Bojić da plati 500 eura: "Vijesti” i MANS nazivao insektima

Kažnjen punomoćnik “Lutrije” i “Džek pota” zbog vrijeđanja suda, upozoren da se ubuduće okane takvog rječnika
253 pregleda 13 komentar(a)
Vlado Bojić, Foto: Boris Pejović
Vlado Bojić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2013. 07:52h

Sudija Osnovnog suda Zoran Šćepanović, kaznio je punomoćnika “Lutrije” i “Džek pota” Vlada Bojića sa 500 eura zbog vrijeđanja suda.

Sudija je juče najavio da će istog advokata kazniti novčano ako bude nastavio da vrijeđa tuženu stranu - “Vijesti” i nevladinu organizaciju MANS.

Šćepanović se pozvao na odredbe Zakona o parničnom postupku i kazao da Bojića, ako nastavi sa uvredema, čeka kazna do 1.000 eura.

Lutrija i Džek pot tužili su izdavača “Vijesti” i MANS zbog navodne povrede prava ličnosti, odnosno prava na ugled i čast, serijom novinskih tekstova.

Bojić je u nastavku suđenja, 17. oktobra dostavio sudu podnesak pun uvreda, zbog čega mu je izrečena kazna i opomena.

U njemu se, između ostalog, navodi da: “Tuženi ne znaju da čitaju zakon ili pate od disleksije, mažu javnost i prave bestidne konstrukcije... Razumijevanje azbuke pravnog sistema u predanju tuženih je u zoni groteske i pravne tragikomike...”

Piše i da “tužioci nijesu imali drugi redovan pravni put da zaustave i skrenu pažnju javnosti na tu monopolizovanu, udruženu tabloidno-enveovsku pošast i zaštite svoju reputaciju”.

“Ti skečevi kojim se tuženi učestalo služe mogla je propratiti cjelokupna i to ne samo pravna javnost... Ni ne sluteći razmjere i patologiju kompulzivne opsesije i osjednutosti tuženih, orkestar se razmahao...Tim umišljajima pokušava da zabaršuri inkriminisani ispad Vanje Ćalović... insekti i korov žure da žive...”, navodi se u podnesku.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 22. novembar.

“Opominje se advokat Vladan Bojić da u nastavku postupka, ne vrijeđa učesnike u postupku - tužene”, piše u rješenju sudije Šćepanovića.

Punomoćnik MANS-a, advokat Veselin Radulović tražio je ranije izuzeće sudije Šćepanovića, koji nije dozvolio da se u sudu pojavi nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović, koji navodno nije sposoban da svjedoči, jer bi mu zdravlje bilo ugroženo ukoliko bi se pojavio.

Predsjednik podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović nije uvažio razloge Radulovića za izuzeće Šćepanovića, tako da će isti sudija i dalje voditi parnicu.

Advokat „Vijesti” odgodio završne riječi

Punomoćnik dnevnika “Vijesti”, advokat Dragan Ćorac, predložio je juče da se davanje završnih riječi odloži, jer na vrijeme nije dobio podnesak advokata Bojića. Ćorac je dodao da mu treba vremena da se upozna sa podneskom i da adekvatno odgovori na njega, s obzirom da sadrži analizu dosadašnjeg toka postupka. Predlog Ćorca, koji je sudija Šćepanović prihvatio, nije naišao na razumijevanje kod advokata MANS-a Veselina Radulovića, koji je kazao da postupak traje isuviše dugo i da se bez potrebe odlaže.

Bonus video: