Odlazak Artura Dantoa: Umjetnost je moć izražavanja istine

Danto je odbacio teoriju starih Grka da je umjetnost imitacija, i renesansnu teoriju da umjetnost definiše estetsko zadovoljstvo
131 pregleda 0 komentar(a)
Artur Danto, Foto: Bombsite.com
Artur Danto, Foto: Bombsite.com
Ažurirano: 31.10.2013. 08:42h

Artur Danto, provokativan filozof i kritičar koji je proglasio smrt istorije umjetnosti (naslov njegovog najpoznatijeg eseja), i svojim teorijskim tekstovima proslavio pop-art i Endija Vorhola umro je u devedesetoj godini života.

Bio je jedan od najuticajnijih teoretičara savremene umjetnosti. Zvali su ga i američkim Hegelom, zbog snažnog uticaja tog njemačkog filozofa na njegovu teoriju.

Činjenica da umjetnici kao što su Vorhol i Roj Lihtenštajn mogu da transformišu strip ili konzervu juhe u umjetničko djelo u početku je mučila ovog filozofa. Vremenom upravo u ovom pokretu pronalazi inspiraciju za svoja najbolja teorijska djela: “Kad sam prvi put pisao o ovom konceptu, bio sam depresivan. Ali, odlučio sam da budem potpuno otvoren prema različitosti umjetnosti. U pluralističkom društvu sve su granice srušene”, govorio je Artur Danto.

Vorholovu izložbu u galeriji “Stable” proglasio je krajem istorije umjetnosti, i početkom nove, postistorijske umjetnosti i novog perioda pluralizma.

Odbacio je teoriju starih Grka da je umjetnost imitacija, i renesansnu teoriju da umjetnost definiše estetsko zadovoljstvo. Umjetnost je ideja, nije definisana svojim izgledom, već onim što ima da kaže, odnosno, savremena umjetnost nije estetika, već moć izražavanja istine. Nakon Vorholove izložbe, Danto je tražio definiciju umjetnosti koja može biti podjednako primijenjena na Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu, Dišanov pisoar i Vorholove Brilo kutije.

Bonus video: