Prirodni ljekovi za grlobolju: Od vode do meda i mlijeka

Virusna infekcija grla obično se povlači za nekoliko dana, dok upala grla izazvana bakterijama može trajati dosta duže
1917 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2013. 08:44h

Svako od nas je bar jednom u životu osjetio simptome grlobolje a mnogi su lijek za to pronašli u narodnoj medicini uz upotrebu jednostavnih prirodnih sredstava.

Bolno grlo obično je posljedica infekcije (bakterijske ili virusne), ali moze nastati i usled mehanicke iritacije i jake prehlade, nakon konzumacije hladnih napitaka ili dužim udisanjem suviše hladnog vazduha. Pored primarnih uzročnika grlobolje tu su i sekundarni kao na primjer: alergija, suv vazduh, pušenje, pjevanje, vikanje...

Virusna infekcija grla obično se povlači za nekoliko dana, dok upala grla izazvana bakterijama može trajati dosta duže i razviti ozbiljnije tegobe. Bakterijska infekcija grla uglavnom se liječi antibioticima sa kojima se ne treba igrati i ne treba pretjerivati. Za blažu upalu grla koja prati alergiju, prehladu i slično, postoje razna umirujuća sredstva, davno otkrivena pod kapom tradicionalne medicine.

Znaci, ukoliko imate upalu grla, bili ste kod ljekara a on vam nije savjetovao upotrebu antibiotika možete probati neki od prirodnih ljekova za grlo.

Slana voda

Prokuvajte 2 dl vode, dodajte 1 kašičicu soli (najbolja za grlobolju je morska so) i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga uzimajte jedan po jedan gutljaj ove tečnosti i ispirajte grlo dok ne potrošite svu kolicinu. Kada ste završili grgljanje ispljunite tečnost. Postupak ponovite 2-3 puta dnevno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće takođe može poslužiti kao dobar prirodni lijek za grlo. Kod prvih simptoma upale grla usljed prehlade ispirati grlo nerazblaženim jabukovim sirćetom. Ukoliko postoji potreba, za dužu upotrebu treba ga razrijediti vodom u srazmjeri 1:5. Nakon grgljanja ispljunite svu tečnost.

Limunada

Još jedan jednostavan lijek za grlo. Napravite koncentrovan sok od limuna, što znači sa malo vode i bez šećera. Limunadu pijte polako, praveći razmak između gutljaja.

Bijeli luk

Nezaobilazni lijek narodne medicine koji uništava viruse, bakterije, pa čak i gljivice. Ukoliko osjetite početak prehlade koji prati grebuckanje u grlu slobodno pojedite nekoliko čenova bijelog luka. Ovaj prirodni antibiotik ima moć da zaustavi dalje napredovanje bolesti.

Zatim, od bijelog luka mozete napraviti još jedan prirodni lijek za grlo. Prokuvajte 2dl vode i ostavite da se ohladi. Izgnječite 5-6 čenova bijelog luka i ubacite ih u vodu. Ostavite ga nekoliko sati u vodi da dobro ispusti sokove, zatim procijedite i dobili ste efikasno prirodno sredstvo za ispiranje grla. Možete ga koristiti nekoliko puta dnevno a nakon grgljanja ga naravno ispljunite.

Čaj od listova maline

Jednu veliku kašiku osušenih listova maline prelijte sa jednom šoljom ključale vode. Nakon 10-tak minuta procijedite i ovim čajem ispirajte grlo, ali tek kada se čaj ohladi. Ukoliko je grlobolja praćena groznicom čaj od listova maline bice koristan i ako ga pijete.

Uopšteno, upaljeno grlo na kojem je vidljivo crvenilo ne treba tretirati suviše vrućim napicima jer će mu više prijati hladno. U tom slucaju napravite dvije šolje čaja, jednu koristite za piće a drugu isključivo za ispiranje.

Čaj od žalfije

Biljka žalfija ili kadulja jedna je od najefikasnijih prirodnih sredstava za suzbijanje upala u organizmu (tu spadaju upala besike, vaginalne upale i naravno upale usta i grla).

Čaj od žalfije priprema se od jedne kašike svježe ili osušene biljke na šolju vode. Preliti lišće ključalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Piti po jednu šolju čaja tri puta na dan. Ako je u pitanju neuredan menstrualni ciklus, čaj od zalfije je potrebno piti tri puta dnevno u trajanju od tri nedelje, između menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, pregršt ove biljke kuva se u 1 litar vode, 10 minuta. Ili se biljka uveče prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji preko noci. Ujutru se prijocedi i tokom dana koristi kao sredstvo za ispiranje.

Kurkuma

Čisti i otklanja nataložene ljepljive toksine, gnoj, znoj i slično, pa se preporučuje i za tretiranje upale grla. Za to je potrebno u dva decilitra mlake vode dodati pola kasikice kurkume i malo soli. Ovim ispirati grlo 2-3 puta u toku dana.

Ren

U Rusiji je ren veoma poznat kao prirodni lijek za liječenje respiratornih organa. U čašu tople vode dodajte jednu kašikicu narendanog svježeg korjena rena i jednu kašikicu meda. Dobro promiješajte i pijte polako u gutljajima.

Med i mlijeko

Ukoliko je vasa grlobolja izazvana nekom vrstom iritacije potrebno je samo umiriti sluzokožu grla i bol će se povući. Za to će vam svakako dobro doći med i mlijeko. Znaci, u 2 dl toplog (ne ključalog) mlijeka rastvoriti jednu kašiku meda. Ovaj napitak piti polako u gutljajima. Nakon nekoliko sati postupak ponoviti sve dok se grlo ne oporavi.

Napomena: Ako grlobolja ne prestaje nakon 2-3 dana može javite se ponovo ljekaru.

Galerija

Bonus video: