Softić: Još nijesu riješili napad iz 2007. a kamoli novi

“Ubijeđen sam da je taj slučaj mogao biti riješen i tada da osoba na koju se ukazuje kao nalogodavac nije bila debelo zaštićena u Crnoj Gori”
3 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 29.10.2013. 14:51h

Ni nakon više od dva i po mjeseca, policija nije otkrila ko je početkom avgusta bacio bombu u dvorište kuće novinara Tufika Softića.

Softić je juče “Vijestima” kazao da prema njegovim saznanjima u toj istrazi nema nikakvog pomaka.

Istako je da ga uprkos početnoj euforiji inspektora, već duže od mjesec niko od njih nije ni kontaktirao.

“Ne znam da li ima nešto o čemu me nisu obavijestili, ali svakako bi bilo dobro da policija ubrza stvari. To bi bilo dobro i zbog mene, ali i zbog ovih poštenih policajaca koji provode hladne noći obezbjeđujući moju kuću. Poslednji put mi je nezvanično rečeno da imaju podatke o tome, ko su izvršioci i ko je nalogodavac napada iz 2007. godine i da se radi na obezbjeđivanju dokaza. Očekivao sam makar neki nezvanični poziv i neke nove informacije, ali u međuvremenu ništa od toga. Zbog svega, nisam previše ohrabren da će rasvijetliti ovaj, nadam se posljednji napada na mene”, rekao je on.

Softić je dodao i da je kroz sve što mu se sada dešava prošao prije šest godina, kada je pretučen ispred porodične kuće u Beranama.

“Prošao sam kroz sve to 2007. godine. Prođe dan, dva, prođu tri dana. Prođe mjesec, dva, prođu godine... Ne bih volio da i ovog puta prođu godine, pa da tek tada, nezvanično saznam šta se u stvari dogodilo - ko je izvršio i ko naručio napad”, kazao je Softić.

On je pozvao sve predstavnike međunarodne zajednice, koji su ga kontaktirali od avgusta, kada je u dvorište njegove kuće bačen eksploziv, do danas, da nastave sa pritiskom na crnogorske institucije.

“Apelujem na njih da nastave sa pritiskom jer sam sasvim siguran da se bez pritiska neće riješiti nijedan slučaj napada na novinare u Crnoj Gori. Sve što su do sada uradile crnogorske vlasti, uradile su i rade jedino pod pritiskom međunarodne zajednice”, istakao je on.

Softić je ranije, govoreći tokom protesta novinara i predstavnika civilnog sektora, koji su se 12. oktobra okupili ispred zgrade MUP-a, rekao da ima informacije od nadležnih da je skopljen mozaik o tome što se dogodilo 2007. godine.

Softić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da nastave sa pritiskom na crnogorske institucije. - Sasvim sam siguran da se bez tog pritiska neće riješiti nijedan slučaj napada na novinare u Crnoj Gori. Sve što su do sada uradile crnogorske vlasti, uradile su i rade jedino pod pritiskom međunarodne zajednice - kazao je on

Tada je dodao i da se postavlja i pitanje odgovornosti za sve one koji su radili na tom slučaju 2007.

“Ubijeđen sam da je taj slučaj mogao biti riješen i tada da osoba na koju se ukazuje kao nalogodavac nije bila debelo zaštićena u Crnoj Gori”.

U dvorište porodične kuće Softića, u nedjelju 11. avgusta, oko 22 sata bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom.

U Centru bezbjednosti Berane saslušano je više osoba povezanih sa Berancem Vladanom Simonovićem, a izvor “Vijesti” iz policije rekao je ranije da inspektori provjeravaju alibi nekoliko njegovih rođaka, kako bi suzili krug mogućih napadača.

“Vijestima” je ranije iz policije saopšteno da njihovi službenici intenzivno rade na rasvjetljavanju tog slučaja.

Bonus video: