Auto-mafija hara, na meti lopova najviše "golfovi"

Udvostručen broj krađa vozila u Crnoj Gori, Europol, Interpol i policije regiona rasvjetljavaju kriminalnu mrežu
190 pregleda 17 komentar(a)
krađa vozila, lopov, Foto: Shutterstock
krađa vozila, lopov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2013. 17:08h

U glavnom gradu Crne Gore udvostručen je broj krađa automobila u posljednja tri mjeseca u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Za samo nekoliko mjeseci, od početka avgusta do 23. oktobra, izvršeno je 14 krađa automobila, dvanaest putničkih, i dva kamiona.

Na meti lopova najviše su bili “folksvagen” automobili, odnosno “golfovi” niže, a u posljednje vrijeme i više klase. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz policije, prije nekoliko mjeseci ukraden je i automobil zamjenice osnovnog državnog tužioca u Podgorici Danke Ivanović-Đerić.

“Efikasnim operativnim radom policije automobil je pronađen i vraćen vlasnici”, rekao je sagovornik iz policije.

Prema istim informacijama, lopovi koji su ukrali dva „golfa 5“ u ovom mjesecu to su uradili na način što su prvo razbili prozor na vratima vozača. Zatim su ušli u unutrašnjost automobila i polomili bravu za startovanje.

„Sljedeće što urade, je da povežu žicama specijalni aparat za dekodiranje i nakon toga startuju golf žicama“, ispričao je izvor iz policije.

On je rekao da i lopovi nekad omanu pasu u ovom mjesecu zabilježili i jedan neuspio pokušaj krađe „golfa 5“.

„Radili su po istom principu, međutim nijesu računali na jednu stvar. Nijesu znali da ispod istrumental table automobila, koji su pokušali da ukradu, postoji prekidač za startovanje auta. Pokušavali su da startuju auto, ali nijesu uspjeli tako da su odustali od krađe“.

Podgorički policajci su zbog krađa tokom avgusta, septembra i oktobra 2012. godine, osnovnom državnom tužiocu u Podgorici podnijeli krivične prijave protiv šest osoba.

Sumnja se da je određeni broj vozila organizovano ukraden, odnosno da nijesu u pitanju pojedinačni slučajevi krađa, i da postoji logistika i podrška aktivnostima nakon počinjene krađe

Službenici CB Podgorica su, zbog osnovane sumnje da su počinili sedam imovinskih delikata, u toku avgusta, septembra i oktobra, osnovnom državnom tužiocu u Podgorici podnijeli krivične prijave protiv devet osumnjičenih lica.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz policije, sumnja se da je određeni broj vozila organizovano ukraden, odnosno da nijesu u pitanju pojedinačni slučajevi krađa, i da postoji logistika i podrška aktivnostima nakon počinjene krađe.

“Zemlje Balkana su podložne imovinskim deliktima, otuđenjima vozila. Obično su na teritoriji Crne Gore pronalažena vozila koja su u bazi Interpola zavedena kao ukradena u zemljama iz okruženja i drugih zemalja. Sada je slučaj da imamo sve više učestalih krađa na prostoru crnogorskih gradova. Rade se intenzivne aktivnosti sa našim kolegama iz Europola i Interpola kako bi se stalo na kraj organizovanim krađama vozila”, kazao je izvor “Vijesti” iz policije.

Intenzivnim višednevnim aktivnostima pronađeno je 129 vozila ukradenih širom EU i transportovanih na Zapadni Balkan, čija se vrijednost procjenjuje na oko dva miliona eura, saopštio je Europol prije nekoliko dana.

Među ukradenim vozilima, koje je policija zaplijenila u zajedničkoj akciji čiji je cilj bio pronalaženje u EU ukradenih vozila švercovanih na istok, nađena su putnička vozila, kamioni i građevinska vozila.

Policija je, takođe, sprovela i 328.000 provjera lica i uhapsila 49 osoba osumnjičenih za preprodaju ukradenih automobila, ilegalnu migraciju i posjedovanje narkotika, naoružanja, kao i falsifikovanih dokumenata.

Zajedničkom policijskom operacijom “Jurop 2013” rukovodila je Italija, podržao ju je Europol, a u njoj su učestvovale policije Albanije, Austrije, Belgije, BiH, Njemačke, Mađarske, Italije, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Makedonijie, Rumunije, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

U akciji su učestvovali i Euleks, Eurojust, Fronteks i Interpol.

Kako je saopšteno, akcija je sprovedena od 26. do 28. septembra na širem prostoru, koji pokriva pretežno Jugoistočnu Evropu.

Ova akcija, kako se dalje navodi, bila je jedna od ključnih planiranih aktivnosti u okviru projekta “Empakt” na Zapadnom Balkanu.

Priprema akcije trajala je par mjeseci i omogućila je prvo raspoređivanje zajedničkih patrola EU-Zapadni Balkan na terenu.

Italija je rasporedila svoje policijske oficire u svim zemljama Zapadnog Balkana, kako bi razmijenili iskustva o ukradenim vozilima i podržali lokalnu policiju u njihovim provjerama.

Rasklope auto, pa ga prodaju u djelovima

Čin krađe samo je početak niza aktivnosti koje se sprovode kako bi se spriječilo rasvetljavanje krivičnog djela, a ukradeno vozilo unovčilo. Logistika kradljivaca po potrebi, kako bi se oslobodili policije, pojedine ukradene automobile rasklapa i siječe do sitnih djelova, da bi ih kasnije prodali.

Osobe koje su povezane u vršenju tih krivičnih djela, prema informacijama “Vijesti”, na taj način nerijetko dobiju više novca nego što bi dobili da prodaju nerasklopljeno ukradeno vozilo.

Prosječno deset krađa mjesečno

Iz Uprave policije su saopštili da je u posljednja tri mjeseca ove godine, na području Crne Gore izvršeno 30 krađa vozila, što je prosječno deset krađa mjesečno.

“Policijski službenici su rasvijetlili 15 krivičnih djela, pronašli i vratili vlasnicima 15 vozila koja su bila otuđena. Vozila koja se najčešće nalaze na meti kradljivaca su marke 'volkswagen – golf' niže klase. U istom periodu u 2012. godini, izvršeno je 19 krađa motornih vozila”, piše u odgovoru UP.

Policija našla dva auta ukradena u inostranstvu

Iz Uprave policije saopšteno je da su u sklopu velike međunarodne policijske akcije „Europe 2013“, na teritoriji Crne Gore pronašli dva vozila za koja se sumnja da su ukradena u inostranstvu.

Uprava policije je u periodu od 26. do 28. septembra, u saradnji sa Europolom i partnerskim službama iz zemalja regiona i Evropske unije, kao i u saradnji sa Interpolom, Eulexom, Eurojustom i Frontexom, učestvovala u realizaciji zajedničke policijske operacije, čiji je prvenstveni cilj bio pronalaženje vozila otuđenih u državama članicama Evropske unije, koja se dalje krijumčare prema državama zapadnog Balkana preko spoljnih granica EU.

Ukrali joj auto dok je kupovala hljeb

Nedavno se dogodio slučaj da je žena ostavila automobil nedaleko od prehrambene prodavnice “Lida” u Podgorici i izašla da kupi hljeb.

“Kada se žena vratila iz porodavnice, vidjela je da joj je automobil ukraden”, istakao je sagovornik iz policije, koji je to naveo kao slučaj koliko malo treba lopovu da izvrši krađu.

U realizaciji policijske operacije „Europe 2013“, na području Crne Gore, osim službenika Uprave policije, učestvovao je i službenik Nacionalne policije Italije - saobraćajne policije, zadužen za suzbijanje krivičnih djela u vezi sa motornim vozilima.

U policijskoj operaciji „Europe 2013“ iz sastava Uprave policije – Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore učestvovali su službenici Sektora kriminalističke policije, Sektora granične policije, kao i službenici stanica kriminalističke policije centara i Odjeljenja bezbjednosti.

Bonus video: