Polemika oko Osmanagićeve slobode: Sudija izribao tužioca

Dan nakon pompeznog hapšenja, pušten iz pritvora Baranin koji slovi za vođu barskog klana
790 pregleda 50 komentar(a)
Armin Muša Osmanagić, Foto: Luka Zeković
Armin Muša Osmanagić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.11.2013. 17:52h

Baranin Armin Muša Osmanagić, pušten je sinoć da se brani sa slobode, dan nakon što je uhapšen pod policijkom optužbom da je oprao više stotina hiljada eura.

Rješenje o puštanju donio je sudija za istragu Miroslav Bašović, koji je ocijenio da su neosnovani tužiočevi navodi o razlozima za određivanje pritvora.

“Ne postoji opasnost od bjekstva, jer krivično djelo koje se njemu stavlja na teret, nije zaprijećeno toliko visokom zatvorskom kaznom, koja, u slučaju osude, kod njega može dovesti do odluke da se skriva ili bježi”, piše u rješenju Bašovića.

Sudija potom konstatuuje da je Mušina lična i porodična situacija takva - da je on veoma vezan čvrstom vezom za svoje mjesto prebivališta: “Ima dvoje djece, a supruga je pred porođajem”.

“Iluzorno je rezonovanje tužioca da bi boravkom na slobodi on mogao uticati na svjedoke, uništiti, sakriti ili izmijeniti ili falsifikovati dokaze i ne stoji ni ovaj osnov za pritvaranje. Iz spisa proizilazi da je 'Paladium' pod pažnjom tužioca i policije nekoliko mjeseci, što je rezultiralo i vođenjem krivičnog postupka u Osnovnom sudu u Baru protiv Ljiljane Bigović-Osmanagić. Iz spisa takođe proizilazi da su sa svim svjedocima u policiji obavljani razgovori, a to znači da je bilo vremena da se na te svjedoke utiče, ukoliko je neko smatrao potrebnim. Najzad, taj uticaj može da izvrši Ljiljana Bigović -Osmanagić, koja je na slobodi”, navodi se u rješenju.

U iskazu pred Bašovićem, Osmanagić, koji važi za vođu barskog kriminalnog klana, ponovio je odbranu datu pred tužiocem, u kojoj je naveo da radi u preduzeću “Paladium”, koje se bavi i organizovanjem igara na sreću, ali da nije ovlašćeno lice u toj kompaniji.

Ovlašćena osoba, prema njegovim riječima, je supruga Ljiljana, a knjigovodstvo preduzeća je u rukama ovlašćene agencija.

Tvrdi da automat klub u Ulici Vladimira Rolovića u Baru nije ni radio, već da im je služio kao magacin.

Negirao je bilo kakvu svoju vezu sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret, a posebno je naveo da bi određivanje pritvora bilo nepotrebno i jako štetno za njegovu porodicu imajući u vidu da mu je supruga pred porođajem, da joj nakon toga slijedi složena operacija, četvrta po redu, te da on nema gdje da bježi niti ima namjeru.

“Imajući u vidu ovakvu odbranu, te odbranu okrivljene Ljiljane Bigović-Osmanagić, te činjenični opis krivičnog djela iz naredbe za sprovođenje istrage, sudija za istragu nalazi da Armin Osmanagić nije osnovano sumnjiv za krivično djelo za koje će tužilac voditi istragu.

Naredbom za sprovođenje istrage tvrdi se da su Osmanagići vršenjem krivičnog djela stekli novac u iznosu od 72.758,18 eura, a potom lažno prikazali činjenice o porijeklu novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom, tako što su bez odobrenja Ministarstva finansija, suprotno Zakonu o igrama na sreću, priređivali igre na sreću: “I tako pribavili novac, a zatim taj novac prikazivali u knjigovodstvenoj evidenciji preduzeća kao prihod ostvaren legalnim poslovanjem preduzeća 'Paladium' i prikazivali ga u poreskim prijavama koje su podnijeli poreskoj upravi i na taj način novac stavili u legalne finansijske tokove”.

Ljiljana je u izjavi navela da je ona izvršni direktor i osnivač firme, a Armin zaposleni u toj kompaniji, kojem su samo povjereni pojedini poslovi.

“Po mišljenju sudije za istragu ovakav činjenični opis povezan sa navedenim stanjem u spisima predmeta može činiti osnovano sumnjivom samo okrivljenu Ljiljanu Bigović-Osmanagić, ali ne i Armina Osmanagića. Ovo stoga što ovako opisani položaj Armina Osmanagića u preduzeću 'Paladium' ne ukazuje da je on odgovorno lice za eventualno izvršeno krivično djelo. Potpuno je nejasna formulacija iz naredbe o sprovođenju istrage da je Arminu Osmanagiću faktički povjereno obavljanje pojedinih poslova. Ova nejasnoća ogleda se u tome što nije rečeno koji su to poslovi i da li u krug tih poslova spada i nešto što bi bilo povezano sa eventualnim sticanjem novca putem krivičnog djela neovlašćeno organizovanje igara na sreću ili sa lažnim prikazivanjem činjenica o porijeklu novca ili prikazivanjem tog novca u knjigovodstvenoj evidenciji kao legalno stečenog”, naveo je Bašović.

Osmanagić je uhapšen prekjuče, jer je Uprava policije tokom ranije istrage došla do sumnji da je oprao najmanje 340.000 eura, koji je nelegalno zaradio u kazinu “Bar 2”.

Đukanović: Dokazaćemo da su Osmanagići nevini

Advokat Dragoljub Đukanović, kazao je novinarima da su Osmanagići nevini. “Osmanagić nije odgovorno lice u preduzeću 'Paladium', niti je on ovlašćen da podiže novac sa žiro-računa firme.

Firma je potpuno zakonito poslovala i tu nema govora o nikakvom pranju novca. Odbrana smatra da je odluka Bašovića ispravna i da je pravilno zaključio. Istraga će na kraju pokazati da nije bilo mjesta nikavom gonjenju i da će se dokazati da su Ljiljana Bigović-Osmanagić i Armin Osmanagić nevini”, ocijenio je advokat Đukanović.

“Nino, pali auto, idemo”

Muša je iz zgrade suda izašao u pratnji svojih branilaca advokatice Bojane Franović, Danila Mićovića i Dragoljuba Đukanovića, ali se tu uopšte nije zadržavao. Ispred Suda su ga čekala braća i 15-ak najboljih prijatelja. Kada je već bilo izvjesno da će ići kući, Mirsad Lukolić zvani Lujo je povikao: “Nino, pali auta, idemo” - Osmanagić je hitro ušao u vozilo, nakon čega se kolona uputila ka Baru.

Konjević čeka da čuje Bašovićeve razloge

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, kazao je sinoć da ne zna razloge zbog kojih je sudija za istragu pustio Osmanagića na slobodu, ali da će ih biti interesantno čuti.

On je rekao da je dobio objašnjenje šta je tužilac naveo u razlozima za određivanje pritvora, ali da ne zna kako je sudija u rješenju reagovao na te razloge. “Biće interesantno čuti zašto sudija nije odredio pritvor”, kazao je Konjević, gostujući u emisiji “Načisto” na televiziji “Vijesti”.

Bonus video: