Pronađena umjetnička djela vrijedna milijardu eura

U kolekciji se nalaze djela Henrija Matisa, Pabla Pikasa, Marka Šagala, a pojedina djela nacisti su proglasili "poremećenim", dok su druga ukradena ili su na silu otkupljena
187 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Pikaso Gernika, Foto: Bbc.co.uk
Pablo Pikaso Gernika, Foto: Bbc.co.uk
Ažurirano: 03.11.2013. 19:20h

Kolekcija sa oko 1.500 umjetničkih djela, koje su konfiskovali Njemci tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka, pronađena je u Minhenu, prenosi BBC.

Kako je objavio njemački magazin Fokus u kolekciji se nalaze djela Henrija Matisa, Pabla Pikasa i Marka Šagala.

Pojedina djela, kako navodi BBC, nacisti su proglasili "poremećenim", dok su druga ukradena ili su na silu otkupljena od jevrejskih kolekcionara.

Ukoliko bude potvrđeno da su ovo djela velikih umjetnika, to će biti najveće otkriće opljačkanih umjetnina, a istražioci pretpostavljaju da je vrijednost pronađenih dijela oko milijardu eura.

Djela su pronađena slučajno početkom 2011. kada su poreski službenici ispitivali Kornelijusa Gurlita, sina trgovca umjetninama iz Minhena, osumnjičenog za utaju poreza.

Službenici su dobili nalog za pretres njegove kuće u Minhenu, u kojoj su pronašli 1.500 djela koja su nestala tokom nacističkog režima.

Gurlit je, kako navodi Fokus, umjetnička dijela držao u zatamnjenim prostorijama i povremeno ih prodavao kada bi mu zatrebao novac.

Bonus video: