Objavljen prvi broj časopisa “More Montenegro”

U časopisu se mogu naći priče o manastiru sv. Nikola na ušću Bojane, starom gradu Budvi i duhu mediterana, petrovačkom kulturnom nasljeđu...
89 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 19:51h

Prvi broj časopisa “More Montenegro” koji se bavi tradicijom, kulturom, običajima i istorijom mediteranskog dijela Crne Gore objavljen je uz pomoć Direktorijata za medije Ministarstva kulture.

Časopis “More” otvara tekst o crnogorskom primorju kao razmeđi civilizacija. U ostalim tekstovima riječ je blagu crnogorskog podmorja, podsjećanju na tragediju parabroda „Cetinje“, austrougarski pomoćni brod „Teodo“. Zatim o brodomaketarstvu kao hobiju, ali i mogućem biznisu, o prvom hotelu u Baru, web izvorima o kapetanu Ivu Vizinu, o Andriji Zmajeviću kao reprezentu svoje epohe.

U tekstovima objavljenim u časopisu “More Montenegro” mogu se naći priče o manastiru sv. Nikola na ušću Bojane, starom gradu Budvi i duhu mediterana, petrovačkom kulturnom nasljeđu, Starom Baru kao muzeuj i neiscrpnom izvoru novih saznanja, Pomorskom fakultetu u Kotoru, muzičkoj baštini Boke, o žičari Lovćen-Kotor. Tekstove potpisuju: Minja Bojanić, Ruža Danilović, Nataša Gobović, dr Marijan Premović, Maja Grgurović, Siniša Luković, Željko Milović, Sanja Bauk, dr Draško Došljak, mr Aeta Salh, dr Radenko Šćekić, Mirko Jakovljević, Anastazija Miranović, Boris Jovanović Kastel, Milan Kovačević, Matija Dautović.

U uvodniku prvog broja novog časopisa istaknuto je: „Neka ovo More, bude dodatna kap svježine, okrepljenja za dušu, svim poklonicima magije pisane riječi i dobar vjetar u leđa onima koji žele da istražuju dubinu i dubinu našeg bića“.

Bonus video: