Hrabra majka u istorijskoj borbi za pravdu

Za priču o prvom slučaju o seksualnom zlostavljanju koje je završilo presudom zlostavljaču u SAD-u, Šarliz Teron je nominovana za Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu, a Frances Makdormand za najbolju žensku sporednu ulogu
279 pregleda 0 komentar(a)
Šarliz Teron, Foto: Imdb.com
Šarliz Teron, Foto: Imdb.com
Ažurirano: 29.07.2018. 08:32h

Džouzi Ejms (Šarliz Teron) ostavila je supruga koji ju je zlostavljao i sa dvoje djece, u potrazi za poslom, vraća se u svoj rodni gradić u sjevernoj Minesoti, u kojem je najveći dio muškaraca zaposlen u rudniku željeza. Džouzina stara prijateljica Glori (Frances Makdormand), jedna od rijetkih žena u gradu koje rade u rudniku, nagovara je da joj se pridruži. Džouzi je spremna na težak i opasan život ispod površine zemlje, no nije mogla ni da predvidi maltretiranje svojih kolega. Kada je progovorila protiv verbalnog i seksualnog zlostavljanja radnika prema radnicama u rudniku, zajednica zatvara oči.

Snažna drama "Sjeverna zemlja" rađena je po stvarnoj sudskoj parnici, kao i knjizi Kler Bingam i Laura Lidi Gansler o odvažnoj ženi, samohranoj majci koja se je usprotivila seksualnom zlostavljanju na radnom mjestu i koja je, tražeći pravdu, navukla nezadovoljstvo zajednice i sukobila s najbližima i prijateljima.

Šarliz Teron objeručke je prihvatila ulogu žene i majke koja se usudila da podigne glas protiv velike nepravde, a ostale uloge pripale su holivudskim veličinama poput Franses Mekdormand, Šona Bina, Vudija Harelsona i Sisi Spejsek.

"Kao feministkinji ovaj film me je potresao, neke scene su zaista previše teške i potresne, ali iznad svega dopao mi se jer govori o tome da nasilje nikad ne treba trpjeti i da ne smiješ nikome da sudiš prije nego što ga upoznaš." kazala je Teron nakon snimanja.

Za priču o prvom slučaju o seksualnom zlostavljanju, koje je završilo presudom zlostavljaču u SAD-u, Šarliz Teron je nominovana za Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu, a Frances Makdormand za najbolju žensku sporednu ulogu.

Za potrebe filma glumci su učili akcenat od lokalnog stanovništva, a u pojedinim scenama u sudnici prisutne su bile prave tužiteljke. "Sjeverna zemlja" proglašen je za najznačniji film za žene u 2005. godini, prema anketi koju objavljuje organizacija "Žene Njujorka na filmu i televiziji" (New York Women in Film & Television).

Film "Sjeverna zemlja" pogledajte večeras od 22.30h na programu TV Vijesti.

Bonus video: