HOROR zoo VRT

Berane: Borba šarplaninaca i medvjeda u istom kavezu

Beranac Mahmut-Mašo Nikšić okačio na Jutjub uznemirujući snimak na kojem se vidi “okršaj” psa i divlje životinje
761 pregleda 73 komentar(a)
borba psa i medvjeda, Foto: Screenshot(YouTube)
borba psa i medvjeda, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 04.11.2013. 20:44h

Beranac Mahmut Mašo Nikšić okačio je na portal Jutjub uznemirujući snimak na kojem se vidi borba psa i medvjeda u kavezu u njegovom improvizovanom zoološkom vrtu u Beranama.

Nakon što su “Vijesti” kontaktirale Nikšića, snimak je uklonjen sa interneta. On, međutim, nije krio da je postavio i uklonio pomenuti video zapis, na čijem se početku vide dva medvjeda kojima nepoznata osoba daje hranu. Nekoliko trenutaka kasnije u kadru se pojavljuju i dva šarplaninca, od kojih jedan napada medvjeda koji se brani. U kavez nakon nekoliko desetina sekundi ulazi čovjek, odvaja šarplanince a dva medvjeda stavlja u manji kavez i daje im hranu.

Nikšić kaže da ne organizuje borbe u svom zoološkom vrtu.

“Mečka i šarplaninac su non -stop u kavezu već dvije godine. Ne organizujem nikakve borbe pasa i mečki. Na kraju tog snimka vidi se da ulazim u kavez i dajem im obojema hranu. Kada su hranu pojeli, šarplaninci nijesu dirali medvjede. Taman posla da sam namještao borbu šarplaninaca sa medvjedima”, kazao je Nikšić.

Iz Društva za zaštitu životinja kazali su “Vijestima” da što hitnije treba izvršiti inspekcijski nadzor u zoološkom vrtu Nikšića u Beranama. 

"Mečku i šarplaninca držim zajedno zato što se slažu dobro, i da mečka nije usamljena. To je veći prostor, od 40 kvadrata, u kojem se oni nalaze. Pored toga držim i šarplanince sa vukom. Kod mene žive svi zajedno", kazao je Nikšić

“Iz priloženog snimka jasno se vidi da se radi o kršenju Zakona o zaštiti dobrobiti životinja. O uslovima u kojima borave ove životinje suvišno je govoriti. U što hitnijem roku treba izvršiti inspekcijski nadzor i postupiti po zakonu”, kazao je Vladimir Koprivica iz Društva za zaštitu životinja.

Nikšić kaže da se na snimku vidi mečka stara jedanaest godina.

“Samo treba pažljivije pogledati snimak, a naravno i druge koji su snimljeni nakon toga. To definitivno nije borba i maltretiranje životinja. Mečku i šarplaninca držim zajedno zato što se slažu dobro, i da mečka nije usamljena. To je veći prostor od 40 kvadrata u kojem se oni nalaze. Pored toga držim i šarplanince sa vukom. Kod mene žive svi zajedno. Od životinja u zoovrtu držim vukove, jelene, muflone, paunove, patke, guske, a imao sam i lame”, rekao je Nikšić.

Istakao je da sve životinje pušta napolje, osim vuka i mečku zato što bi napadali druge jedinke.

“Koga interesuje može da dođe i da vidi kako se prema životinjama postupa. Ja ih sigurno ne bih držao da ih ne volim”, zaključio je Nikšić. 

Sam izgradio vrt sa 400 životinja

Mahmut Mašo Nikšić imao je svojevremeno ambiciju da otvori prvi privatni zoološki vrt u Crnoj Gori. On je još prije petnaest godina počeo da nabavlja životinje i da za njih gradi sklonište,odnosno zoovrt u gradskom naselju Talum ispod magistralnog mosta u Beranama. Taj posao koštao ga je, kako je ranije ispričao “Vijestima”, nekoliko desetina hiljada eura.

Oko 400 životinja, od 50 životinjskih vrsta, bile su vrijedne skoro 50 hiljada eura. Nikšić je sam izgradio kavez za držanje životinja, što su bili dodatni veliki troškovi.

Velike poplave u jesen 2011. godine skoro su uništile mukotrpan posao i znatno smanjile životinjski fond. Najvažnije životinje je, ipak, do danas sačuvao, tako da je njegov zoološki vrt mjesto gdje mnogi Beranci vode svoju djecu u besplatan provod. Među životinjama koje je uspio da sačuva je veliki broj rasnih i originalnih pasa šarplaninaca. Riječ je o autohtonoj vrsti psa sa Šarplanine koja je sačuvana još samo u Nikšićevom zološkom vrtu.

Preporučujemo za Vas