Matijašević: Optimista sam za drugo mjesto

"Realno je da bude borba za drugo mjesto sa Hrvatskom, i mislim da su nam dobre šanse. Ja sam dosta optimista barem za drugo mjesto", kaže Matijašević
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 15:36h

Selektor odbojkaša Crne Gore Nikola Matijašević zadovoljan je žrijebom za drugu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj, koji je u Luksemburgu „crvenima“ za rivale odredio Holandiju, Hrvatsku i Rumuniju.

"Moglo da bude i gore, ali i bolje da smo ušli u grupu sa Turskom, što nam povećalo šanse da se kvalifikujemo. Holandija je ispred svih u našoj grupi, apsolutni favorit, i ne znam da li će biti moguće da ih iznenadimo, barem na našem terenu. Ako bi igrali Omrčen, Kovačević i ostali najbolji, mislim da bi se Hrvatska, vjerovatno, sa Holandijom borila za prvo mjesto. U slučaju da nastupe sa sastavom koji je igrao finale Evropske lige, mislim da imamo dosta šansi da se sa Hrvatskom borimo za drugo mjesto. Nećemo, naravno, potcijeniti Rumuniju, kod kojih, takođe, sve zavisi da li će se odazvati najbolji. Ako to ne bude slučaj, onda je Rumunija totalni autsajder", kaže Matijašević na početku razgovora za „Vijesti“.

Prvoplasirana selekcija iz grupe, nakon dva turnira, koji će biti odigrani od 22. do 25. maja u Hrvatskoj, odnosno u Crnoj Gori od 29. maja do 1. juna iduće godine, izboriće direktan plasman na EP, dok će drugoplasirana u treću rundu kvalifikacija (dvije utakmice, po jedna kod kuće i na strani, 23/24. i 30/31. maja 2015.).

"Velika je stvar što ćemo jedan turnir igrati u Crnoj Gori, ne samo zbog što lakšeg postizanja rezultata, i prednosti da se manje putuje, već i zbog odbojke u Crnoj Gori, zbog javnosti, medija. To je sjajno za neki kontinuitet. I mnogo je dobro što se drugi turnir igra u Hrvatskoj, zbog kraćeg i jeftinijeg putovanja. Kada se sve sabere, zadovoljan sam žrijebom", dodaje Matijašević.

Nakon loše epizode u Skoplju, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Crna Gora je ljetos u debiju u Evropskoj ligi bila najprijatnije iznenađenje, sa devet pobjede i tri poraza u grupi sa Češkom, Španijom i Mađarskom. Na kraju su naši odbojkaši zauzeli veoma dobro peto mjesto...

"Imamo dobru polaznu osnovu. Nadam se da nije zaboravljeno da smo posljednji turnir u Evropskoj ligi u Češkoj završili sa sve tri pobjede, i rastali se puni optimizma. Počeli smo da gradimo igru, taj posljednji turnir je pokazao da smo pobošljali i sistem igre, blok, odbranu, prijem, da dobri rezultati nisu bili plod samo dobre igre pojedinaca. Ali, bilo bi suludo gajiti preveliki optimizam u odnosu na Holandiju, iako ćemo, naravno, iskoristiti svaku šansu koja nam se ukaže. Ali, realno je da bude borba za drugo mjesto sa Hrvatskom, i mislim da su nam dobre šanse. Ja sam dosta optimista barem za drugo mjesto".

Matijašević je u kontaktu sa većinom igrača koji igraju u inostranstvu.

"Ne znam kakva je situacija sa Ćulafićem, znam da je otišao u Koreju, ali još i sam uspostavio kontakt sa njim. Božo Ćuk je u Narboni, u početku je bio povrijeđen, sada dosta dobro radi, počeo je da igra sve više, što je dobro, jer je mlad i u nogama nema mnogo mečeva i iskustva. U Evropskoj ligi je pokazao određene kvalitete, i treba da kompletira svoju igru, da napreduje na prijemu, u stabilnosti. U telefonskom kontaktu sam sa Rajkom Strugarom, i on počinje da igra mečeve kao starter u Vojvodini, što je jako pozitivno sa nekoga ko ima 18 godina. Imam lijepe informacije o Marku Vujoviću koji se vratio u dobru fizičku i tehničku formu", ističe crnogorski selektor.

Evropsku ligu su zbog disciplinskih razloga nakon kvalifikacija za SP preskočili Marko Bojić i Simo Dabović, a Matijašević je ponovio da zbog toga nisu izbrisani sa spiska.

"Ja nemam pravo na to. Oni su sjajni igrači, dok sam ja, vjerovatno, prolazna, privremena priča. Kada su se desile neke stvari, ja sam reagovao kao profesionalac, mada ih je bilo i prije mene, ali su zatvarali oči, spuštali glavu u pijesak. Reagovao tako što zbog forme i nekih drugih stvari nisu bili na spisku za Evropsku ligu. Ali, oni su bili reprezentativci prije nego sam ja došao, i ostaju kandidati i za naredne akcije, sa ostalih 20-ak i nešto igrača. Crna Gora je mala zemlja, sa malom bazom igrača, da bi neko mogao da donositi bilo kakve ishitrene odluke".

Matijašević je odlično startovao u novoj sezoni sa Šomonom nakon pet kola drugi u Francuskom prvenstvu iza lidera pari voleja, sa tri pobjede i dva poraza.

"U Francuskoj nema loših ekipa, nikada liga nije bila izjednačenija, svako svakoga dobija. Tur je već izgubio dva meča, Pariz jedan. Mi smo iskoristili dosta povoljan raspored. Rezultat je, naravno, najvažniji, ali ja sam mnogo više zadovoljan time što sam sastavio ekipu kakva se meni dopadala, što ekipa radi i živi zajedno kao da su igrači odrasli zajedno. Da li će nam to biti dovoljno da budemo među četiri, pet, osam ekipa, ne znam. Izuzetno sam zadovoljan radom i ponašanjem ekipe, počinjem da budem zadovoljan i igrom koju smo stvorili. Ima nagovještaja da može da se napravi jako ozbiljna igra, a to, po meni, je najvažnije. Imamo i najbolji publiku u Francuskoj, to nisam vidio u drugim mjestima. Kod nas već u srijedu nema više karata za subotu, to nam je prednost u odnosu na mnoge ekipe2, rekao je Matijašević.

Pobjeda Budvana u Poljskoj je herojska

Kao i ukupna odbojkaška javnost, i Matijašević je, kako kaže, prijatno iznenađen startom Budvanske rivijere u Ligi šampiona.

"Koristim priliku da im javno čestitam Budvanskoj rivijeri i predsjedniku Milošu Maroviću, jer su pokazali neku vrstu vizionerstva kada su okupili dosta reprezentativaca u ekipi. Vidi se da je to pogodak, barem za sada. Čestitam i trenerima Reljiću i Ćorluki, svim igračima. Pobjeda u Poljskoj me nije totalno iznenadila, jer sam gledao čitav meč u Parizu između Pari voleja i Rešovije, koja nije toliko dobila meč, koliko ga je Pari volej izgubio, jer im se na početku meča povrijedio najbolji igrač Marić. Ovim, naravno, nimalo ne želim da omalovažim pobjedu Budvanske rivijere, naprotiv. To je herojska pobjeda.

Matijašević ističe da mu je jako “drago da su Ćaćić, Bojić i Rašović držali prijem, čemu svjedoči da srednjaci napravili po 10 i više poena”.

"To je jako ohrabrujuće za reprezentaciju. Jako mi je drago I zbog Minića, koji je godinama u Partizanu pokazivao da ima dobar nivo, bez obzira na neke nedostatke tehničke prirode. Ali, posebno mi je zadovoljstvo što je reprezentacija kroz Evropsku ligu uspjela da lansira Minića kao raketu i da se otklone sve sumje da li on ima internacionalni nivo ili nema. On pokazuje da zaslužuje da mu se posveti puna pažnja. To mi je izuzetno drago, jer sam i ja u tome učestvovao. Da ne govorim o Markoviću, koji je imao 86 posto u napadu i tri bloka", ističe selektor Crne Gore, uz nadu da će Budvani do kraja ostati na prvom mjestu u grupi.

"Ako ne, onda drugi, a sigurno im ovoga puta neće pobjeći treće mjesto. Ima još puno da se igra, ali Budvanska rivijera to zaslužuje, jer je insitucija na prostoru bivše Jugoslavije, zajedno sa Bledom se najbolje održala u vremenu finansijske krize. U neku ruku se i ponosim njihovim rezultatima, jer su to igrači sa kojima ću opet trenirati na proljeće i jedva čekam", zaključio je Matijašević.

Galerija

Bonus video: