Tomasovo remek-djelo: Vodonoša osvojio „Tur”

Džerejnt Tomas je godinama pomagao Bradliju Viginsu i Krisu Frumu, a sada je pokazao klasu i nadmoćno osvojio najprestižniju biciklističku trku
0 komentar(a)
Džerejnt Tomas, Foto: Reuters
Džerejnt Tomas, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2018. 16:20h

Otkada je 2010. stigao u najjači britanski tim Skaj bio je vodonoša - prvo Bradliju Viginsu, potom i Krisu Frumu.

Gledao je kako Vigins 2012. postaje prvi Britanac koji je osvajio „Tur de Frans”, a onda i kako Frum to radi četiri puta. Pomagao im je kada god bi zapali u krizu, „izvlačio” ih na teškim usponima...

Prije početka ovogodišnje trke „Oko Francuske” malo ko je i smio da pomisli da bi mogao da osvoji titulu, zbog dva razloga - na najprestižnijem biciklističkom takmičenju najveći uspjeh mu je bio 15. mjesto (dva puta), a lider tima Frum je došao da brani tron.

Ali, pobjedom u jako teškoj 11. etapi Džerejnt Tomas je preuzeo žutu majicu, a onda dan kasnije se prvi popeo na kultni Alp d'Ue i najavio senzaciju.

Sve je kompletirao danas, jer je na hronometru od San Pjer sir Nivela do Espleta rutinskom vožnjom osvojio 3. mjesto i zadržao prednost u generalnom poretku.

Iskusni Velšanin je tako obezbijedio pehar na 105. izdanju najprestižnije biciklističke trke na svijetu, jer posljednja etapa služi samo za fotografisanje na Jelisejskim poljima.

„Ovo je ludo! „Tur de Frans”, ne mogu da vjerujem. Trudim se da ne zaplačem, ovo je nevjerovatno. Trudio sam se da ne mislim o peharu, išao dan po dan. Osvojio sam „Tur” čovječe, ne znam šta da kažem”, u ekstazi je govorio 32-godišnjak iz Kardifa, koji ima minut i 51 sekundu prednosti nad Tomom Dumulanom.

Stazu dugu 31 kilometar najbrže je odvezao Holanđanin Dumulan, za 40 minuta i 52 sekunde, svega 1,7 sekundi brže od Fruma.

As Sanveba je tako sačuvao 2. mjesto u generalnom poretku, dok je Britancu rođenom u Keniji utjehu za izgubljeni pehar to što je preoteo 3. poziciju Slovencu Primožu Rogliču, koji je kasnio minut i 11 sekundi za njim.

Frum je na „Turu” ispustio i šansu da postane tek drugi biciklista sa četiri vezane gran tur titule, nakon Edija Merksa.

Bonus video: