Policija na muci: Još ne znaju šta da urade sa Bebom Popovićem

Ni nakon više od 50 dana nije odlučeno da li će Vladimir Popović odgovarati zbog napada na reportere "Vijesti"
24 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Screenshot (YouTube)
Vladimir Beba Popović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.10.2013. 19:02h

Crnogorska policija ni nakon više od 50 dana nije odlučila da li će Vladimir Beba Popović prekršajno odgovarati zbog napada na novinara i fotoreportera "Vijesti" Miodraga Babovića i Luku Zekovića.

"U vezi sa Vašim dopisom, obavještavamo Vas da će se Uprava policije - Ministarstvo unutrašnjih poslova, postupajući po prijavi koja se odnosi na slučaj koji ste pomenuli u dopisu, izjasniti u zakonskom roku", saopšteno je “Vijestima” prekjuče iz Uprave policije.

Neformalni saradnik crnogorskog premijera Mila Đukanovića i direktor Instituta za javnu politiku Beba Popović, 3. septembra vrijeđao je i psovao reportere „Vijesti", nakon što su ga fotografisali ispred zgrade u kojoj se nalazi njegova organizacija.

Nakon incidenta, montirani su snimci događaja i objavljeni na sajtu Youtube, a sve pokušavajući da zataškaju i činjenicu da je incidentu prisustvovao i bio u Popovićevom društvu službenik policije, član premijerovog obezbjeđenja Zoran Jovanović.

Osnovni tužilac u Podgorici Ljiljana Klikovac, par dana kasnije, zaključila je da nema osnova za krivično gonjenje Popovića.

“Vijestima” je tada u tužilaštvu rečeno da će Uprava policije vrlo brzo saopštiti da li će on biti prekršajno gonjen zbog narušavanja javnog reda i mira.

Vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Veselin Vučković rekao je tada da je tužilaštvo ocijenilo da “nema osnovane sumnje za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”.

“Nadležni tužilac je naložio policiji da ocijeni da li ima osnova za prekršajno gonjenje”, rekao je tužilac, pojašnjavajući da vrijeđanje drugoga na javnom mjestu nije krivično djelo.

Komentarišući raniju praksu tužilaštva koje je zastupalo prekršajne prijave u nekim slučajevima, Vučković je potvrdio da takva zakonska mogućnost postoji.

On je, međutim, objasnio da je osnovna funkcija čuvanja javnog reda i mira u nadležnosti policije, koja će, kako je rekao, najvjerovatnije u ponedjeljak (9. septembra) saopštiti svoj stav.

Uprkos tome, Uprava policije svoj stav još nije saopštila.

Iz te institucije nijesu našli za shodno ni da odgovore na pitanja - da li su razmatrali prijavu Babovića i Zekovića protiv Popovića, i ako jesu da li je, nakon ocjene tužilaštva da u njegovom ponašanju nema elemenata krivičnog djela, donijeta odluka da se protiv Popovića pokrene ili ne pokrene prekršajni postupak.

Kao ni na pitanje, ako nije donijeta odluka o pokretanju prekršajnog postupka ili odbijanju prijave, kada se to može očekivati.

Rok za odlučivanje po prijavi je 60 dana.

Nakon incidenta, montirani su snimci događaja i objavljeni na sajtu Youtube, a sve pokušavajući da zataškaju i činjenicu da je incidentu prisustvovao i bio u Popovićevom društvu službenik policije, član premijerovog obezbjeđenja Zoran Jovanović.

Bonus video: