Danas presuda zbog prebijanja Aleksandra Pejanovića

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević suspendovao je sve policajce protiv kojih se vode krivični postupci
379 pregleda 2 komentar(a)
Ratko Rondović, Foto: Vesko Belojević
Ratko Rondović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.11.2013. 13:28h

Sutkinja Osnovnog suda Larisa Mijušković- Stamatović, donijeće danas presudu u predmetu protiv nekadašnjih starješina u podgoričkoj policiji Ratka Rondovića i Dušana Raičevića, zbog prebijanja sada pokojnog boksera Aleksandra Pejanovića.

Bivšem rukovodiocu ekspoziture za poslove dežurstva u podgoričkoj policiji Rondoviću i njegovom tadašnjem pomoćniku Raičeviću sudi se za nesavjestan rad u službi.

Rondović i Raičević su optuženi da su nepreduzimanjem ovlašćenja iz svoje nadležnosti, stvorili uslove i otklonili prepreke da Pejanovića, za sada nepoznati pripadnici Interventne jedinice, više puta prebiju.

U optužnom aktu tužilaštva piše da su, nakon prebijanja, njih dvojica odbili da mu obezbijede medicinsku pomoć i izdali naređenja da se u službenoj evidenciji ne unose istiniti podaci o njegovim povredama i zahtjevima.

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Saša Čađenović, u završnim riječima kazao je da se iz provedenih dokaza nesumnjivo utvrdilo da su optuženi izvršili krivična djela, koja im se stavljaju na teret.

U drugom predmetu pred Osnovnim sudom koji se vodi zbog prebijanja Pejanovića, optuženi su policajci Ivica Paunović, Milan Kljajević i Milanko Leković, kojima se treći put sudi

Dodao je da je od njih Stanković bezuspješno tražio medicinsku pomoć za Pejanovića.

"Odbranu okrivljenih smatram za sračunatu u cilju izbjegavanja odgovornosti za krivično djelo, koje im se stavlja na teret. Obimna medicinske dokumentacija ukazuje da nijedno od Ustavom zagarantovanih prava Pejanoviću nije bilo obezbijeđeno, a što je bila dužnost starješina Centra bezbjednosti Podgorica. Upravo ova okolnost, da su okrivljeni policijske starješine koje su direktno odgovorne za brigu o zadržanim licima i da su o svemu bili obaviješteni, jasno ih dovodi u krivično pravnu odgovornost", rekao je Čađenović.

Branilac Ratka Rondovića, advokat Hamid Ganjola, kazao je da njegov branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

"Zastupnik optužbe zasniva optužni predlog samo na svjedočenju Gorana Stankovića, koji je bio službenik Uprave policije kada se taj događaj dogodio, a koji je bio optužen zajedno sa svojim kolegama. Samo tužilac zna kako je protiv njega obustavljen postupak. Da li se može vjerovati takvom svjedoku, a posebno pri činjenici da njegov iskaz nijesu potvrdili nijednim materijalnim dokazom", istakao je Ganjola.

Dodao je da svi dokazi tokom suđenja potvrđuju riječi odbrane.

"Ako bismo pošli od stava tužioca da je Rondović trebalo da zna o prebijanju Pejanovića, onda je trebalo da podnese optužni predlog protiv svih nedređenih starješina Rondovića, pa sve do samog ministra policije", zaključio je Ganjola.

Branilac Raičevića, Novak Ražnatović, kazao je da na osnovu sprovedenog postupka nema dokaza da je njegov branjenik izvršio krivično djelo, koje mu se stavlja na teret.

"Iskaz Stankovića je obezvrijeđen sa iskazima saslušanih svjedoka. Stankovićevo svjedočenje je sračunato kako ne bi on sam odgovarao", istakao je Ražnatović.

U drugom predmetu pred Osnovnim sudom koji se vodi zbog prebijanja Pejanovića, optuženi su policajci Ivica Paunović, Milan Kljajević i Milanko Leković, kojima se treći put sudi.

Viši sud u Podgorici sredinom juna drugi put je ukinuo osuđujuću presudu tim policajcima, koji su bili osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, zbog prebijanja Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije četiri godine.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević suspendovao je sve policajce protiv kojih se vode krivični postupci.

Bonus video: