Fetel uz rame Fanđu i Šumiju

Ispred sebe Fetel ima samo još Njemca Mihaela Šumahera, sedmostrukog svjetskog prvaka i Argentinca Huana Manuela Fanđa, koji je pet puta bio svjetsi prvak tokom 50-ih godina
0 komentar(a)
Sebastijan Fetel, Foto: Reuters
Sebastijan Fetel, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2013. 12:08h

Dileme, ako ih je uopšte i bilo, nestale su već u uvodnih 10 sekundi Velike nagrade Indije - novi-stari prvak je rutinski sačuvao vodeću poziciju, a njegov jedini rival, ako se to uopšte može tako nazvati, oštetio je prednje krilo.

I sve je bilo gotovo - Sebastijan Fetel je uradio ono što je do sada uspjelo samo velikim Huan Manuelu Fanđu i Mihaelu Šumaheru i osvojio četvrtu uzastopnu titulu u Formuli 1.

Fenomenalni Njemac je mogao sebi da dozvoli luksuz da već na kraju 2. kruga ode u boks po mekše gume, jer konkurenta na stazi Bud nije imao ni ove, kao ni u prethodne dvije godine.

Lagano je slavio i ostao jedini pobjednik u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Nestvarna dominacija je nastavljena i pitanje je kada će biti prekinuta, jer je ovo bila 10. pobjeda u sezoni fenomena iz Hepenhajma...

"Ostao sam bez teksta. Ne znam šta da kažem, bio sam potpuno prazan kad sam prešao ciljnu liniju. Ovo je bila nevjerovatna sezona, a ovo je najljepši dan mog života", rekao je Fetel, koji tri trke prije kraja ima čak 115 bodova više od Fernanda Alonsa.

Princ od Asturije je juče bio tek na 11. mjestu, a nakon trke je sportski čestitao najvećem rivalu.

"Svaka čast Sebastijanu. Imao je veoma nadmoćnu sezonu, pogotovo u drugom dijelu. Čestitke i njemu i timu. Nadam se da ćemo naredne godine moći da učinimo stvari drugačijim", rekao je Alonso.

Drugo mjesto na VN Indije pripalo je Niku Rozbergu u Mercedesu, koji je bio drugi i u kvalifikacijama, a na pobjedničko postolje se popeo i Romen Grožan, iako je Francuz u bolidu Lotusa trku počeo sa 17. pozicije!

Felipe Masa je u jednoj od posljednjih trka za Ferari bio četvrti, a bodove su ugrabili i Serhio Peres (Meklaren), Luis Hamilton (Mercedes), Kimi Raikonen (Lotus), tandem Fors Indije Pol di Resta - Adrijan Zutil, i Danijel Rikjardo, koji na kraju sezone prelazi iz Toro Rosa u Red Bul.

Mark Veber je morao da završi trku zbog kvara alternatora u 42. krugu, ali je i pored toga Red Bul dominantno osvojio titulu u konkurenciji konstruktora. Tim čiji je vlasnik austrijski milijarder Ditrih Matešic ima 470 bodova, 157 više od Mercedesa. Najviše što ekipa može da osvoji u tri trke je 129 bodova...

Bonus video: