Nostradamus i Makijaveli o CG i njenom Vladaocu: Imaj dosta doušnika i dobro ih nagradi

U tvom feudu živjeće dosta naroda. ...običan puk obavezno drži u neznanju i svađi
89 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2013. 17:30h

Nedavno je u Firenci otkriveno skandalozno pismo koje je, kako stručnjaci smatraju, nastalo u XVI vijeku, a od svog pojavljivanja izaziva veliko interesovanje javnosti i mnoge kontroverze (u Crnoj Gori o tome do sada nije bilo riječi). Naime, pismo je bilo skriveno u podrumu firentinske biblioteke, napisano je na crnogorsko, srpsko/bošnjačko/hrvatskom jeziku, a nakon uporedbe rukopisa, grafolozi su utvrdili da su njegovi autori, vjerovali ili ne: Nikolo Makijaveli i prorok Nostradamus!

Ovaj dokument nalazi se u prilično lošem stanju, ali srećom, tekst je ostao čitljiv. U njegovu autentičnost nema nikakve sumnje: pisan je Nostradamusovom rukom, ali izgleda da su ga stilski sređivala oba autora.

Na njegovom kraju stoje dva potpisa ovih velikana, koji su po mnogo čemu obilježili period vladavine porodice Mediči. Pismo nije datirano, tako da se ne zna tačan datum njegovog nastanka. Ipak se pretpostavlja da je pisano pred sam kraj Makijavelijevog života, negdje oko 1526/27. godine, kada je Nostradamus imao nepune 24 godine.

Nostradamus

Svrha njegovog nastanka zasigurno je bila saradnja oba autora, gdje je jedan imao želju da nastavi svoje kapitalno djelo "Vladalac", dok je drugi usljed straha od katoličke crkve, ovako konspirativno, pokušao da zapiše svoje proročanske vizije. Uz pomoć Nostradamusa, Makijaveli je uspio da predvidi buduća dešavanja, i da kroz njih svom glavnom učeniku iz budućnosti ponudi pomoć i određena upozorenja.

Pošto ozbiljnost naše struke ne dozvoljava direktnu interpretaciju ovog istorijsko – proročanskog dokumenta, vama poštovani čitaoci, pružamo priliku da prvi put čitate ovo koautorsko djelo, i sami donosete zaključke o tome - da li je smisleno i da li je upozoravajuće? Zbog toga ekskluzivno i u cjelosti, predstavljamo pismo današnjim čitateljima Arta.

Prije nego se upustite u čitanje dokumenta, moramo vam iznijeti i jedno mišljenje koje baca sjenku na isti, a to je svakako viđenje poznatog firentinskog kustosa Barzalja, koji smatra da je pismo ipak otkriveno prije 30 godina, a ne nedavno, kako tvrde ostali stručnjaci. Barzaljo je naveo da je jedan mladić sredinom 80-tih godina XX vijeka, prilikom svoje posjete Firenci našao ovo pismo i prepisao ga. On tvrdi da je mladić bio zgodan, visokog rasta i da nije znao da govori strane jezike, ali je sa sobom imao saradnika koji mu je pomagao. Njih dvojica su boravili u podrumu biblioteke, gdje im je neki rukopis veoma zaokupio pažnju. Kada su izašli, navodno po Barzaljovom kazivanju koji dobro govori južnoslovenske jezike, ovaj visoki je samo rekao: "Moje vrijeme tek dolazi".

Međutim, mi ovim navodima ne pridajemo značaja, već integralno prenosimo tekst.

Da bi vladalac dobar bio, moraš biti loš učenik. Na veliku školu koju odeš, nećeš imati velikog uspjeha, jedva da ćeš i zadovoljiti kriterijume. Onda ćeš ući u vode politikona. Ne strahuj, zvijezde su ti naklonjene

On će ovo pisanije naše naći na vrijeme, a onda pomoću njega širiti ideje neokrnjive vlasti.

Da bi vladalac dobar bio, moraš biti loš učenik. Na veliku školu koju odeš, nećeš imati velikog uspjeha, jedva da ćeš i zadovoljiti kriterijume. Onda ćeš ući u vode politikona. Ne strahuj, zvijezde su ti naklonjene. U vremenima svojih početaka zbog neiskustva, moraćeš naći svog patrona koji će biti oličenje zla na kugli zemaljskoj.

Ali ponekad je i zlo potrebno radi opšteg dobra, inače, kako bi dobro postojalo da nema zla? Taj tvoj patron neka bude iz druge zemlje i drugog grada, i neka rat obilježi tvoje početke. Tada, kad se vode zamute, ti idi za njim. Borba protiv nekrsti i katolika mora biti istrajna. Prve protjeruj, a druge napadni tamo gdje su najslabiji – republika sv. Vakha (Dubrovnik).

Svom narodu govori kako dobrovoljno treba da ide u misiju spasenja, neka velikim oruđima dobro bombarduju svoje neprijatelje. Zbog ovog milosrđa koje budeš iskazao, velike zvijeri sa našeg i ovog novootkrivenog Kolumbovog kopna, zatvoriće tvoju zemlju, pa će nastati velika glad. Tada ćeš sve velike majstorske radionice zatvoriti, a majstore poslati njihovim kućama. Biće nezadovoljnih. Ali ne strahuj, okreni se svojoj istočnoj komšinici sa kojom dijeliš jezero - preko nje ćeš nabaviti duvan, koji su mornari donijeli iz novog svijeta, pa ćeš tako obezbijediti sredstva koja će ti omogućiti miran san.

Služi se istinom koja nije jaka. Budi dosljedan svojim potezima. Svoje prve veće protivnike, žuto - zelene mrave, koji će tvrditi da si pješak tuđe zemlje i tuđeg cara, napadaj za izdajstvo i optuži ih da su jeres i sluge simbola "U". Onda se pričuvaj. Šesta i sedma godina devete dekade biće kobne za tvoju vlast. Prvo će žuto - zeleni mravi sa trobojnim, crveno – plavo – bijelim mravima sklopiti savez sloge protiv tebe i pokušati da te pobijede, ali ćeš ti to vješto da poništiš.

Za svoje vojnike ne biraj vazale koji su jači od tebe pameću. Biraj one koji imaju ovakve karakteristike - govorna mana, visina, poslušnost, neobrazovanost, sklonost ka otuđenju, nemoralnost

Drži u pokornosti svoje vazale, kako one veće, tako i one najsitnije. Kad popušte uzde, sila je aršin. Za svoje vojnike ne biraj vazale koji su jači od tebe pameću. Biraj one koji imaju ovakve karakteristike: govorna mana, visina, poslušnost, neobrazovanost, sklonost ka otuđenju, nemoralnost. Bilo bi poželjno da pate od nesanice kada ih pozoveš na razgovor, ili da kuburom biju po glavi radoznale, ali neka ti više služe kao dvorske lude nego kao visoki kraljevski predstavnici. Pusti ih da otuđe dosta od robova sa tvog feuda, neka se i oni malo obogate, a onda ih drži u šaci, neka ti služe bespogovorno i do groba.

A da bi imao jači status, moraš se okružiti i ljudima iz podzemlja. Njima dodjeljuj posjede pri moru, kako bi ih zadovoljio suncem i solju. Neka tamo izgrade svoje palate, u koje će tvoji sitni vazali gledati kao u zlatno tele. Sve kuće tvog feuda u kojima se bolesni liječe, djeca uče, odrasli rade, popuni svojim ličnim vazalima.

Ne dozvoli neprijateljima da okuse pogače sa tvog stola. Imaj dosta doušnika, i dobro ih nagrađuj. Sve one koji ti se suprostave ubijaj, a one koje ne možeš, optužuj za izdaju, proglašavaj ih jereticima.

A da bi imao jači status, moraš se okružiti i ljudima iz podzemlja. Njima dodjeljuj posjede pri moru, kako bi ih zadovoljio suncem i solju. Neka tamo izgrade svoje palate, u koje će tvoji sitni vazali gledati kao u zlatno tele

Osiromaši ih toliko da postanu potpuno zavisni od tebe. Daj im hrane na kašičicu, čisto onoliko da ne umru od gladi. Nemoj slučajno da im daješ posao da rade, drži ih u stalnom strahu za njihove živote, i ulivaj im nadu u bolje sjutra.

Kako vremena budu prolazila, tvoje kraljevstvo će osiromašiti. Ali neka te to ne mori. Polako počni da prodaješ imanja koja su u vlasništvu tvojih robova, a koji će zbog težine lanaca početi da se raseljavaju iz tvoje zemlje – u početku malo, a kasnije u ogromnom broju.

Negdje u petoj dekadi tvoje vladavine, tvoja zemlja postaće pusta i u njoj neće biti ljudi. Gradovi će biti uništeni i prazni, a tlom će samo puzati gmizavci. Ostaćeš sam. Ali neka te ni to ne brine… VLADAĆEŠ!

Neka ovaj rukopis bude vodilja svakom ko želi da vlada do kraja svog života bez obzira na sreću njegovih podanika.”

Za objavljivanje ovog pisma, veliku zahvalnost dugujemo svom kolegi, uvaženom italijanskom žurnalisti Mateotiju, koji ga je prvi objavio u italijanskom glasilu “Gazzeto della Liberta”, prije tri dana. Nadamo se da će sada naši brojni istoričari ozbiljno pristupiti njegovoj analizi, i da će se ovaj dokument ubrzo naći u Istorijskom muzeju, kako bi posjetioci iz svih zemalja svijeta vidjeli u kakvom društvu živimo. U narednom broju ovog lista, čitajte reakcije političke i naučne javnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: