Samo da glave ostanu hladne

Marković i drugovi su pobjedom (3:2) šokirali Rešoviju, domaće navijače, poljsku i evropsku odbojkašku javnost
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2013. 00:32h

Poljska je bila šampion Evrope 2009. godine, bronzana 2011. Lani je osvojila Svjetsku ligu, 2006. je bila vicešampion svijeta. Poljska Plusliga je jedna od tri najjače na planeti, uz rusku i italijansku.

Na najnovijoj rang listi Evropske odbojkaške konfederacije, Poljaci su peta reprezentacija Evrope (pali su za dva mjesta u odnosu na prethodnu listu, zbog tek osmine finala na posljednjem EP), istu poziciju zauzimaju na rang-listi Svjetske odbojkaške federacije.

Rešovija je prvak posljednje dvije godine, 2012. je igrala i izgubila finale CEV kupa od ruskog Dinama. Finale prošlogodišnjeg plej-ofa Pluslige između Rešovije i Zakse je pratilo prosječno 3.800 gledalaca po meču....

Sa druge strane, Crna Gora je trenutno 21. odbojkaška selekcija Evrope, 62. na svijetu, muška reprezentacija nikada nije igrala na velikom takmičenju. Budvanska rivijera je jednom prošla grupnu fazu Lige šampiona, 2008. je bila treća u CEV kupu. Finale plej-ofa prošle sezone, u ligi u kojoj je bilo svega četiri kluba, između Budvanske rivijere i Budućnosti pratilo je prosječno 100-njak gledalaca po meču...

Ovako bi se moglo u nedogled, ali poređenje, jednostavno, nije moguće ili je, pak, potpuno lako. Ali, Budvanska rivijera je u četvrtak veče u Žešovu pokazala da u sportu ne moraju uvijek da pobjeđuju bolji i apsolutni favoriti.

Marković i drugovi su pobjedom (3:2) šokirali Rešoviju, domaće navijače, poljsku i evropsku odbojkašku javnost.

To je bila glavna odbojkaška vijest dana na Starom kontinentu. Kako i ne bi, kada je crnogorski prvak upisao tek drugu pobjedu u gostima u Ligi šampiona, i to protiv prvog favorita grupe...

"Velika pobjeda, samim tim što se zna kako smo doputovali u Rešoviju, zbog kašnjenja Bojića. I pored svega toga niko nam nije davao šanse. Znali smo da nas čeka težak meč i da moramo da damo 100 odsto mogućnosti da bismo mogli da se nadamo pozitivnom ishodu", kaže za „Vijesti” korektor Budvana Aleksandar Minić, prvi poenter meča u Žešovu, sa 26 poena (23 iz napada, tri asa), uz 52 odsto realizacije napada.

Nakon vođstva od 2:0, bod je bio u džepu, kojim bismo „kući išli pjevajući”. Ali, izabranici Siniše Reljića se nisu predavali ni kada je Rešovija izjednačila na 2:2, a pravi karakter i kvalitet su pokazali u 5. setu, u kojem su konce igre i rezultata držali od početka do kraja.

"Napali smo ih od samog početka, najviše servisom, što je i dalo najviše rezultata, bez obzira na veliki broj servis grešaka. U 3. i 4. setu smo malo pali, ali smo skupili snage i želje da odigramo dobro 5. set i zabilježimo vrlo bitnu pobjedu, što zbog plasmana na tabeli, što zbog psihološkog rasterećenja pred naredne mečeve", dodaje Minić.

Nakon dva kola izgled tabele je neočekivan. Budvani su prvi sa pet bodova, Rešovija druga sa četiri, Pari volej ima tri, Jihostroj je bez bodova. Takvim startom Rivijera je napravila veliki korak ka plasmanu u drugu rundu, i u znatno boljoj situaciji očekuje naredni meč, gostovanje Pari voleju (7. novembar).

"Čeka nas još jedan vrlo težak protivnik. Imamo vremena da ih analiziramo do sljedećeg četvrtka i maksimalno spremno uđemo u utakmicu. Mislim da smo u ove dvije utakmice pokazali da imamo kvalitet i da možemo i sa zvučnijim ekipama od nas da igramo ravnopravno. Idemo tamo hladne glave, ne zanosimo se mnogo ovom pobjedom i 1. mjestom u grupi. Idemo da odigramo dobru utakmicu, damo svoj maksimum i nadamo se pozitivnom ishodu", zaključio je Minić.

Rašović: Velika pobjeda

"Ovo je velika pobjeda za sve nas, kao i za klub. Igrali smo na visokom nivou protiv jedne od najjačih ekipa u Evropi, i svi smo prezadovoljni zbog toga. Što se tiče narednog meča protiv Pari voleja, očekuje nas, sigurno, podjednako težak meč kao protiv Rešovije.

Nadam se da ćemo uspjeti da se oporavimo od teške utakmice u Poljskoj. Poslije dva kola imamo pet bodova, što niko nije očekivao, tako da idemo rasterećeni da odigramo dobro, zašto ne i da uzmemo bodove", rekao nam je libero Ivan Rašović.

Bonus video: