U Baru promocija zbirke poezije Balše Brkovića

Brković je prethodnih godina objavljivao romane i knjigu priča, a "Crno igralište "je njegova prva zbirka poezije nakon “Dvojenja” objavljenog 2001. godine
83 pregleda 5 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Balša Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.07.2018. 07:14h

Književni program XXXI Barskog ljetopisa večeras nastavlja promocija zbirke poezije Balše Brkovića “Crno igralište”, objavljene u izdanju “Nove knjige” 2017. godine. Promocija na platou ispred “Knjaževe bašte” počinje u 21 sat, a moderator je Aleksandar Bečanović.

Brković je prethodnih godina objavljivao romane i knjigu priča, a ovo je njegova prva zbirka poezije nakon “Dvojenja” objavljenog 2001.

"Kod Brkovića je fascinantno što otvorenost njegove poezije, njena komunikativnost, ne samo da ne sprečava nego pojačava semantičke dubine. To je velika stvar – da znate da izbalansirate emocionalni sloj i konotativni sloj teksta. Njegova komunikativnost je vrlo poetički utemeljena. Pjesme su pisane u kavafijevskom ritmu - Kavafi je pisao po dvije-tri pjesme godišnje. I kada pogledate te datume vidjećete da je pjesnički Balša Brković ostao u tom svom privilegovanom području, da je zanatski trening ostao na snazi i ono što je ekstremno važno je da je ova zbirka duboko konceptualna, a to nije mali podvig kada znate u kolikom je vremenskom rasponu nastajala. Ova je knjiga jedna vrsta Balšinog danteovskog istraživanja sebe, svoje poeezije, i svijeta oko sebe", zapisao je o ovom djelu književni kritičar i pisac Aleksandar Bečanović.

Pisac, književni i pozorišni kritičar, ćlan Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika, Brković je rođen u Titogradu 1966. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, grupa za opštu književnost i teoriju književnosti. Slijedeći oca Jevrema Brkovića, početkom devedesetih godina prošlog vijeka bio je u grupi crnogorskih intelektualaca koji su se protivili ratu i politici crnogorskih vlasti. Bio je urednik za kulturu „Liberala“, zvaničnog glasila Liberalnog saveza Crne Gore, a urednik je i kolumnista „Vijesti“ od osnivanja 1997.

Za roman „Privatna galerija” dobio je 2003. državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“. Napisao je knjige poezije „Konji jedu breskve“ (Beograd 1985), „Filip boje srebra“ (Podgorica 1991), „Rt Svete Marije“ (Zagreb 1993), „Contrapposto“ (Cetinje 1998), „Dvojenje“ (Podgorica 2001), „Crno igralište“ (Podgorica 2017); romane: „Privatna galerija“ (Zagreb 2002), „Paranoja u Podgorici“ (Podgorica 2010), „Plaža Imelde Markos“ (Podgorica 2013) i knjigu pripovijedaka „Berlinski krug“ (Beograd 2008).

Bonus video: