom Smisenom, Đovanime Njokijem i Draganom Đorđevićem
65 pregleda 0 komentar(a)
Roman Simović, Foto: KotorArt
Roman Simović, Foto: KotorArt
Ažurirano: 29.07.2018. 10:04h

Koncerte Romana Simovića, našeg proslavljenog violiniste, koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra i umjetničkog direktora Don Brankovih dana muzike, kotorska publika uvijek sa nestrpljenjem iščekuje. Na koncertu koji je sinoć održan pod nazivom “Roman i prijatelji: Muzička jedinjenja” na Luštica Bayu, violinistkinja Čečilija Cijano, violisti Milena Simović i Robert Smisen, i violončelisti Đovani Njoki i Dragan Đorđević, predstavili su se, uz svog domaćina Romana Simovića, djelima Čajkovskog i Pjacole. Sjutra, na koncertu u Crkvi Sv. Duha, u izvođenju Bramsa, pridružiće im se i pijanista Ratimir Martinović.

Roman Simović, violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, svojom briljantnom virtuoznošću i urođenom muzikalnošću osvojio je najznačajnije svjetske scene, kao što su Velika sala moskovskog Konzervatorijuma “Čajkovski”, Sala Pozorišta “Marijinski” u Sankt Peterburgu, Velika opera u Tel Avivu, “Rudolfinum” u Pragu itd. Kao solista, nastupa s najpoznatijim orkestrima i najtraženijim dirigentima, među kojima su Gergijev, Papano, Harding, Jarvi, Belohlavek, Kasado i dr. Redovno nastupa na najznačajnijim svjetskim festivalima kao što su “Verbije”, “Bele noći”, “Istočni festival Valerija Gergijeva”, “Dubrovačke ljetne igre”, KotorArt, BEMUS, NOMUS, sarađujući s umjetnicima poput L. Kavakosa, E. Kisina, J. Vang, F. Kapisona, M. Majskog, Š. Minca, I. Golana, J. Rahlina i dr. Majstorske radionice održava u SAD, Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu, Italiji. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine. U tekućoj sezoni realizuje kompakt disk s koncertima Čajkovskog i Glazunova, s dirigentom Gergijevim i orkestrom teatra “Marijinski”, kao i s 24 kaprisa Nikola Paganinija. Za “VijestI” Simović govori nakon koncerta na Luštici.

Od osnivanja ste uključeni u organizaciju festivala KotorArt. Bili ste član programskog savjeta, a od prošle godine ste umjetnički direktor festivala. S kojim ste se izazovima susreli tokom organizovanja ovogodišnjeg KotorArta?

Svake godine smo suočeni sa istim izazovom, a to je kako naći dovoljno finansijskih sredstava da se realizuje ovako značajan festival. Osnivač i direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović, konstantno se bori da obezbijedi potrebna sredstva. Potreban nam je dugogodišnji finansijski plan, garancija da ćemo u miru i novčano obezbijeđeni moći da radimo narednih godina. Tako bismo mogli više da se koncentrišemo na planiranje umjetničkog dijela programa. Za sada je novac najveći stres.

Kakva je situacija bila ove godine?

Ove godine smo naišli na razumijevanje Ministarstva kulture Crne Gore i jako sam im zahvalan zbog toga.

Zahvaljujući Vašim ličnim poznanstvima i kontaktima, na festivalu će nastupati vodeći svjetski umjetnici - pijanistkinja Juđa Vang, violinista Leonidas Kavakos i perkusionista Martin Grubinger.

Velika nam je čast što ćemo prvi put u Crnoj Gori ugostiti trenutno tri vodeća imena u svijetu klasične muzike, koje redovno možete vidjeti u Karnegi Holu ili na kanalu Meco. To su umjetnici koji nastupaju sa najvećim orkestrima i dirigentima, i čiji su rasporedi popunjeni i rasprodati tri godine unaprijed. Njihov dolazak potvrđuje koliko su prvenstveno veliki ljudi, pa onda i veliki umjetnici, jer shvataju sa kojim se problemima susrećemo. Spremni su da nam pomognu da ove godine napravimo najbolji festival u regionu, realizovan sa mnogo manje sredstava u odnosu na naše kolege u Sloveniji ili Hrvatskoj, koji organizuju festivale sa neuporedivo većim finansijskim sredstvima, sa milionima evra koje svake godine dobijaju od države i sponzora.

Smatrate li da treba unijeti neke promjene u koncepciju i program Festivala?

Jedna od ideja je da imamo festivalski simfonijski orkestar, sa kojim bi radili veliki dirigenti i nastupali svjetski umjetnici. Na taj način dobijamo jednu novu dimenziju - djeca koja sviraju u tom orkestru dobijaju priliku da rade sa nekim kao što je čuveni dirigent Valerij Gergijev, a to, vjerujte mi, mladom orkestarskom umjetniku mijenja život u potpunosti. Ako se budu stekli finansijski uslovi za formiranje simfonijskog orkestra, moći ćemo da pariramo najvećim festivalima. Mi tačno znamo šta želimo, ali je važno da nas čuju uticajni ljudi, sa kojima ćemo ovu ideju sprovesti u djelo.

Izjavili ste da je Gergijev nesumnjiv autoritet u muzičkom, ali i u menadžerskom smislu, da je Vama promijenio život.

Nevjerovatno je na koji način veliki umjetnici vide, reklo bi se, već jasne stvari, kada je muzika u pitanju. Gergijev vas brzo i lako inspiriše iz ugla jednog genijalca i čovjeka koji ima pregršt iskustva iza sebe.

Ali, on ne utiče tako samo na muzičare.

Na koga još utiče?

Mi pričamo o nekom ko je toliko moćan da može da promijeni sistem školovanja, da utiče na političare da izdvoje ogromna finansijska sredstva za kulturu u Rusiji, jer vi to njihovim političarima možete da objasnite. Ljudi u Rusiji znaju šta je temelj njihove države. Bio sam svjedok kako Gergijev kupuje najbolju kolekciju gudačkih instrumenata za orkestar teatra “Marijinski”, čiji je direktor skoro 40 godina. Za ovo kratko vrijeme koliko ga ja poznajem, Valerij je uspio da otvori novu koncertnu salu “Marijinski 2”, novo pozorište “Marijinski 3”, novu koncertnu dvoranu u Vladivostoku “Marijinski 4”, i sada još jednu koncertnu salu u blizini mjesta gdje živi. Eto inspiracije za naše političare da što prije završe koncertne dvorane u Podgorici i Beogradu.

Veliki umjetnici uvijek stave muziku ispred ega

Svirali ste sa Juđom Vang i Leonidasom Kavakosom. Kakvi su Vaši utisci o njima kao kamernim muzičarima?

Kada radite sa takvim profesionalcima, muzika dobija neku novu dimenziju i stvari funcionišu brže i lakše. Umjetnički nivo je veoma visok i veliko je zadovoljstvo svirati sa ljudima koji, ne samo što su veliki solisti, već umiju da se slušaju međusobno. Ego je kod svakog od njih velik, ali na kraju ipak uspiju da muziku stave u prvi plan, a to je najvažnije.

Borićemo se da festival napreduje

Kako vidite KotorArt Don Brankove dane muzike za pet godina?

Mislim da to nije moguće predvidjeti. Znam da će se svako ko bude uz Ratimira Martinovića, osnivača i direktora, i divnu ekipu pored njega, boriti da festival napreduje.

Bonus video: