Zašto je "Njujork tajms" odbio Benksijevu kolumnu?

Kada je "Njujork tajms" odbio da objavi njegov članak, Benksi je odgovorio još jednim umjetničkim djelom
58 pregleda 0 komentar(a)
Benksi, Foto: Banksy.co.uk
Benksi, Foto: Banksy.co.uk
Ažurirano: 29.10.2013. 12:05h

Ulični umjetnik Benksi oktobar provodi u Njujorku, gdje oduševljava prolaznike svojim radovima.

Ipak, nedavno je uspio da razljuti dio javnosti zbog izjava na račun terorizma.

Njegova djela, koja je predstavljao i na svojoj internet stranici, okarakterisana su kao vedra i zabavna. Kraj boravka trebalo je da označi objavljivanje članka u "Njujork tajmsu".

Rad je umjesto u čuvenim novinama, objavljen 27. oktobra na Benskijevom sajtu uz poruku umjetnika:

"Današnji rad je trebalo da bude kolumna u "Njujork tajmsu". Ali su oni odbili da objave ono što sam im ponudio. A to je ovo:

U članku koji je "Njujork tajms" odbio da objavi, pa ga je Benksi objavio na svom sajtu, umjetnik navodi kako je “One World Trade Center”, zdanje podignuto u znak sjećanja na stradale u terorističkom napadu na Njujork 11. septembra, zapravo dokaz da je terorizam pobijedio.

Benksi navodi kako ga to zdanje asocira na “104 sprata kompromisa” koji pokazuju “pobjedu terorista”.

"Neverovatno za tako visoku strukturu, ali One WTC-u nedostaje bar malo samopouzdanja. Kako ta zgrada uopšte stoji bez kičme. Izgleda kao da nije ni željela da bude izgrađena", napisao je Benksi.

"Veoma je lako posmatrati OneWTC kao izdaju svih koji su izgubili živote 11. septembra, jer nam jasno poručuje da su teroristi pobijedili. Tih deset muškaraca učinili su da živimo u svijetu većeg mediokriteta nego što je to bio prije napada, umjesto da budu katalizator za bolji, novi svet”, piše on.

Kada je "Njujork tajms" odbio da objavi njegov članak, Benksi je odgovorio još jednim umjetničkim djelom u vidu poruke “This site contains blocked messages”.

Bonus video: