Finske reprezentativke na pripremama u Baru

Pripreme za takmičenja u 2014. sprovode u barskoj kasarni jer im je selektor Baranin, Željko Todorović, u svjetskim okvirima vrhunski trenerski autoritet u sportskom streljaštvu
98 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2013. 20:23h

Najveći dio turista dolazi u Bar da se sunča i kupa, ali ove godine ima i onih koji biraju grad pod Rumijom kao svoju destinaciju za pucanje. Od prošle nedjelje, svoje streljačke vještine u Baru nadgrađuju Aneta Kali, Tina Jankala, Ritva Kari i Mira Suhonen, članice reprezentacije Finske u disciplini vazdušni pištolj.

Sve prvi put u Crnoj Gori, oduševljene su miholjskim ljetom na našoj rivijeri, a osim sunca na plaži u trenucima odmora između dva treninga, svjetla im ne nedostaje ni u samoj streljani, koja, kažu, odudara od njihovih iskustava da su to „uglavnom tamna mjesta“.

Pripreme za takmičenja u 2014. sprovode ovdje jer im je selektor Baranin Željko Todorović, u rodnom gradu prepoznat kao vlasnik popularnog „F radija“, a u svjetskim okvirima vrhunski trenerski autoritet u sportskom streljaštvu.

Otkako je 1990. godine prvi put izabran za selektora neke nacionalne streljačke reprezentacije, pod njegovom stručnom paskom do danas „pištoljaši“ Danske, Italije i Francuske osvojili su dvije olimpijske medalje, devet medalja na SP, 31 medalju na EP, 48 medalja u svjetskim streljačkim kupovima, a imali su još 161 plasman među osam najboljih u svim tim takmičenjima.

Ovakvi rezultati preporučili su ga Streljačkom savezu Finske, čiji je olimpijski trener od prvog juna 2013. godine sa jasnim ciljem- da što bolje pripremi njihove strijelce za Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru.

Posao na krajnjem sjeveru Evrope obavlja u radnim ciklusima od sedam dana mjesečno na terenu, koliko direktno radi sa strijelcima, a ostalo vrijeme je sa svojim učenicima u kontaktu preko Skajpa, preko Interneta nadgledajući kako ispunjavaju „domaće zadatke“.

“Finci sada imaju prosječne rezultate u streljaštvu, pa se od mene traže i takmičarski rezultati i prepoznavanje talenata i njihova afirmacija, postavljanje dugoročnog kvalitetnog sistema treninga i rada, edukacija trenera i selekcija kvalitetnih strijelaca koji mogu ući u reprezentaciju”, priča za „Vijesti nedjeljom“ Todorović.

Od četiri djevojke sa kojima sada radi, Željko će izabrati tri za Evropsko prvenstvo i Svjetski kup u 2014, koju takmičarski kruniše Svjetsko prvenstvo u Španiji u septembru.

Pripreme će obuhvatiti još jedan dolazak u Bar, prije generalne probe na proljeće u Minhenu na najvećem svjetskom takmičenju za vazdušni pištolj i pušku. Aneta, 11 godina u streljaštvu, bila je na EP i kao junior i kao senior, te na juniorskom SP.

Mira kao potomak porodice u kojoj svi pucaju, u 15 godina ovog sporta bila je dva puta na OI i po jednom uzela drugo i treće mjesto na Svjetskom kupu. Tina i Ritva, sa 16 i 26 godina iskustva na vatrenoj liniji, takođe su više puta bile na Svjetskim kupovima i EP.

One sada treniraju u Baru jer su zbog Željkovog ogromnog ličnog angažovanja Opština i Ministarstvo odbrane sa Streljačkim klubom (SK) „Mornar“ proljetos u barskoj kasarni otvorili modernu streljanu, za koju se navodi da pruža najbolje uslove za trening odavde pa do Minhena.

“U saradnji COK-a, Streljačkog saveza Crne Gore i Opštine Bar pripremljen je zahtjev da streljana bude akreditovana kao centar za razvoj Svjetske streljačke federacije (ISSF), jer u svijetu sada postoji samo jedan takav centar”, ističe sagovornik “Vijesti”.

U realizaciji ove ideje računa se i na Todorovićev autoritet, jer je deset godina direktor Akademije ISSF. Na njegov režim rada sada se privikavaju Finkinje, Željko u šali kaže da je uradio rokadu sa njihovim prethodnim trenerom koji je otišao na mjesto selektora Italije, što je Baraninov prethodni posao.

Dnevna agenda Finkinja je vrlo precizna, prijepodne i popodne po tri sata u streljani, plus džoging, fitnes i sauna u hotelu „Princess“ gdje su smještene, a sa čijom je upravom SK „Mornar“ sklopio ugovor za prihvat inostranih strijelaca.

Sve četiri su amateri, Aneta studira bibliotekarstvo a Tina fizioterapiju, dok je Ritva ekonomista, a Mira vodi krojačku radnju.

Zbog sportskih obaveza su često na putovanjima širom Evrope, a na pitanje „Vijesti“ koja im je satisfakcija u sportu, s obzirom na brojna odricanja, daju odgovore koji su zainteresovali i selektora: Mira želi da nadmaši sebe, Aneti je lijepo kada je ponosna na ono što radi, za Tinu je streljaštvo „njena stvar“, a Ritvi omogućava specifično nadmetanje sa samom sobom.

Naravno, cilj svih je medalja, do koje put, prema instrukcijama sadašnjeg trenera „koji je mnogo zahtjevniji od bivšeg“ vodi prvenstveno kroz mentalnu pripremu.

“Pištoljaško streljaštvo omogućava takmičarima dugu karijeru. Čuveni Šveđanin Ragnar Skenorgor svoje posljednje kvalifikacije za OI sa uspjehom je odradio u 68. godini života, a prije toga je čitavih 30 godina dominirao ovim sportom”, kaže Todorović.

Najbolji sportista sa kojim je do sada radio kao trener, za njega je bez konkurencije čuvena Jasna Šekarić i to ne zbog broja osvojenih medalja, već zbog svoje inteligencije i takmičarskih kvaliteta.

Todorović kaže da je prosto fascinantan njen izgrađeni kapacitet da brzo pretoči u djelo uputstva trenera, „njoj je trebalo 20 minuta da realizuje ono što se sa drugim takođe vrhunskim svjetskim strijelcima radilo po pet-šest nedjelja“.

Iako cijeli život provodi sa pištoljem, ne dešava se često da i sam zapuca u metu, „nemam vremena, a i kada imam, to je čista rekreacija“. Sagovornik „Vijesti“ daje i zanimljivo viđenje predodređenosti takmičara za ovaj sport:

“Ne prihvatam tezu da je neko talentovan za ovaj ili neki drugi sport, jer se ljudi ne rađaju ni sa pištoljem ni sa loptom. Suština uspjeha je rad, jer će već na prvom treningu svaki početnik strijelac od trenera dobiti šampionsku instrukciju: 'Poravnaj mušicu, zadnji nišan i metu'“. To je recept za uspjeh u ovom sportu, naravno, uz ogroman rad”, zaključuje Todorović.

Galerija

Bonus video: