Zoran Ajković, zvani Ajkula, trenutno u Crnoj Gori?

Za njim će, za sada samo zbog iznude, najvjerovatnije danas biti raspisana međunarodna potjernica
555 pregleda 15 komentar(a)
Zoran Ajković Ajkula, Foto: Blic.rs
Zoran Ajković Ajkula, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 01.11.2013. 20:03h

Policija sumnja da je vođa niškog narko-klana Zoran Ajković, zvani Ajkula, trenutno u Crnoj Gori, a postoje indicije i da planira bjekstvo, saznaje “Blic”.

Za njim će, za sada samo zbog iznude, najvjerovatnije danas biti raspisana međunarodna potjernica.

Ajković je već mjesecima u Crnoj Gori, na relaciji Podgorica - Budva. U Nišu se nije pojavio ni ljetos kada je njegova sestra Vesna uhapšena, a zatim i osuđena na četiri godine zatvora, što je mnoge začudilo.

"Ajković ima dvije kuće u Crnoj Gori, jednu u Podgorici, drugu u Budvi, ali i druge nepokretnosti. Tamo je raširio posao u građevini, a kupio je i nekoliko bioskopa. Kada je obruč oko njega i porodice počeo da se steže, hapšenjem Vesne Ajković, jednu od kuća je dao u zakup zbog čega smo posumnjali da planira bjekstvo", navodi sagovornik “Blica” blizak istrazi.

Inače, kako kaže sagovornik Blica, Ajkula ima i kuću koja je na samo pet kilometara od granice s Albanije.

Niški narko-bos je poznat po tome što je, kada je o poslu riječ, komunicirao sa samo članovima najuže porodice, pa je policiji bilo teško da nađe svjedoke za njegove nezakonite aktivnosti. Poslije hapšenja brata i sestre, u Nišu je ostao samo njegov otac, pa se vjeruje da će posljednja hapšenja ohrabriti građane da prijavljuju Ajkoviće za sve protivzakonite poslove, jer su sve dosadašnje prijave bile anonimne.

Očekuje se da tužilaštvo da nalog policiji da obavi i finansijsku istragu kako bi se utvrdilo šta sve Ajković posjeduje u zemlji i inostranstvu, odakle mu novac za kupovinu firmi, nekretnina i da istraži kako su tekle finansijske transakcije.

Policija istražuje kupoprodaju društvenog preduzeća “Nissa” koju je Ajković kupio za trećinu procijenjene vrijednosti.

"Jedan zvaničan institut je pravio procgenu vrijednosti, a i pored toga “Nissa” je prodata budzašto na trećoj aukciji. Tražili smo od Agencije za privatizaciju da nam dostavi CD sa snimcima prve dvije aukcije, ali se to do danas nije dogodilo - navodi sagovornik “Blica” iz istrage.

Istražuje se i kako je Ajković preuzeo zemljište državnog preduzeća “Građevinar”.

"Na tom zemljištu Ajković je dobio lokacijske dozvole, a trebalo je da izgradi tržni centar “Srbija”. Ajkovićeva firma iz Luksemburga je sa preduzećem poznatog građevinskog preduzimača iz Niša potpisala ugovor na 22 miliona eura, a svaka od strana trebalo je da uloži po 11 miliona. Međutim, do sada je samo Ajkulina firma uložila tri miliona, a posao sa objektom u centru grada nikada nije završen", navodi sagovornik.

Crnogorska policija: Nema potjernice

Crnogorska policija nema saznanja o tome da li se Nišlija Zoran Ajković, zvani Ajkula, u Crnoj Gori. "Ukoliko se njegovo ime nađe na potjernici, pod uslovom da je u Crnoj Gori, biće preduzeto sve da se locira i uhapsi", rečeno je u Upravi policije.

Bonus video: