Zatvoren Benksijeva street art izložba: Najbolje je vani

Njegova umjetnost bila je prebojana bijelom bojom, zabranjivana policijskim akcijama ili kradena...
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 12:38h

Benksijeva najveća street art izložba postavljena širom Njujorka završena je u petak veče. "Better Out Than In" koja je trajala je tačno mjesec dana. Svakog dana je ovaj grafiti umjetnik, radio na ulicama. Njegova umjetnost bila je prebojana bijelom bojom, zabranjivana policijskim akcijama ili kradena...

30. oktobar. Grafit "Banalnost banalnosti zla" za samo jedan dan bio je prodat na online aukciji za 615.000 dolara.

23. oktobar. Policija je zabranila Benksijeve akcije, a umjetnik je o tome objavijestio svoje obožavatelje preko društvenih mreža. .

22. oktobar. Sfinga koju je izradio od kamena tačna je replika egipatske sfinge u omjeru 1/36, a pojavila se u Kvinsu. Samo jedan dan nakon izrade više je nije bilo, ukrao ju je vlasnik obližnje radnje.

20. oktobar. Dvadeseti rad Benksi je posvetio izrabljivanju djece kao hommage radu koji je u februaru bio ukraden u Londonu, ali je ovog puta rad ostao na svom mjestu.

16. oktobar. Sredinom mjeseca Benksi je izradio skulpturu Ronalda Mekdonalda koja se cijeli tjedan pojavljivala na trotoarima uz gradske McDonald's restorane.

12. oktobar. U medijima je odjeknula vijest da je Benksi cijeli dan prodavao svoje radove na platnima u Central parku za samo 60 dolara, ali samo rijetki srećnici uspjeli su ova djela i da kupiti..

10. oktobar. Sposobni Njujorčani odlučili su da naplaćuju gledanje Benksijevog rada tako da su ga sakrili kartonom i tražili 20 dolara za jedan pogled.

9. oktobar. Djelo toga dana nije nacrtano samo na zidu, nego i na obližnjem parkiranom automobilu.

1.oktobar. Počinje Benksi manija. Umjetnik objavljuje rad u kom poručuje da graffiti umjetnost nije zločin, ali je već jutro nakon izrade bio je prebojan bijelom bojom. Kraj boravka trebalo je da označi objavljivanje članka – umjetničkog djela u 'Njujork tajmsu'. Međutim, časopis ej odbio da objavi članak o “One World Trade Center”, za koji Benksi tvrdi da je zdanje podignuto u znak sjećanja na stradale u terorističkom napadu na Njujork zapravo dokaz da je terorizam pobijedio. Benksi navodi kako ga to zdanje asocira na “104 sprata kompromisa” koji pokazuju “pobjedu terorista”.

Galerija

Bonus video: