Slađani Perunović Podgorički maraton

Nikšićanka Slađana Perunović i Kenijac Entoni Vabugu Vangeci pobjednici su 20. međunarodnog Podgoričkog maratona
77 pregleda 0 komentar(a)
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.10.2013. 13:55h

Nikšićanka Slađana Perunović i Kenijac Entoni Vabugu Vangeci pobjednici su 20. međunarodnog Podgoričkog maratona. Perunović je za prvu pobjedu u maratonu došla za 2:42,33 sata, a taj trijumf donio joj je drugu titulu prvakinje Balkana.

“Oduševljena sam pobjedom! Tim prije jer nijesam očekivalqa da budem ni među prve tri u konkurenciji velikog broja sjajnih Kenijki, koje su važile za favorite. Ipak, taktički sam sjajno trčala, pratila sam Rumunku Klaudiju Paolu Todoran do 30. kilometra, kada mi se pridružila i Kenijka Glejdis Džepkuri Bivot. Posljednjih sedam kilometara krenula sam svojim tempom i došla do pobjede", kazala je Perunović.

Kenijka Bivot osvojila je drugo mjesto sa rezultatom dva sata i 43 minuta, dok je treća bila Rumunka Todoran (2:43,22).

U konkurenciji maratonaca Vangeci je 42 kilometra i 195 metara dugu stazu Podgorica – Golubovci – Tuzi – Podgorica prešao za dva sata, 14 minuta i 52 sekunde.

"Zadovoljan sam kako sam odradio trku. Vremenski uslovi mi nijesu smetali, bitno je da nije bilo hladno i da nije bilo kiše. Zadovoljan sam stazom i vremenom, iako nijesam popravio svoj rekord. Imao sam problema sa disanjem, ali sam uspio da to prevaziđem i da pobijedim", kazao je Vangeci.

Etipljanin Joanis Abera Veješa bio je drugi (2:15,54), a treći Ahmed Nasef iz Maroka (2:16,01).

Peti je bio prošlogodišnji pobjednik Eliša Kiprotič Save, koji je bio za 45 sekundi brži nego prošle godine, a šesti je kroz cilj prošao Bugarin Jolo Nikolov (2:19,37), koji je ujedno i novi prvak Balkana.

U konkurenciji polumaratonaca, koji su trčali od Danilovgrada do Podgorice, pobijedio je Kenijac Džulius Kiprono Lagat (1:07,06 sati).Bugarin Ivan Popov osvojio je drugo mjesto (1:08,30), dok je treći bio Mađar Tamaš Nađ (1:08,43). Najbolji crnogorski polumaratonac je šestoplasirani Dragoljub Koprivica.

Kod polumaratonki pobijedila je Kenijka Kristin Čepkemej (1:17,26), samo tri sekunde ispred nekadašnje pobjednice Podgoričkog maratona, Ane Subotić iz Srbije. Treće mjesto pripalo je prošlogodišnoj pobjednici polumaratona, Biljani Cvijanović iz Bosne i Herecegovine (1:18,54).

Danas je na maratonu i polumaratonu, učestvovalo 407 takmičara iz 34 države.

Bonus video: