Osmanagići negirali da su počinili krivično djelo pranje novca

Ljiljana Bigović Osmanagić u daljem postupku braniće se sa slobode, dok je Arminu Osmanagiću određeno 48-časovno zadržavanje
411 pregleda 84 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 21:35h

Vođa jednog od barskih klanova Armin Muša Osmanagić (38) i njegova supruga Ljiljana Bigović Osmanagić (31), koji su uhapšeni u Baru, negirali su pred zamjenicom Višeg državnog tužioca Oliverom Ražnatović da su počinili krivično djelo pranje novca, koje im se stavlja na teret.

Nakon trosatnog saslušanja, kako prenosi TV Vijesti, tužiteljka Ražnatović pustila je Ljiljanu da se u daljem postupku brani sa slobode, dok je Arminu Osmanagiću određeno 48-časovno zadržavanje.

Kako je TV Vijesti kazao branilac osumnjičenih Dragoljub Đukanović njima se na teret stavlja pranje oko 72.000 eura, iako je iz policije ranije saopšteno da se sumnja da su opravi više stotina hiljada eura.

Ljiljana Bigović Osmanagić na saslušanju je potvrdila da je ona direktorka preduzeća"Paladium", ali da nije bilo nikakvih zloupotreba, dok je njen suprug u spornim firmama samo radnik.

Akciju hapšenja Armina Muše Osmanagića i njegove supruge Ljiljane izveli su CB Bar i Odsjek za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije.

Osmanagić i njegova supruga se sumnjiče da su počinili krivično djelo pranja novca.

"Kriminalistička obrada, sprovedena na osnovu višemjesečnih aktivnosti usmjerenih na provjeru poslovanja firme "Paladium" d.o.o Bar, koje je Uprava policije realizovala u saradnji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, ukazuje na sumnju da su A.O. i Lj.B.O, u svojstvu vlasnika i odgovornih lica navedenog preduzeća, krivično djelo pranje novca počinili na način što su putem privrednog poslovanja svoje firme prikrili način pribavljanja novca, koji su prethodno stekli vršenjem krivičnog djela", navodi se u saopštenju Uprave policije.

"Uprava policije će, shodno aktivnostima koje su preduzete, ka nadležnom tužilaštvu inicirati finansijsku istragu, radi dokazivanja legalnosti porijekla novca u iznosu od najmanje 340.000 eura"

"Osumnjičeni A.O. i Lj.B.O. su potom, kako se sumnja, taj novac, znajući da potiče iz krivičnog djela i lažno prikazujući činjenice o porijeklu, prikazali u svom poslovnom knjigovodstvu kao zakonito stečen prihod, kroz mjesečne i godišnje izvještaje o ostvarenim prihodima preduzeća “Paladium”. Ovaj prihod su, sumnja se, znajući da je stečen kriminalnom djelatnošću, upotrijebili u poslovanju svoje firme i kroz bruto bilanse, završne račune i mjesečne prijave obaveza firme, prijavili ga Poreskoj upravi, uvodeći time nezakonito stečen novac u zakonite – legalne tokove".

TV Vijesti, Svetlana Đokić

"Uprava policije će, shodno aktivnostima koje su preduzete, ka nadležnom tužilaštvu inicirati finansijsku istragu, radi dokazivanja legalnosti porijekla novca u iznosu od najmanje 340.000 eura koje je A.O. već investirao na tržištu nekretnina, a za koji se sumnja da je stečen vršenjem krivičnih djela", dodaje se u saopštenju Uprave policije.

Konjević: Naporan rad se isplati

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da hapšenje Osmanagića samo dio aktivnosti koje su on i direktor Uprave policije najavili.

Konjević je u skupštini novinarima rekao da je u toku pretres nekih lokacija u Baru.

"Želim da dodatno ohrabrim policijsko-tužilačke organe da sa ovakvim akcijama nastave, jer se naporan rad isplati. Ova akcija se vodi više mjeseci u saradnji sa višim državnim tužiocem i sa sektorom kriminalističke policije, odsjekom za borbu protiv organizovanog kriminala I korupcije. Ministartsvo unutrašnjih poslova, Vlada i Uprava policije želi da saopšti da će u narednom periodu vrlo predano tretirati one koji krše zakone u Crnoj Gori, bez obzira o kome se radi", rekao je Konjević.

Osmanagić se u evidencijama vodi kao vođa jakog barskog klana

"Vijesti" su u maju pisale da se tokom višemjesečne istrage policije i Višeg državnog tužilaštva došlo do sumnji da je Osmanagić “oprao” oko pola miliona eura preko svoje firme “Paladijum”.

Predmet “Osmanagić” se tada već nekoliko mjeseci nalazio kod VDT-a, a za pokretanje istrage čekalo se dodatno mišljenje vještaka finansijske struke.

Tokom pretkrivične istrage, vjeruje se da je Osmanagić preko svoje kockarnice “Paladijum” uspio da u legalne finansijske tokove ubaci 500.000 eura, za koje nije pokazao pokriće o porijeklu.

“Vjeruje se da je u legalne tokove ubacio 'prljav' novac, koji nije zaradio na legalan način”, kazao je tada sagovornik “Vijesti”.

Osmanagića je nekoliko puta provjeravala policija, a on se često privodi nakon težeg krivičnog djela ili likvidacije u Crnoj Gori jer ga policija provjerava tokom tih istraga

Armin Muša Osmanagić dospio je u žižu javnosti 2004. godine kada ga je tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Mićo Orlandić označio kao jednog od učesnika u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića.

On je neko vrijeme poslije toga bio u bjekstvu, da bi se nakon višemjesečnog skrivanja predao podgoričkoj policiji. Tada je od njega uzet DNK koji je upućen na vještačenje u Beograd kako bi se pokazalo da li se 27. maja 2004. godine nalazio u “golfu 3”, iz kojeg su u Jovanovića ispaljeni smrtonosni hici.

Policija je Osmanagića za učešće u tom zločinu sumnjičila već od prvih dana istrage, kada ga je za sada jedini osuđeni, Damir Mandić, navodno, pomenuo prilikom iskaza koji je dao pred inspektorima. Na osnovu tadašnje Mandićeve ispovijesti policija je sačinila službenu zabilješku, koja kasnije nije prihvaćena na sudu kao validan dokaz.

Od tada, Osmanagića je nekoliko puta provjeravala policija, a on se često privodi nakon težeg krivičnog djela ili likvidacije u Crnoj Gori jer ga policija provjerava tokom tih istraga.

Osmanagić je u policijskom dokumentu OCTA - Procjena opasnosti od organizovanog kriminala označen kao vođa jakog barskog klana, a u njegovoj grupi nalaze se imena najmanje 15 njegovih sugrađana.

Galerija

Bonus video: