(ne)zdrava hrana

Kako šećer može da našteti vašem zdravlju?

Šećer može loše da utiče na psihičko zdravlje, na raspoloženje, memoriju i kvalitet života
153 pregleda 1 komentar(a)
Šećer, Foto: Arhiva Vijesti
Šećer, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2019. 23:24h

I sami znate da pretjerivanje u poslasticama dovodi do zdravstvenih problema kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2. Manje se pažnje posvećivalo u istraživanjima o tome kako šećer utiče na psihičko zdravlje, iako mnoge studije pokazuju loše djelovanje na raspoloženje, memoriju i kvalitet života.

Depresija:

Istraživači su povezali povećanu konzumaciju šećera sa povećanim rizikom od depresije, a najgori rezultat može biti šizofrenija. Šećer je takođe korijen hroničnih upala koje utiču na pad imuniteta, funkcije mozga i ostalih organa koji su povezani s depresijom. Zanimljivo je da najveći steen depresije imaju zemlje u kojima je zabilježena najveća potrošnja šećera.

Zavisnost:

Iako kontradiktorni, mnogi dokazi upućuju na stvaranje zavisnosti od šećera. Droge i šećer pune mozak dopaminom. Istraživači sa Univerziteta Jejl otkrivaju u studiji da samo pogled na jedan slatki milkshake aktivira ista područja u mozgu kao pomisao na kokain kod ljudi koji su zavisni.

Anksioznost:

On može izazvati zamagljen pogled, poteškoće sa koncentracijom, a to sve može biti komentarisano kao napad panike tj. povećan osjećaj straha ili brige. Šećer može da izazove drhtavicu što će anksioznost učiniti još neprijatnijim osjećajem. Dijeta i izbacivanje šećera neće izliječiti anksioznost, ali mogu umanjiti simptome, napuniti vas energijom i poboljšati sposobnost tijela da se bori sa stresom.

Memorija:

Istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu primjerom su demonstrirali kako povećana konzumacija šećera može da utiče na gubitak pamćenja u samo šest sedmica. Naime, davali su pacovima rastvor sa fruktozom umjesto obične vode i to je rezultovalo zaboravljanjem rute za bijeg. Profesor Fernando Gomez-Pinila kaže da su pacovi pod uticajem tog rastvora bili sporiji, te dodaje: „ dijeta sa visokim udjelom šećera mijenja funkcije mozga i njegovu sposobnost da uči i pamti informacije.“