Premijer najavio, policija odlučila: Beba Popović nije kriv

Nadležni utvrdili da Popović nije napravio ni prekršaj vrijeđajući reportere “Vijesti” i otimajući im opremu
21 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2013. 11:37h

Vladimir Beba Popović neće ni prekršajno odgovarati zbog napada na novinara i fotoreportera "Vijesti” Miodraga Babovića i Luku Zekovića.

Nakon gotovo dva mjeseca od vrijeđanja i otimanja opreme reporterima “Vijesti”, Uprava policije procijenila je da u tim radnjama Popovića nema elemenata prekršaja.

“Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su, nakon sprovedenih policijskih mjera i radnji – uzimanja izjava od aktera i svjedoka događaja, kao i pregledavanja video zapisa, ocijenili da u radnjama V.P. nema elementa prekršaja”, piše u odgovoru koji je sinoć dostavljen “Vijestima”.

Takva odluka uslijedila je nakon što je crnogorski premijer Milo Đukanović, čiji je Popović neformalni saradnik, taj incident nazvao “izmišljenim napadom”.

Iz policije, “Vijestima” je nezvanično pojašnjeno da je njihova odluka takva, jer su “izjave aktera događaja oprečne”.

“Zeković i Babović su tvrdili jedno, a Popović drugo. Osim toga, na video snimku nema tona i nije se moglo čuti da li Popović vrijeđa novinare”, saopšteno je “Vijestima” iz policije.

Manipulacija snimcima

Popović, direktor Instituta za javnu politiku, 3. septembra vrijeđao je i psovao reportere „Vijesti", nakon što su ga fotografisali ispred zgrade u kojoj se nalazi njegova organizacija.

Na snimku sa nadzornih kamera, vidi se da je Popović iz zgrade izašao u društvu Zorana Jovanovića, član obezbjeđenja premijera Đukanovića.

Na istom snimku vidi se kako se Popović nekoliko puta unosi u lice reporterima "Vijesti", otima fotoaparat, a na kraju i diktafon.

Gotovo cijelo vrijeme Đukanovićev tjelohranitelj događaj je posmatrao iz neposredne blizine.

Iako su režimski mediji pokušali da obesmisle kompletnu priču, navodeći da su “Vijesti” izmislile napad na reportere, petominutni snimak dokazuje vulgarno i prijeteće ponašanje Popovića, koje je nijemo posmatrao policijski službenik.

Mediji bliski DPS-u najprije su objavili samo dio snimka, na kome se ne vidi da Popović i Jovanović izlaze zajedno iz zgrade i u kome nema dijela koji jasno prikazuje kako Đukanovićev neformalni saradnik otima novinarsku opremu.

Nakon gotovo dan i po manipulacija sa tim falsifikatom, na Youtubeu se pojavio i originalni snimak incidenta.

Slobodno vrijeme

Reporteri ”Vijesti” tada su, ustvari, čekali da iz zgrade izađe kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane, kojeg su htjeli da zamole za odgovore na nekoliko pitanja.

Osnovni tužilac u Podgorici Ljiljana Klikovac, par dana kasnije, zaključila je da nema osnova za krivično gonjenje Popovića, pa je slučaj vraćen policiji na odlučivanje.

Dva dana prije isteka zakonskog roka za odlučivanje, policija je utvrdila da Popović nije ni prekršaj napravio.

Đukanović je početkom septembra u Budvi kazao da je u pitanju medijska konstrukcija, pitajući kako može komentarisati napad koji se nije dogodio.

“Ja sam razumio da je i državni tužilac ustanovio da nije bilo napada, što će reći da je bilo medijske konstrukcije. Tako da se tu nema šta dodati onome što je saopštio državni tužilac“, kazao je Đukanović.

Upitan odakle toga dana pripadnik njegovog obezbjeđenja Zoran Jovanović u društvu Popovića, Đukanović je kazao da Jovanović nije tamo “bio ni na kakvom radnom zadatku“.

„Ali, on je i čovjek koji ima i svoje slobodno vrijeme, čovjek koji ima i svoja prijateljstva i svoje komunikacije. Dozvolimo da i on ima određena prava koje ima svako od nas“, istakao je tada Đukanović.

Babović: Očekivana odluka servisa vrha vlasti

Novinar “Vijesti” Miodrag Babović, kazao je sinoć da nije ni očekivao drugačiju odluku Uprave policije.

“Nakon nerasvijetljenog ubistva, prebijanja i napada na novinare, bilo bi neozbiljno očekivati da policija pozove na odgovornost za nasrtaj na reportere “Vijesti” premijerovog druga i to nakon njegove javne presude da napada nije ni bilo. Šta tu uostalom ima sporno, makar u ravni očekivanja?

Prvo je policija oklijevala da li upošte da zaprimi našu prijavu, onda je tužilac valjda došapnuo jednom mediju nezvanično da nema krivične odgovornosti, pa je uslijedila 'presuda' premijera - da napada nije bilo i kontraprijava za lažni napad. Jasno i providno. Kako bi iole znaven čovjek mogao očekivati drugačiji ishod u zemlji gdje su sve institucije puki servis vrha vlasti, a policija mnogo više od toga”, rekao je Babović.

Galerija

Bonus video: